Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернігівський державний інститут економіки і управління

Кафедра водопостачання та водовідведення

Програма та методичні вказівки

до проведення виробничої практики

студентів ІІІ курсу спеціальності 6.060103

«Гідротехніка (водні ресурси)»

ЗАТВЕРДЖЕНО

кафедрою водопостачання та водовідведення

Протокол № 9

від «3» квітня 2012 р.

Чернігів - 2012

УДК 002:628

РЕЦЕНЗЕНТИ: кандидат педагогічни наук, професор Чернігівського національного педагогічного університету

Гетта В.Г.

доктор технічних наук, професор Чернігівського державного інституту економіки і управління Мошель М.В.

ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА ВИПУСК: завідувач кафедрою «Водопостачання та водовідведення» кандидат технічних наук Шевель В. І.

Шевель В. І., Шевченко Я.В., Стельмах І.В. 

Методичні вказівки до проходження практики для студентів освітнього напрямку «Гідротехніка (водні ресурси)» – Чернігів: ЧДІЕУ, 2012. – 8 с.

УДК 002:628

Рекомендації розроблені у відповідності до навчальних програм, рекомендованих стандартом освіти для студентів освітнього напрямку «Гідротехніка (водні ресурси)».

Затверджено

на засіданні кафедри

Водопостачання та водовідведення

(протокол 9 від «3» квітня 2012 року)

© Шевель В.І., Шевченко Я.В., Стельмах І.В., 2012 р.

ВСТУП

Для засвоєння теоретичних знань здобутих протягом 3-х курсiв виробнича практика має чинне мiсце. Виробнича практика проходить протягом 2-х тижнiв в будiвельно-монтажних пiдприємствах, проектних та експлуатацiйних органiзацiях. Основою виробничої дiяльностi є проектування, будiвництво i експлуатацiя об’єктів водопостачання та водовiдведення. Студенти проходять практику безпосередньо на робочих місцях базових пiдприємств. Студент дотримується всiх правил i розпорядку, встановленого на об’єктi практики i повинен бути взiрцем дисциплiнованостi. Особлива увага надається питанням безпеки i охорони працi при виконаннi робiт, прогресивним методам органiзацiї працi на об’єктах.

До вiд’їзду студентів на практику керівники практики вiд інституту видають щоденники i направлення на практику, та проводять збори студентiв, на яких пояснюють їх права та обов'язки, проводять інструктаж по технiцi безпеки, дають вказiвки по заповненню щоденника, складанню i оформленню звiтiв, термiнiв здачi i захисту звiтiв.

Керiвники практики повинні ознайомити студентiв зi специфiкою баз практики, погодити програму практики i органiзацiю прийому студентiв. По прибуттю студентiв на мiсця практики вiд виробництва попередньо призначаються керівники, якi сприяють органiзацiї проходження практики (iнструктаж з технiки безпеки, призначення наказом на посаду i т.д.).

Проходження практики регулярно контролюється керiвником, призначеним пiдприємством i періодично керiвником вiд iнституту. Вiдповiдальний за практику представник, перевiряє виконання плану практики студентом і дає відгук про роботу студента на практицi, а також про надбанi знання та виробничi навички. Безпосердiй керівник робiт враховує i контролює роботу студента пiд час перебування на практиці.

Керівник від інституту спостерігає за виконанням намiченого плану практики i контролює його відповідно програмi. Щоденник i звіт по практицi з вiдгуком керівника, студент здає на перевірку на кафедру, а потім захищає його. Звіт по виробничій практицi складається кожним студентом в iндивідуальному порядку. Вiн вмiщує загальний опис робiт, якi проводились на об’єктi практики, а також детальний опис тих робіт, в яких практикант приймав безпосередню участь. Необхiдно висвітлити ступiнь особистої участi практиканта у виконаних роботах і ту допомогу, яку він надавав виробництву.

Основою для складання звіту служить щоденник, до якого заносяться щоденні записи про виконану роботу, а також графічні матеріали: малюнки, таблиці, фотографії і т.д.

У звіті повинні бути висвітленні наступні питання:

1. Загальна характеристика об’єкту практики, його народно – господарське значення, основні показники, що складають об’єкт практики.

2. Головні розміри і об’єм основних робіт.

3. Місцеві умови (кліматичні, гідрологічні, транспортні і т.д.) та їх вплив на стан виробництва.

4. Робочі місця і посади, на яких перебував студент, а також обов'язки, які він виконував.

5. Раціоналізаторські пропозиції, що внесені студентом під час проходження практики, які націлені на підвищення ефективності виробництва.

Звіт оформлюється рукописним, або набраним на комп'ютері текстом (електронний варіант), мати вигляд зошита до 10 – 15 сторінок тексту на форматі А 4.

На титульній сторінці звіту слід вказати: місце проходження практики, дату початку і закінчення практики, курс, спеціальність, прізвище та ініціали студента. На початку пояснювальної записки, має бути розміщено зміст з перерахуванням окремих частин і глав звіту з визначенням відповідних номерів сторінок тексту. Всі таблиці, розрахунки, фото також повинні бути пронумеровані.

Щоденник і звіт повинні бути розглянуті і закінчені на виробництві, підписані керівником практики від виробництва, який дає свій відгук про роботу студента, з визначенням оцінки про проходження практики.

Після завершення практики звіт і щоденник здається студентом на кафедру.