Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

114. Види соціальних послуг, що надаються безробітним

За Законом України ..Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" видами соціальних послуг є:

професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації у профе­сійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах, організаціях;

профорієнтація;

пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, утому числі шляхом падання роботодавцю дотації на створення додзткових робочих місць для праце­влаштування безробітних;

фінансування організації оплачуваних громадських робіт для безробітних;

інформаційні та консультаційні поаіуги, пов'язані з працевлаштуванням.

Професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації гро­мадян є одним із видів соціальних послуг, зорієнтованих на забезпечення ефектив­ної політики зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності особис­тості на ринку праці. Професійне навчання здійснюється лише у ліцензованих на­вчальних закладах.

Професійне навчання включає: підготовку незайнятих громадян, які не мають професії; перепідготовку робітників і спеціалістів за новими професіями та спеціа­льностями; підвищення кваліфікації незайнятого населення. Первинна професійна підготовка робітників - здобуття професійно-технічної освіти особою, яка раніше не мала робітничої професії, спеціальності, що забезпечує відповідний рівень про­фесійної кваліфікації, необхідний для продуктивної діяльності. Перепідготовка ро­бітників - професійно-технічне навчання, спрямоване на оволодіння іншою профе­сією робітниками, які раніше здобули первинну професійну підготовку. Перепідго­товка фахівців - одержання нової спеціальності, професії чи кваліфікації на основі раніше здобутої освіти та досвіду практичної роботи без підвищення освітньо-ква- ліфікаційного рівня. Підвищення кваліфікації робітників і фахівців з вищою осві­тою - розширення та поглиблення раніше здобутих професійних знань, умінь і на­вичок за раніше набутою професією (спеціальністю), оволодіння новою технікою чи технологією; стажування - різновид підвищення кваліфікації робітників і фахів­ців з вищою освітою з метою засвоєння особою кращого вітчизняного чи зарубіж­ного досвіду, набуття практичних умінь і навичок щодо виконання обов'язків на за­йманій посаді або на посаді, на яку претендує безробітний. Стажування проводить­ся на підприємстві, н організації, установі чи навчальному закладі.

Пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, у тому числі шляхом надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних.

Підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації працівника і надається в тій же місцевості, де він проживає. Заробітна плата повинна відповідати рівню, який особа мала за попередньою роботою з ура­хуванням її середнього рівня, що склався в галузі відповідної області за минулий місяць. При пропонуванні підходящої роботи враховується трудовий стаж громадя­нина за спеціальністю, його попередня діяльність, вік, досвід, становище на ринку праці, тривалість періоду безробіття.

Для громадян, які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), підходящою вважається робота, яка потребує попередньої професійної підготовки, або оплачувана робота (включаючи роботу тимчасового характеру), яка не потре­бує професійної підготовки, а для громадян, які бажають відновити трудову діяль­ність після перерви тривалістю понад шість мЛяців, - робота за спеціальністю, що потребує попередньої перепідготовки чи підвищення кваліфікації, а в разі немож­ливості її надання - інша оплачувана робота за спорідненою професією (спеціаль­ністю). Для громадян, які працювали не за професією (спеціальністю) понад шість місяців, підходящою вважається робота, яку вони виконували за останнім місцем роботи, а робота за основною професією (спеціальністю) може бути підходящою за умови попередньої перепідготовки чи підвищення кваліфікації з урахуванням по­треб ринку праці у цій професії (спеціальності).

У разі неможливості надання громадянинові роботи за професією (спеціальніс­тю) протягом шести місяців безробіття підходящою вважається робота, яка потре­бує зміни професії (спеціальності) з урахуванням здібностей, здоров'я громадянина і колишнього досвіду, доступних для нього видів навчання та потреб ринку праці у цій професії (спеціальності). При зміні громадянами професії (спеціальності) за на­правленням державної служби зайнятості підходящою вважається робота як за но­вою,так і за попередньою професією (спеціальністю) за останнім місцем роботи.

Якщо громадяни відмовилися від двох пропозицій підходящої роботи, то їх не можна вважати безробітними. Вони знімаються з обліку і їм протягом шести місяців надаються консультаційні послуги. Після закінчення шести місяців з дня зняття з обліку вони можуть зареєструватися повторно у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу.

Організація оплачуваних громадських робіт

Оплачувані громадські роботи - це загальнодоступні види тимчасової трудової діяльності громадян, що не потребують спеціальної кваліфікації і виконуються на договірній основі. Такі роботи повинні мати суспільно корисну спрямованість і спри­яти соціальному розвитку регіону. Для організації оплачуваних громадських робіт можна використовувати на договірній основі тимчасову роботу на підприємстві, в установі, організації (далі - підприємство) на строк до 2-х місяців. Не можуть вико ристовуватися під оплачувані громадські роботи вакантні робочі місця. Оплачувані громадські роботи є підходящою роботою для осіб, які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності).

