Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

35. Умови призначення пенсій за віком працівникам, зайнятим на роботах за списком № 1.

Пенсійне забезпечення за віком на пільгових умовах за деякими особливостями відрізняються від пенсійного забезпечення на загальних підставах. Ці особливості насамперед проявляються в юридичних підставах надання пільг для призначення пенсії. В одних випадках такими підставами є наявність і тривалість спеціального стажу роботи, в інших випадках - правовий статус громадянина. Для кожної категорії громадян ці пільги є неоднаковими. Вони залежать від умов, характеру та тривалості роботи, а також від правового статусу громадянина Одним надаються пільги щодо зменшення пенсійного віку, другим - стажу, третім зменшується і пенсійний вік і стаж.

Найбільші пільги щодо пенсійного забезпечення за віком мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць), а також на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці (відповідно за списком № 2).

Право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах та в пільгових розмірах визначене, зокрема, ст. .13 (п."а-б"), 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення", Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. №36 "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах".

Відповідно до ст. 13 (п."а-б") Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на таку пенсію, незалежно від місця останньої роботи.

Наприклад: 1) за призначенням пенсії за Списком №1 звернувся гр-н Н., який має 4 роки 11 місяців стажу роботи. Право на пенсію за Списком №1 заявник не має, оскільки його стаж роботи менший за половину визначеного стажу (5 років);

2) за. призначенням пенсії за Списком №1 по досягненні 53-річного віку звернувся гр-н О, який має 7 років стажу роботи. Пенсія на пільгових умовах і в пільгових розмірах йому буде призначена, оскільки за 7 років пільгової роботи пенсійний вік знижується на 7 років.

Наприклад, чоловік, який має 8 років 7 місяців стажу роботи за Списком №2, набуде право на пенсію по досягненні 57 років (2,6+2,6+2,6 - на 3 роки). .;, ,:

Жінка, яка має 5 років 10 місяців стажу за Списком №2, набуде право н% пенсію по досягненні 53 років.

Умови призначення пенсій за віком працівникам, зайнятим на роботах за Сп. № 1. На пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, —за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць;

чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

жінки — після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік ні кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці — жінкам;

Умови призначення пенсій за віком працівникам, зайнятим на роботах за списком № 2.

Умови призначення пенсій за віком працівникам, зайнятим на роботах за Сп. № 2. Працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і вяфкііми умовами праці,— за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і Покійників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки — після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з. мни не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

жінки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них еіі менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням вій у, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи — жінкам.

Відшкодування підприємствами витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень (якому України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено. що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного страхування через такі фонди призначення пенсій на віком на пільгових умовах (Списки №1 і №2) здійснюється за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі досягнення особою пенсійного віку та наявності у неї трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок, покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону У країни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування)).