Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Булденко Вікторія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

33

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ І УПРАВЛІННЯ

Юридичний факультет

Кафедра соціальної роботи

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Технології соціальної роботи»

«АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЮНИХ МАТЕРІВ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ»

студентки групи С-092 Булденко Вікторії Євгеніївни

Науковий керівник

_________________________________

(науковий ступінь, вчене знання, посада)

_________________________________

(прізвище, ініціали)

_________________________________

(підпис)

Чернігів, 2012

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ ЮНИХ МАТЕРІВ……………………………………………………………………………5

    1. Соціальний портрет юної матері…………………………………………….5

    2. Характеристика економічних та соціальних проблем юних матерів…….10

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ НАДАННЯ ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ЮНИМ МАТЕРЯМ……………………………………………...15

2.1. Особливості діяльності Чернігівського Обласного соціального центру «Батьки і дитина разом» щодо вирішення питань юних матерів……………….15

2.2. Психокорекційні форми роботи Центру з юними матерями…………...…..20

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….31

ВСТУП

Впродовж останніх десятиліть однією з соціальних проблем сучасності є юне материнство. Особливість цієї проблеми полягає у тому, що одночасно мова йде про здоров’я, життя, долю як дітей і тих жінок, для яких материнство стає чинником багатьох ризиків. Саме молоді матері – одна з найуразливіших в економічному, соціальному, психологічному, педагогічному аспектах соціально-психологічна підгрупа. З народженням дитини дівчата юного віку та їхні діти опиняються у складній життєвій ситуації, що, як правило супроводжується бідністю, обмеженістю можливостей для отримання освіти, професії, доступу до медичних та соціальних послуг, небезпекою захворювань, насильства, сексуальної експлуатації. Негативними наслідками ранньої вагітності та материнства стають економічна неспроможність дівчат самостійно забезпечувати безпеку та якість життя собі й своїй дитині, соціальна ізольованість, чисельні психологічні проблеми, дискримінація, небезпека для здоров’я та життя дитини, ризик відмови від неї.

Виникнення та існування проблеми юних матерів є віддзеркаленням серйозних проблем світу, що швидко змінюється, а саме: проблем, обумовлених глобалізацією, урбанізацією, акселерацією, зміною цінностей у суспільстві, бідністю, застарілими гендерними стереотипами, втратою довіри підлітків до дорослих, послабленням функцій сім’ї як основного інституту соціалізації, недосконалістю системи соціального захисту, охорони здоров’я, соціального виховання, що робить тему даного дослідження досить актуальною.

Теоретичне обґрунтування сучасних підходів до проблеми юного материнства та соціальної роботи з ними розкрито у дослідженнях А.Андрієвич, С. Ліс, Л. Понтон, С. Хетчер. Дослідженню проблем ранньої вагітності та материнства на міжнаціональному рівні присвячені праці П.Морлірса, А. Сантрока, Т. Тюремана. Розробкою питань щодо реалізації прав дітей, підлітків і зокрема юних матерів займались Р. Балок, Б. Маккоун, Х. Троедсон, І. Фрай.

Окремим напрямом вирішення цієї проблеми стає технологічне забезпечення соціально-педагогічної роботи з юними матерями. У роботах П.Кемерана, К. Криссмана, Ж. Скаллі, С. Свон, А. Пайн-Ендрюс, Д.Триселитис розкрито технології соціальної роботи з юними матерями та їхніми сім'ями. Можливості фостерного виховання (прийомного виховання) щодо юних матерів аналізували Д. Варен, А. Гилчрист, А. Стровер.

Науковий доробок К. Мор, Д. Сцирара, П. Треда присвячено питанням організації превентивної роботи щодо збереження репродуктивного здоров’я, запобігання вагітності в юному віці. Починаючи з кінця ХХ ст., важливу роль у розробці проблеми юного материнства відіграють російські дослідники, зокрема В. Брутман, Є. Брюхіна, Ю. Гуркіна, І. Каткова, А. Нагорна, Р.Овчарова.

Мета дослідження – вивчити сутність проблеми юного материнства, форми та методи соціальної роботи з юними матерями на прикладі Чернігівського Обласного соціального центру «Батьки і дитина разом».

Об’єкт дослідження – проблема юного материнства.

Предмет дослідження – технології соціально-педагогічної роботи з юними матерями у Чернігівському Обласному соціальному центрі «Батьки і дитина разом».

Відповідно до мети визначено основні завдання дослідження:

  1. Охарактеризувати соціальний портрет юної матері.

  2. Проаналізувати економічні та соціальні проблеми юних матерів.

  3. Розкрити особливості діяльності Чернігівського Обласного соціального центру «Батьки і дитина разом» щодо вирішення питань юних матерів.

  4. Розглянути психокорекційні форми роботи Центру з юними матерями.