Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

31. Пільгове обчислення трудового стажу.

Пільгове обчислення трудового стажу. У звичайному порядку періоди трудової діяльності обчислюються за їх фактичною календарною тривалістю. В окремих випадках законодавством передбачене обчислення певних періодів такої діяльності у кратному розмірі, тобто мова іде про зарахування більшої тривалості часу роботи, ніж особа фактично використала. В пільговому порядку обчислюються такі періоди суспільно корисної діяльності:

1. Час перебування на фронті та служби в особливих умовах. Військова служба у складі діючої армії у період бойових дій, у тому числі при виконанні інтернаціонального обов'язку, а також перебування в партизанських загонах і з'єднаннях, зараховується до стажу роботи на пільгових умовах у порядку, встановленому для обчислення строків цієї служби при призначенні пенсій за вислугу років військовослужбовцям (ст. 57 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

2. Час відбування покарання чи перебування на примусовому лікуванні реабілітованими громадянами. Громадянам, які необґрунтовано притягнуті до кримінальної відповідальності, необґрунтовано репресовані і згодом реабілітовані, час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та заслання, а також перебування на примусовому лікуванні зараховується до стажу в потрійному розмірі (ст.58 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

3. Час роботи, проживання та перебування у місцях примусового утримання в період Великої Вітчизняної війни. Робота, незалежно від віку, в тому числі як вільнонайманого складу у військових частинах, і служба, крім .військової служби, передбаченої статтею 57 зазначеного Закону, в роки Великої Вітчизняної війни та в інші періоди. ведення бойових дій, зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі, а час перебування у фашистських концтаборах, гетто та інших місцях примусового утримання в період війни осіб, у тому числі дітей, яких було насильно вивезено з тимчасово окупованої території у період Великої Вітчизняної війни, - у потрійному розмірі. Робота в м. Ленінграді и період його блокади в роки Великої Вітчизняної війни з 8 вересня 1941 року до 27 січня 1944 року зараховується до стажу

роботи у потрійному розмірі, час проживання в м. Ленінграді в цей період у подвійному розмірі (ст.59 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

4. Час роботи в деяких медичних закладах. Робота в лепрозорних і протичумних закладах, у закладах (відділеннях) по лікуванню осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СН1Д, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях лікувальних закладів зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі (ст.60 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

5. Час роботи у районах Крайньої Півночі. Відповідно до законодавства, що діяло до 1992 року, час роботи у районах Крайньої Півночі зараховувався до трудового стажу в подвійному розмірі, а в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, - в полуторному розмірі. Законом України "Про пенсійне забезпечення" пільгового обчислення трудового стажу за роботу в районах Крайньої Півночі чи в місцевостях, прирівняних до них, не передбачено. А тому при призначенні пенсій .після 1 січня 1992 року нас роботи у згаданих районах зараховується із розрахунку один рік роботи за один рік стажу. З 1 січня 2004 року. вступив в дію Закон України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" згідно якого знову час роботи у районах Крайньої Півночі зараховується до трудового стажу в подвійному розмірі, а в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, - в полуторному розмірі.

6. Час роботи (служби, в тому числі державної), пов'язаної з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Вказані періоди роботи (служби)^ у зоні відчуження з 26 квітня 1986 року до 1 січня 1988 р. зараховуються до трудового стажу (вислуги років) - в потрійному, а з 1 січня 1988 р. до 1 січня 1993 р.- в полуторному розмірі (в тому числі за списком №1). З 1 січня 1993 року та в наступні роки пільги на обчислення стажу роботи у зоні відчуження визначаються Кабінетом Міністрів України (п. 1 ст. 56 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи").