Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Булденко Вікторія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Розділ 1. Теоретичні аспекти дослідження проблем юних матерів

1.1 Соціальний портрет юної матері

На сьогоднішній день однією з соціально значущих проблем сучасності є проблема юного материнства. Юні матері є соціально-психологічною підгрупою, яка акумулює в собі найрізноманітніші ризики в економічному, соціальному, психологічному та педагогічному аспектах.

Підліткова вагітність у різних країнах світу, включаючи Україну, набуває тривожної поширеності. За даними експертів, кількість підліткових абортів у світі становить 2-4 млн. операцій на рік. 15 млн. немовлят народжуються мамами-підлітками; близько 60 тис. дівчат щорічно вмирають під час пологів та абортів [15, c. 22].

Термін «юне материнство» широко розповсюджений у медицині, соціології, соціально-педагогічній та соціальні роботі західних країн. За змістом у різних науках він відрізняється визначенням вікових меж юних матерів та залежить від позицій різних дослідників.

Юне материнство – соціально-культурний феномен, сутність якого полягає у виношуванні, народжені, догляді та вихованні дитини матерями юного віку (до 21 року).

Дослідження репродуктивної поведінки молоді показують, що при рівних умовах зниження віку сексуального дебюту для юнака перший сексуальний досвід – це придбання для дівчини – це, в усі часи, – втрата.

Аналіз демографічної та соціальної структури неповнолітніх пацієнток жіночих консультацій показує, що визначити якийсь один соціальний шар, до якого належать юні мами, неможливо. Сім'ї, як правило, нечисленні. Цікавим є той факт, що у великих сім'ях, що складаються з 6 і більше осіб, у яких проживають представники старшого покоління, бабусі й дідусі, неповнолітні матері зустрічаються досить рідко. Якщо в сім'ях є представники старшого покоління, то вони, як правило, займаються вихованням онуків і будучи в цьому відношенні більш консервативними, вони менш терпимі до дошлюбних статевих зв'язків.

Молодими мамами частіше стають єдині або старші дочки в родині. З появою наступних дітей їм приділяється все менше уваги, вони змушені доглядати за молодшими членами сім'ї, набувати дорослі навички, що в кінцевому рахунку робить їх у соціальному плані старше своїх однолітків. Серед наймолодших дочок у сім'ях неповнолітні матері зустрічаються дуже рідко – у 4,3% випадків [8].

Юні матері, як правило, навчаються у школі, в окремих випадках в училищі або технікумі. На момент народження дитини вони, як правило, не мають загальної середньої освіти, так як під час вагітності були змушені залишити навчальний заклад. Більшість дівчат досить спокійно ставляться до факту своєї вагітності, не відчувають ні шоку, ні страху. Вони спокійно перекладають всі проблеми, пов'язані з народженням дитини, на своїх батьків, будучи впевненими, що ті будуть допомагати. Батьки дітей, народжених у юних матерів, в більшості випадків беруть участь у вихованні дитини, або відразу відмовляються від нього, або навіть не знають про його існування. Юні мами проживають зі своїми батьками і повністю знаходяться на їх утриманні, тому що самі не мають засобів існування. Моральна і матеріальна відповідальність за дитину лягає на батьків дівчини.

Іноді, соціальний портрет юною матері не містить будь-яких специфічних особливостей. Загалом, це звичайні дівчата з цілком нормальних сімей, вони не вживають алкоголь та наркотичні речовини і майже не курять. Проте причиною ранньої вагітності стало, насамперед, відсутність відповідального ставлення до свого здоров'я, включаючи статеве утримання, невміння сказати «ні», а так само повна контрацептивна безграмотність.

Причини поширення підліткового материнства можна визначати в двох напрямках: це макросоціальних і мікросоціальне середовище, в яких відбувається соціалізація та розвиток людини.

Юні дівчата не готові до материнства в силу їх біологічної, а також психологічної та соціальної незрілості. З народженням дитини юні матері опиняються в ситуації повної і тривалої психологічної та соціально-економічної залежності від батьків; вимушеної ізоляції від однолітків і звичного кола спілкування; із сумнівною перспективою щодо майбутнього сімейного життя, можливостей освіти і професійного вибору, що забезпечують задовільні матеріально-побутові умови. Внаслідок безлічі проблем, які здаються нерозв'язними, юні матері мають низьку якість життя, менші соціально-економічні перспективи, а їхні діти відрізняються низькими показниками здоров'я [5, c. 60].

Дівчинка-підліток майже приречена починати своє материнство з низькою самооцінкою і слабкими особистісними ресурсами для нормальної адаптації до драматичних змін у своєму фізичному і соціальному статусі. Американські психологи Ліндеман, Шіллер і Ебернеті провели цікаве дослідження, в ході якого порівнювалися особистісні характеристики дівчат підліткового віку, що опинилися вагітними, з однолітками, які цього уникли. Для вагітних школярок в порівнянні з контрольною групою виявилися характерними занижена самооцінка, відчуття тривоги і неповноцінності, конфлікти з членами сім'ї і схильність до «оборонної позиції» по відношенню до оточення. Автори дослідження підкреслюють, що їм в точності невідомо, породжені ці особливості незапланованою вагітністю або вони були притаманні цим дівчаткам до її настання. Так чи інакше, такий психологічний стан не може бути визнано нормальним для формування сприятливих відносин між юною мамою та її дитиною [9, c. 19].

