Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Булденко Вікторія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

2.2 Психокорекційні форми роботи Центру з юними матерями

У період вагітності змінюється соціальна ситуація роз­витку жінки як особистості, коло значущих для неї лю­дей, а також ставлення до тих, хто перебуває поруч. Від­чуваючи потребу у взаємодії, спілкуванні, підтримці, вод­ночас вона дистанціюється від багатьох людей, з якими донедавна мала близькі стосунки. Змінюється і її погляд на себе. Навіть несмілива і невпевнена в собі жінка відчу­ває себе сміливішою і рішучішою, оскільки вона вже не одна і від неї залежить її дитина. За дев'ять місяців вагіт­ності з нею відбуваються часом відчутніші зміни, ніж протягом усього попереднього життя. Новим стає і її ставлення до світу. Вагітна жінка почувається господи­нею і водночас дуже боїться світу, абсолютно по-новому пізнає його. Змінюється і позиція її в соціумі, що спричи­нює сильні емоційні переживання. Вона вже мислить се­бе не дитиною своїх батьків, але ще і не є матір’ю. Водно­час жінка відчуває гостру потребу в нових стосунках з батьком майбутньої дитини. Але найголовнішими для неї є стосунки з майбутньою дитиною [7, c. 214].

В контексті соціальної допомоги юним матерям розроблена програма з організації допомоги останнім.

В системі соціальної адаптації юних матерів після народження дитини важливе місце посідають тренінгові вправи, які проводять спеціалісти Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом» з юними матерями.

Вправа 1: «Правильне дихання»

Правильним називають діафрагмальне, або че­ревне дихання. При такому диханні у легені потрапляє значно більша кількість повітря й усі внутрішні органи ефективніше насичуються киснем. Це забезпечує повноцінне живлення для усіх органів, активізує обмін речо­вин та усі життєві процеси, посилює циркуляцію крові, усуває енергетичні перешкоди, у результаті в організмі починаються процеси самовідновлення і омолодження.

Після виконання такої вправи протягом 20-30 хвилин людина відчуває себе здоровішою і бадьорішою.

Розслаблююче (релаксаційне) дихання.

Варіант А.

Інструкція для клієнта: «Прийміть зручне положення. Закрийте очі. Використовуйте черевний тип дихання. На кожному вдиху подумки повторюйте: «Кожна клітинка мо­го тіла насичується киснем», на видиху подумки вимовте: «Я цілком розслаблений і спокійний». Ви можете використовувати зв'язне черевне дихання, а можете робити перерви між вдихами і видихами.

Варіант Б.

Інструкція для клієнта: «Прийміть зручне положення. Закрийте очі. Використовуйте черевний тип дихання. На кожному вдиху напружуйте усі м'язи вашого тіла, на кож­ному видиху повільно розслабляйте. Можете поєднувати цю вправу з формулюваннями типу: «Кожна клітинка мо­го тіла насичується киснем; я цілком розслаблений і спокійний», а також з будь-якими формулюваннями, які подобаються чи підходять особисто вам».

Вправа 2: «Світло»

Під час стресу і сильних негативних переживань лю­дина часто впадає у стан депресії. Емоційно цей стан оз­начає, що ми ніби не бачимо світла, не бачимо світлі сто­рони даної ситуації. Усе сприймається у похмурих тонах. Розум не бачить позитивного виходу і малює похмурі кар­тини і перспективи.

Такий пригнічений стан негативно позначається не лише на психіці, але і на стані здоров'я всього організму.

Щоб впоратись з цією ситуацією, слід відкрити дже­рело світла і ніби заповнити світлом весь організм.

Інструкція для клієнта: «Поверніть обличчя до сонця таким чином, щоб його проміння було спрямоване на все обличчя. Звичайно, добре, якщо освітлена уся поверхня тіла). Уявіть, як світло проникає у ваш організм, сповнює теплом та енергією ваш мозок, усі його найтемніші куточ­ки. Світло зцілює кожну клітинку мозку, обличчя, шиї, опускається в тулуб, руки і ноги, заповнюючи енергією і теплом, світлом і радістю весь організм. Ви можете скласти формулювання для послідовного зцілення кож­ного органу – від маківки голови до стоп ніг. Під впливом світла весь організм зігрівається, освітлюється, заспо­коюється і розслаблюється, набуває природного, гар­монійного стану».

Цю вправу добре поєднувати з будь-яким ви­дом дихання, який подобається клієнту, а також добре перед нею провести корекцію з водою.

В результаті регулярного виконання цієї вправи виліковується застаріла депресія, страхи, відкривається нове бачення перспектив.

Вправа 3: Корекція емоційної сфери: «Я відчу­ваю,.. Я є ...»

Стрес чи негативний заряд енергії можна розрядити з допомогою промовляння того, що з нами відбувається. Для цього достатньо підібрати найбільш чіткі і яскраві визначення тих емоцій, які відчуває людина і проговори­ти їх.

