Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

14. Місце права соц.Забезпечення в системі права України

Сьогодні рано говорити, що в Україні вже сформувалась наука права соціаль­ного забезпечення. Відсутні монографіч­ні видання, не захищена жодна докторсь­ка дисертація. В Україні немає фахових видань, що спеціалізувались би на право­вих проблемах соціального захисту насе­лення, не створено жодної наукової уста­нови з дослідження питань даного права. Наукова діяльність фахівців права со­ціального забезпечення ніким не коорди­нується. Вплив науковців на законотвор­чий процес незначний. При підготовці проектів нормативних актів використо­вуються відповідні акти Російської Феде­рації, тобто найчастіше може йтися про довільний переклад з російської, ніж про створення самостійних юридичних актів.

Вирішення вказаних проблем сприяти­ме подальшому розвитку української нау­ки права соціального забезпечення.

15. Принци пиправа соціального забезпечення.

У теорії права під принципами права найчастіше розуміють: стисле, концентроване вираження змісту права.

Під принципами права соціального забезпечення слід розуміти зумовлені природними правами людини основні положення, які виступають орієнтирами у правовому регулюванні суспільних відносин у сфері соціального забезпечення фізичних осіб та визначають суть, зміст і механізм функціонування цієї галузі права.

Ознаки, що притаманні загальним принципам права властиві і принципам права соціального забезпечення, його підгалузям та правовим інститутам.

До ознак принципів права соціального забезпечення відносять:

  1. взаємозв’язок та взаємообумовленість принципів права соціального забезпечення з принципами соціального забезпечення;

  2. принципи права соціального забезпечення ґрунтуються на таких загальнолюдських цінностях та ідеалах, як добро, чуйність, гуманізм, справедливість;

  3. основою для формування основних положень права соціального забезпечення служать соціальні ризики;

  4. залежність розвитку галузевих принципів від стану національної економіки.

Необхідно відрізняти принципи права соціального забезпечення від принципів правотворчості у сфері соціального забезпечення. Правотворчість у сфері соціального забезпечення – це інтелектуальна діяльність спеціально уповноважених на це органів, що потребує особливих знань і вмінь, спрямована на розробку, прийняття нормативних актів, внесення до них змін та скасування. Принципи правотворчості – це основні засади здійснення правотворчої діяльності.

В економічній літературі розглядаються принципи соціального забезпечення. Найчастіше називають такі: загальність; загальнодоступність; встановлення залежності розмірів і форм забезпечення від минулої праці; велика різноманітність видів забезпечення і послуг, що надаються; демократичний характер організації та управління соціальним забезпеченням. Ці принципи є фундаментом для формулювання принципів права соціального забезпечення.

Право соціального забезпечення не має кодифікованого нормативного акта (кодексу), а отже, немає закріплених у законі принципів галузі права. Вчені наводять різні системи принципів права соціального забезпечення.

Так, наприклад, розрізняють принципи права соціального забезпечення і правові принципи права соціального забезпечення. До системи принципів права соціального забезпечення, які визначають його сутність та закономірності розвитку (не закріплені у нормах права), належать: 1) усезагальність права на соціальне забезпечення як основного права людини; 2) визначення сфери суспільних відносин соціальним ризиком; 3) гарантії соціального забезпечення на рівні, не нижчому від прожиткового мінімуму в державі; 4) переважна роль централізованого правового регулювання. Систему правових принципів (закріплених у нормативних актах) складають: 1) державні гарантії права на соціальне забезпечення; 2) диференціація умов та обсягу соціального забезпечення в Україні; 3) солідарна відповідальність суб’єктів права на соціальне забезпечення; 4) адресність соціального забезпечення в Україні.