У поєднанні з матеріальними труднощами, конфліктом з батьками і можливим розривом з батьком первістка воно може в результаті породити агресивну, критичну, дратівливу, нетерплячу мати, схильну до емоційних зривів по відношенню до первістка – «винуватцеві» всіх її неприємностей.

Народження дитини у матері-підлітка вельми часто руйнує її відносини з батьком цієї дитини. За той період, коли в клініці відбуваються пологи у матерів-підлітків, клініку відвідує незначна кількість новоспечених батьків. Не всі з дівчат вступають в подальшому в шлюб, іноді юні батьки взагалі ніяк не проявляють себе.

Система цінностей юних матерів внаслідок психологічної та соціальної незрілості ще не склалася і для них материнство не представляє окрему цінність.

Крім фізичного навантаження незріла юна мати, як правило, відчуває і глибокі емоційні переживання. Боячись негативної реакції з боку батьків, близьких, друзів, дівчата приховують вагітність, зберігаючи її, не звертаючись до гінекологів. Майже для третини юних матерів їх материнство є настільки небажаним, що вони під час вагітності роблять кримінальні спроби до її переривання. Вагітність дівчаток-підлітків є причиною важких конфліктів у родині. Майже третина батьків негативно ставляться до підліткової вагітності взагалі і до вагітності своїх юних дочок – зокрема. Багато хто з них наполягає на перериванні вагітності, посилаючись на те, що дитині в такому віці треба здобувати освіту, а не виховувати дітей [10, c. 67].

На рішення юної матері про збереження вагітності провідний вплив здійснюють такі фактори, як сімейний стан, освітній рівень, наявність роботи, житлово-побутові умови, психологічна та економічна підтримка з боку батьків, а також ставлення суспільства до підліткового материнства.

Вагітність і материнство в підлітковому віці спричиняють за собою безліч проблем медичного, психологічного і соціального характеру. Виношування вагітності в підлітковому віці – це серйозне випробування, оскільки процес гестації протікає в умовах функціональної незрілості організму, неадекватності адаптаційних механізмів, незавершеності психосексуального розвитку. У віці до 18 років статеве дозрівання ще не цілком завершене, механізми регуляції функції репродуктивної системи ще не дозріли. Вагітність і пологи в підлітковому віці протікають з великою кількістю ускладнень порівняно з дорослими жінками і представляють значний ризик для вагітної і її майбутньої дитини.

Загальновідомим є той факт, що первородящі до 18 років складають групу високого ризику щодо розвитку акушерської та перинатальної патології. Так, варто зазначити на більш обтяжений анамнез у жінок до 18 років, що виявляється високою частотою перенесених внутрішньоматкових втручань (артифіційні і мимовільні аборти), також значний рівень супутньої соматичної (тиреотоксикоз, вегето-судинна дистонія, пієлонефрит) і генітальної патології (запальні процеси і порушення менструального циклу). Одним з пояснень цих проблем є більш ранній початок статевого життя і пов'язана з цим психоемоційна напруга. Крім того, певне значення тут відіграє і більш високий рівень шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю і наркотиків) у цій віковій групі [6, c. 25].

Як свідчать дані літератури (Л. Маркін, В. Воронін) у юних жінок під час вагітності настає напруга компенсаторних механізмів, порушення вегетативної рівноваги. Крім того, у силу вікових особливостей, всі органи і системи знаходяться в стані функціональної напруги, що є однією з основних причин ускладненого перебігу вагітності і пологів та перинатальної патології [2, c. 69].

Крім того, підлітки, як правило, не мають належної міри соціально-економічної незалежності від батьків, необхідної для самостійного ухвалення серйозних рішень з приводу свого життя і самостійного існування.

Вагітність у підлітків часто є незапланованою, випадковою, несподіваною для дівчини і приводить до стресової ситуації. Небажана вагітність в підлітковому віці викликає цілий комплекс проблем і тривог – складні стосунки з рідними, проблеми з батьком майбутньої дитини, з навчанням, несамостійність і залежність від батьків, опікунів може привести до важкого нервово-психічного стану, що відіб'ється на перебіг вагітності. Проте, навіть найблагополучніший перебіг вагітності і пологів не вирішує всіх проблем. З народженням дитини, юні матері опиняються в ситуації повної і тривалої психологічної і соціально-економічної залежності від батьків, вимушеної ізоляції від однолітків і звичного круга спілкування; з сумнівною перспективою відносно майбутнього родинного життя, можливостей освіти і професійного вибору, що забезпечать задовільні матеріально-побутові умови