Оплачувані громадські роботи організовують місцеві державні адміністрації за участю державної служби зайнятості для забезпечення тимчасової зайнятості насе­лення, передусім осіб, зареєстрованих як безробітні, на підприємствах комунальної власності і за договорами - на інших підприємствах. Для проведення оплачуваних громадських робіт місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад створюють на підвідомчих підприємствах за рахунок коштів місцевого бюдже­ту спеціальні додаткові робочі місця, в тому числі з гнучкими формами зайнятості, а також визначають умови та порядок створення таких робочих місць на інших під­приємствах незалежно від форм власності і господарювання.

Організація сезонних робіт

Однією з форм сприяння зайнятості населення є участь в організації сезонних робіт. Сезонними вважаються роботи, які через природні і кліматичні умови виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше 6 місяців. Сезонні роботи передбачені у лісовій, торфяній та переробній галузях промисло­вості, лісовому і сільському господарстві, транспортно-дорожному комплексі та са- наторно-курортних закладах і закладах відпочинку. їх організовують підприємства, установи, організації за сприянням державної служби зайнятості і місцевих органів виконавчої влади для підвищення ефективності виробництва трудонедостатніх ре­гіонів та прискорення їх економічного розвитку.

Направлення робітників на сезонні роботи проводиться центрами зайнятості за прямими договорами з підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, які потребують додаткової робочої сили, і здійснюється на добровільних часадах. Державною службою зайнятості на сезонні роботи направляються грома­дяни, які звернулися до цієї служби за сприянням у працевлаштуванні. Переважне право на участь у сезонних роботах мають громадяни, зареєстровані у державній службі зайнятості як безробітні.

Інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням.

Професійна орієнтація - це комплексна науково обгрунтована система форм, методів та засобів впливу на особу з мегою оптимізації її професійного самовизна­чення на основі врахування особистісних характеристик кожного індивідуума та потреб ринку праці. Вона спрямована на досягнення збалансованості між профе­сійними інтересами і можливостями людини та потребами суспільства в конкрет­них видах професійної діяльності.

Професійна орієнтація є соціально-економічною категорією за походженням, сутністю й показниками оцінки ефективності. За методами вирішення професійна орієнтація - це соціально-економічна, медико-фізіологічна та психолого-педагогі- чна проблема. Профорієнтаційна робота сприяє цілеспрямованому розвиткові зді­бностей і талантів людини, зростанню її професіоналізму, працездатності, збере­женню здоров'я і виступає одним з найважливіших елементів державної політики у сфері соціального захисту та зайнятості населення.

Професійна орієнтація забезпечує ефективне використання трудового потенці­алу особи, сприяє підвищенню її соціальної та професійної мобільності, відіграє значну роль у профілактиці вимушеного безробіття. Профорієнтаційні заходи сти­мулюють пошук людиною найефективніших засобів підвищення свого професійно- кваліфікаційного рівня, розвиток соціально-економічної ініціативи, інтелектуаль­ної та трудової незалежності.

Головною метою профорієнтаційної роботи є сприяння специфічними метода­ми посиленню конкурентоспроможності працівника на ринку праці та досягнення ефективної зайнятості населення.

І Ірофесійна орієнтація включаєтакі елементи: професійна інформація,професій- н.і консультація, професійний добір, професійний відбір та професійна адаптація.

Професійна інформація система заходів щодо накопичення і розповсюдження відомостей про зміст і перспективи сучасних професій та вимоги, що висуваються до особи, яка бажає їх набути, форми й умови оволодіння різними спеціальностями, можливості професійно-кваліфікаційного зростання, стан та потреби ринку праці, формування професійних інтересів, намірів та мотивацій особи.

Професійна консультація науково організована система взаємодії психолога- профконсультанта та особи, яка потребує допомоги у виборі або зміні професії чивиду діяльності, на основі вивчення індивідуально-психологічних характеристик, особливостей життєвих ситуацій, професійних інтересів, нахилів,стану здоров'я особи та з урахуванням потреб ринку праці.

Професійний добір система профдіагностичного обстеження особи, спрямова­на на визначення конкретних професій, найбільш придатних для оволодіння нею.

Професійний відбір система профдіагностичного обстеження особи, спрямова­на на визначення ступеня її придатності до окремих видів професійної діяльності згідно з нормативними вимогами.

Професійна адаптація комплексна система заходів, покликана сприяти процесу пристосування особи до психологічних та організаційно-технічних особливостей професійної діяльності на виробництві,успішному професійному становленню пра­цівника.

119