Наприклад, якщо людина відчуває, що її зрадили, ки­нули, обдурили, вона може сформулювати свої відчуття таким чином: «Я відчуваю себе зрадженою, покинутою, обдуреною».

Інструкція для клієнта: «Спробуйте якомога чіткіше сформулювати свої почуття. Проговоріть їх. Покладіть одну долоню на лоб, іншу на потилицю. У такому поло­женні повторюйте цю фразу до тих пір, поки не відчуєте втоми та полегшення. Намагайтесь вкласти у слова ті по­чуття, ті емоції, які ви відчуваєте. Можливо, у якийсь мо­мент вам стане смішно чи потечуть сльози. Не стримуй­тесь. Смійтесь і плачте стільки, скільки хочете».

У результаті багаторазового повторення негативний заряд, який міститься у цій ситуації, повинен вийти чи розсіятись. Коли клієнт відчує, що те, про що він гово­рить, його більше не хвилює, не викликає хворобливої і взагалі ніякої реакції – це означає, що негативний заряд розрядився, Якщо клієнт сміється чи плаче – це дуже хо­роша ознака – це означає, що енергетичний затор вий­шов, і у відповідне місце почала поступати життєва енергія.

Коли клієнт відчує повне звільнення від попереднього болю, можна переходити до другої частини корекції. Те­пер для відновлення організму порожній простір, який ут­ворився, необхідно заповнити позитивною енергією.

Інструкція для клієнта: «Сформулюйте, що б ви хотіли відчувати насправді у тій ситуації. Подумайте, як події могли б розвиватись у позитивному ключі, і що б ви хотіли при цьому відчувати. Тепер коротко, але яскраво сфор­мулюйте свої нові почуття, той емоційний стан, якого ви хотіли б досягти. Формулювання може бути, наприклад, таким: «Я впевнена у собі, спокійна, щаслива».

Дана вправа у поєднанні з іншими правилами корекції ефективна для зняття будь-якого негативного емоційного стану. У процесі регулярної роботи відходить зас­тарілий біль, вирішуються психологічні, міжособистісні проблеми.

Вправа 4. «Медитація для позбавлення від бо­лю»

Мета: вчити управляти своїм станом.

Дану медитацію можна проробляти з людиною, яка відчуває головний біль чи будь-який інший біль.

Інструкція: «Ляжте, закрийте очі і повністю розслаб­тесь. Зосередьте свою увагу на диханні, дихати слід гли­боко, повільно і природно. Повільно рахуйте від 10 до 1, з кожним рахунком все більше розслаблюючись.

Уявіть яскраве світло будь-якого кольору, який вам по­добається, чи перший, який прийде в голову. Уявіть це світло у вигляді невеликої яскравої сфери. Тепер уявіть, як вона поступово розростається, поки нарешті не заповнить увесь уявний простір. Коли відчуєте це, уявіть, що сфера почала стискатись і знову набула попередніх розмірів. Не­хай тепер ця сфера стиснеться ще більше, приблизно до сантиметра у діаметрі, і нарешті, щезне зовсім.

Тепер проробіть цю вправу знову, але уявіть, що цей колір — ваша біль».

Вправа 5. «Методика релаксації»

Мета: досягти стану розслаблення клієнта.

Інструкція: «Сядьте якомога зручніше. Ноги покладіть так, щоб стопи повністю торкались підлоги. Закрийте очі. Зосередьте увагу на своєму диханні. Зробіть декілька глибоких вдихів і видихів і з кожним видихом подумки промовте слово «розслабся».

Зосередьте увагу на обличчі і намагайтесь відчути будь-яке напруження м'язів обличчя та очей. Подумки уявіть собі це напруження у вигляді якогось образу. Це може бути стиснутий кулак чи зв'язаний у вузол шнурок, Потім уявіть собі, як напруження розтискається, розв'язується, пови­сає, схоже до натягнутої, а потім відпущеної гумки.

Відчуйте, як розслаблюється ваше обличчя і очі. Відчуйте, як одночасно з цим хвиля розслаблення поши­рюється усім вашим тілом.

Напружте обличчя і очі, закривши їх якомога сильніше, а потім розслабтесь і відчуйте, як розслаб­люється ваше тіло.

Повторіть те саме з усіма іншими частинами тіла. Повільно просувайтесь обличчям вниз, до нижньої щеле­пи, до шиї, спини, плечей, передпліч, до долонь, грудей, живота, стегон, гомілок, стоп, пальців ніг, поки усе тіло не буде розслаблене. Для кожної частини тіла подумки уяв­ляйте напруження, а потім відчувайте, як воно щезає, та­не. Спочатку ви напружуєте цю частину тіла, а потім роз­слаблюєте її.

Розслабивши усе тіло, залишайтесь у цьому приємному стані від двох до п'яти хвилин.

Тепер відчуйте, що м'язи ваших повік стали легшими. Будьте готові до того, щоб відкрити очі і знову опинитись у кімнаті.

Відкрийте очі. Ви готові знову повернутись до своїх звичайних вправ".

Важливим є налагодження механізму допомоги матерям.

Таблиця 2.1