Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

51. Пенсійне забезпечення науково-педагогічних працівників.

У прийнятому Верховною Радою України 20 листопада 2003 року Законі України "Про внесення змій до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" за № 1316-ІУ, який введений в дію з 1 січня 2004 року, передбачено, що Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів ІІІ-1У рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 цього Закону, затверджується Кабінетом Міністрів України, з урахуванням положень статей 22-1, 22-2 Закону.

Наукові пенсії призначаються органами Пенсійного фонду України за місцем проживання. Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам призначається за умови звернення за признаначенням пенсії та звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника.

Основним документом для визначення стажу наукової роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж наукової роботи. Якщо із записів у трудовій книжці чітко не можна визначити правовий статус наукової установи, статус структурною підрозділу, що підтверджує науковий напрям його діяльності, або з назви посади безпосередньо не випливає її науковий напрям, додатково надається довідка (п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. №637).

Різниця між сумою призначення пенсії за ним Законом та сумою пенсії обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник. фінансується: для наукових (науково - педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІП -1V рівнів акредитації - за рахунок коштів державною бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ і -1V рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коїш і в державного бюджету у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При

цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Згідно діючою Порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджет­них установ і організацій, науковим (науково-педагогічним) працівникам держав­них небюджетних підприємств і організацій згідно із ЗУ "Про наукову і науково-технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодав­чих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою КМ України від ІЗ грудня 2000 р. №1826, у разі ліквідації або зміни власника підпри­ємства, установи, організації фінансування різниці у розмірі пенсії здійснюється за рахунок коштів їх правонаступників. У разі відсутності правонаступника фінансу­вання здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до статті 23 цього Закону заробітна плата наукових працівників складається з посадових ставок (окладів), премій, доплати їй наукові ступені, вчиш -звання, надбавки за стаж наукової (науково - педагогічної) роботи та інших надбавок, доплат та винагород за наукову (науково-педагогічну) діяльність, передбачених законодавством. Заробітна плата для обчислення пенсії наукової пенсії враховується за період, визначений статтею 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до І липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з І липня 2000 року.

За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключається період до 60 кален­дарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше ніж 10% тривалості страхового стажу. До зарплати для обчислення пенсії врахову­ються суми виплат, отриманих застрахованою особою, з яких були фактично обчислені та сплачені внески до Пенсійного фонду в межах встановленої законо­давством величини заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески. В законі Передбачений порядок коригування заробітку дня призначення пенсії шляхом визначення індивідуального коефіцієнту для кожного наукового працівника.

В Законі визначений порядок обчислення середньомісячного заробітку наукових (науково - педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації. Так, для обчислення пенсії враховується заробітна плата, яку вони отримували на час перебування на посадах, зазначених у Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів і ІІ—ІV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію, затвердженому Кабінетом Міністрів України, розмір якої не перевищував:

• для керівників, заступників керівників недержавних наукових установ, організацій - максимального розміру посадового окладу (ставки) керівника, заступника керівника науково-дослідної установи Національної академії наук України з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки), а для керівників, заступників керівників недержавних вищих навчальних закладів Ш-ІУ рівнів акредитації - максимального розміру посадового окладу (ставки) ректора, проректора відповідного державного Вищого навчального закладу ІІІ-ІУ рівня акредитації, з урахуванням доплати за Науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки);

• для інших наукових працівників недержавних наукових установ, організацій, закладів - максимального розміру посадового окладу (ставки) старшого наукового співробітника науково-дослідної установи Національної Академії наук України з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за сіііж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимального розміру посадового окладу (ставки), а для науково - педагогічних працівників недержавних вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації - максимального розміру посадового окладу (ставки) аналогічних посад відповідного державного вищого навчального закладу ІІІ-ІУ рівнів акредитації, з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи згідно із законодавством, обчислених із зазначеного максимально розміру посадового окладу (ставки).

Пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до Закону працювали за контрактом на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як дна роки і мали більш високий заробіток, ніж той, з якого обчислено пенсію, Встановлюється за їх заявою, новий розмір пенсії виходячи з більш високого заробітку за два роки підряд після призначення пенсії.

Розмір пенсії за віком. Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються у розмірі 80% середньомісячної заробітної плати наукового працівника (що вираховується за формулою Зп = Зс х (Ск : К) та обмежується у випадках, передбачених Законом). За кожний повний рік роботи понад стаж наукової роботи, необхідний для призначення пенсії, виплата збільшується на 1% заробітної плати, але не може бути більше 90% середньомісячної заробітної плази.

Пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва__чи професійного

захворювання, а також внаслідок каліцтва чи захворювання у зв'язку__з Чорнобильською катастрофою науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається в таких розмірах:

• інвалідам І групи - 80 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника;

• інвалідам И і руни - 60 % зарплати наукового (науково-педагог.) працівника:

• інвалідам III групи 40 зарплати наукового (науково-педагог.) працівника. Науковим (науково-педагогічним) працівникам, які стали інвалідами І. II. III

і руни внаслідок загальною захворювання, призначається пенсія по інвалідності у розмірі пенсії наукового (науково-педагогічного) кранівника незалежно від віку:

- чоловікам - за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

жінкам - за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.