Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

53. Особливості пенсійного забезпечення державних службовців, народних депутатів України, посадових осіб місцевого самоврядування.

Відповідно до сі.1 ЗУ "Про державну службу" державна служба в Україні - це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апа­раті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заро­бітну плату за рахунок державних коштів. Ці особи с державними службовцями.

Посадовими особами згідно цього Закону вважаються керівники та вступники керівників державних органів та їх апарату, інші державні службовці, на яких законами або іншими нормативними актами покладено здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій. Граничний вік перебування на державній службі ставить 60 років для чоловіків та 55 років для жінок. Цей термін може бути продовжений, але не більш як на п'ять років.

Порядок та умови пенсійного забезпечення державних службовців передба­чено ст.37 вказаного Закону. Перш за все право одержання пенсії державних службовців мають особи, які досягли встановленого законодавством пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків - не менше 25 років, .тля жінок - не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби - не менше 10 років, та які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах держав­них службовців. Тут до стажу державної служби зараховуються періоди роботи в органах і па посадах, передбачених Порядком обчислення стажу державної служ­би, заїв, постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1994 року № 283, наприклад, військова служба, період роботи на наукових посадах тощо.

.Відповідно до вказаної постанови КМ України та постанови від 20 грудня 1993 року № 1049 стаж роботи в партійних, профспілкових та комсомольських організаціях зараховується до стажу державної служби. При цьому, за роз'ясненням Міністерства праці та соціальної політики України, зазначена робота зараховується до стажу державної служби незалежно від того, на яких Посадах (виборних чи не виборних) працівник працював (крім робітників) і лише ш період до 24 жовтня 1990 року, тобто до припинення дії ст.6 Конституції У РСР. Право на одержання пенсії державних службовців при досягненні пенсійного піку також мають особи, при наявності не менше 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, - незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. Крім цього, загальний стаж роботи для чоловіків повинен становити 25 років, а для жінок - 20 років. До цього 20-річного стажу, що дає право на пенсію державного службовця незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку, зараховується лише час роботи на посадах, віднесених до категорії державних службовців, визначених ст.25 Закону України "Про державну службу". Робота в профспілкових органах, військова служба тощо до 20-річного стажу не зараховується.

Пенсія державним службовцям призначається в розмірі 80 відсотків від сум ІЛ заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. без обмеження граничного розміру пенсії, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, - у розмірі 80 відсотків заробітної мати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі. За кожний повний рік роботи понад 10 років на державній службі пенсія збільшується на один відсоток. заробітку, але не більше 90 відсотків заробітної плати, без обмеження граничного розміру пенсії.

Пенсія державному службовцю виплачується у повному розмірі незалежно від його заробітку (Прибутку), одержуваного після виходу на пенсію.

Державним службовцям пенсія призначається довічно і виплачується з дня припинення ними державної служби. У разі продовження терміну перебування на державній службі, відповідно до вимог ст.23 Закону України "Про державну службу", пенсія призначається і виплачується з дня звернення державного службовця до органів Пенсійного фонду.

Особам, які мають право на зниження пенсійного віку, наприклад відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", пенсія на умовах і за нормами Закону України "Про державну службу" призначається при досягненні пільгового пенсійного віку. Право на зазначену пенсію мають також державні службовці, які звільняються у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, в т.ч. ліквідації, реорганізації чи перепрофілювання державної установи, скороченням чисельності або штату працівників, відповідно до підпункту "г" п.і ст.. 26 Закону України "Про зайнятість населення" (достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого пенсійного віку).

Спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Головного управління державної служби України від ЗІ липня 2000р. № 181/40 врегульовані питання призначення пенсій державним службовцям у зв'язку з інвалідністю та втратою годувальника на випадок смерті державного службовця.

Державним службовцям, які безпосередньо перед зверненням за призначенням пенсії працювали на посадах державних службовців і в період перебування па державній службі визнані інвалідами 1-ї та 2-ї груп, незалежно від причини інвалідності, пенсії у зв'язку з інвалідністю призначаються в розмірах, передбачених частинами другою та четвертою сг.37 ЗУ "Про державну службу" "Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії", після припинення ними державної служби за наявності загального трудовою стажу згідно з вимогами ст.25 ЗУ "Про пенсійне забезпечення" у тому числі стажу державної служби не менше 10 років.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника на випадок смерті державного службовця призначається за наявності в померлого годувальника стажу державної служби не менше 10 років та загального трудового стажу згідно з вимогами ст.25 Закону України "І Іро пенсійне забезпечення".

Пенсія призначається членам сім'ї державного службовця (батькам, дружині (чоловіку), дітям, які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, а тим, які навчаються - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23-річного віку), які були на його утриманні на момент смерті. При цьому дітям пенсія призначається незалежно від того, були вони на утриманні годувальника чи ні.

Державний службовець, звільнений з державної служби у зв'язку з засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свою посадового становища, або вчиненням корупційного діяння, позбавляється права на одержання пенсії, передбаченої ст.37 Закону України "Про державну службу". В таких випадках пенсія державному службовцю призначається на загальних підставах, тобто за законами України "Про пенсійне забезпечення", "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Відповідно до ст.37-1 ЗУ "Про державну службу" у разі підвищення розміру зар. плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям осо­бою права па пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відпо­відно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється, виходячи із сум заробітної плати, на які нараховується збір на обо­в'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Вказаний порядок перерахунку пенсій поширюється на пенсіонерів, яким пенсія державних службовців призначена з дня набрання чинності Законом України "Про державну службу". Пенсія державним службовцям виплачується за рахунок держави. Згідно із Прикінцевими положеннями Закону «Про внесення змін до Закону України «1 Іро державну службу» порядок перерахунку пенсій поширюється на пенсіонерів, яким пенсія державних службовців призначена з дня набрання чинності Закону України «Про державну службу».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.04.2003 р. № 581 «Про внесення змін до постанови КМ України від ЗІ травня 2000 р. № 865 у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям згідно з рішеннями Каб. Мін. після набрання чинності Закону від 16 січня 2003 р.№432-1\' «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» заробітна плата для перерахунку виплат пенсіонерам, яким пенсія призначена з дня набрання чинності Закону України «Про державну службу», визначається в такому порядку:

• пенсіонерам, які па момент перерахунку пенсії продовжують працювати на посаді, з якої призначено пенсію, - на підставі поданої довідки про одержувану заробітну плату па момент перерахунку;

• іншим пенсіонерам (які не працюють на посадах державних службовців що продовжують працювати на державній службі, але не на посадах, з яких їм призначено пенсію державного службовця) на підставі документів, поданих на чиє перерахунку, виходячи із сум заробітної плати, яку одержує працюючий державний службовець па відповідній посаді, з якої призначено (перераховано) пенсію, на момент виникнення права на перерахунок.

При цьому:

• посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років враховуються в розмірах, визначених КМ України на час виникнення права на перерахунок, відповідно до посади та рангу на момент призначення (перерахунку) пенсії;

• надбавки за звання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений» га роботу з таємними документами (залежно від ступеня таємниці інформації), доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук враховуються в розмірах, визначених Кабінетом Міністрів на момент виникнення права па перерахунок, якщо вони були фактично встановлені особі;

• премія та інші надбавки враховуються в середніх розмірах до визначених законодавством таких виплат па момент виникнення права на перерахунок для відповідного державного органу, з якого особа вийшла на пенсію, якщо їх було фактично їй установлено.

Пенсії перераховуватимуть з місяця підвищення розміру заробітної плані працюючого державного службовця па підставі поданої заяви та довідки, виданої державними органами за останнім місцем роботи.

Слід зазначити, що пенсія держслужбовцям в частині, що не перевищує розміру пенсії із солідарної системи, що призначається відповідно до ЗУ «Про загальнообо­в'язкове державне пенсійне страхування», виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду, а частина пенсії, що перевищує цей розмір — за рахунок коштів Державно­го бюджету. У зв'язку з цим при призначенні пенсії відповідно до ЗУ «Про державну службу» необхідно також подавані довідку про заробітну плату за період, передбаче­ний ст. 40 ЗУ «І Іро загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», а саме: за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 р., неза­лежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з І липня 2000 р.

У разі підвищення розміру зарплати працюючим держслужбовцям. здійсню­ється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум зарплати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсій­не страхування працюючого держслужбовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії (ст. 37-1 ЗУ «Про державну службу»).

Порядок перерахунку призначеної пенсії визначено пунктами 4-6 постанови Кабінету Міністрів України віл, 31.05.2000р. №865.

Пенсіонерам, які па момент перерахунку пенсії продовжують працювати на посаді, з якої призначено пенсію, перерахунок пенсії здійснюється на підставі поданої довідки про одержану заробітну плату в місяці перерахунку.

Пенсійне забезпечений народних депутатів. Порядок пенсійного забезпечен­им народних депутатів передбачений ст.20 ЗУ 'Про статус народного депутата України''. При досягненні встановленого законом пенсійною віку за наявності тру­повою стажу для чоловіків - не менше 25 років, для жінок - не менше 20 років, а та­кож у разі визнання інвалідом 1 або II групи народному депутату призначається пенсія в розмірі 80 відсотків місячної зарплати нині працюючого народного депута­та і урахуванням всіх доплат та надбавок до посадового окладу. Нарахування пен­сій здійснюється із суми, що складається з посадового окладу з урахуванням всіх доплат та надбавок працюючого народного депутата на момент призначення пенсії. За кожний повний рік роботи понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок пенсія за віком та по інвалідності збільшується на один відсоток наведеного вище заробітку, але не більше ніж до 90 (включно) відсотків зазначеного заробітку, без обмеження граничного розміру пенсії.

Народний депутат має право на дострокову пенсію. Так. після закінчення строку депутатських повноважень народному депутату, який мас трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, за його бажанням може бути достроково призначено пенсію, але не раніше ніж за два роки до встановленою законом пенсійного віку.

Пенсія народному депутату виплачується в повному розмірі незалежно від його заробітку (прибутку), одержуваного після виходу на пенсію.

У разі зміни розміру заробітної плати працюючим народним депутатам України відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсій здійснюється із суми, що складається з посадового окладу з урахуванням всіх доплат та надбавок працюючого народного депутата на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали зазначені обставини.

У випадку смерті народною депутата призначається пенсія у разі втрати годувальника непрацездатним членам сім'ї, які були на його утриманні, за їх заявою (при цьому дітям пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника) у розмірі 70 відсотків заробітної плати працюючого народного депутата з урахуванням всіх доплат та надбавок до посадового окладу на одного непрацездатного члена сім'ї та 90 відсотків на двох і більше членів сім'ї на день звернення за пенсією за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Пенсії посадовим особам місцевого самоврядування. Служба а органах

місцевого самоврядування - це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевою самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом (ст.І Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування").

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Не є посадовими особами технічні працівники та обслуговуючий персонал.