Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Булденко Вікторія.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Розділ 2. Організаційні засади надання психосоціальної допомоги юним матерям

2.1 Особливості діяльності Чернігівського Обласного соціального центру «Батьки і дитина разом» щодо вирішення питань юних матерів

Чернігівський обласний соціальний центр матері та дитини «Батьки й дитина разом» є закладом тимчасового проживання жінок на сьомому-дев'ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов'язку [12].

Основною метою діяльності Центру є запровадження нових форм соціальної підтримки жінок та запобігання відмові батьків від новонароджених дітей.

Основні завдання Центру:

– надання безоплатних психологічних, соціально-педагогічних, правових, соціально-економічних та інформаційних послуг особам, що тимчасово проживають у Центрі, та забезпечення їх харчуванням;

– створення належних психолого-педагогічних і житлово-побутових умов для забезпечення нормальної життєдіяльності осіб, що тимчасово проживають у Центрі;

– сприяння здобуттю особами, що тимчасово проживають у Центрі, освіти, фаху, навичок самостійного життя з дитиною поза межами Центру, захист їх прав та інтересів.

– надання соціального захисту матерям з новонародженими дітьми, які опинились в складних життєвих обставинах;

– створення належних психологічних та житлово-побутових умов для проживання матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців;

– сприяння реалізації материнських обов'язків клієнтами центру, захист прав та інтересів матері та дитини.

Цільова група працівників центру:

– батьки, в тому числі неповнолітні, які мають намір відмовитися від своїх дітей;

– матері-студентки;

– випускники державних закладів опіки;

– вагітні матері, в тому числі неповнолітні, які мають намір відмовитися від своїх дітей;

– матері-жертви насилля.

Основною причиною відмов, в переважній більшості випадків, є відсутність підтримки зі сторони сім'ї та психологічна криза. Додатковими факторами є відсутність житла, необхідність піклуватися про інших дітей. Матерям важко справитися з додатковим навантаженням, яке виникає під впливом вищевказаних факторів.

Найбільш вразливими є матері – вихованки інтернатних закладів, а також члени неблагополучних, багатодітних, студентських та малозабезпечених сімей. Реальним вирішенням цієї проблеми в Чернігівській області є створення в Україні соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом», де молоді матері, батьки матимуть змогу, залишаючись з дітьми, виховувати їх та одночасно здобувати освіту чи професію. Соціальний центр матері і дитини «Батьки й дитина разом» – це заклад соціального захисту, створений для тимчасового перебування в ньому матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців [1, c. 42].

У рамках проекту підготовлені соціальні працівники центру, психологи, які допомагатимуть молодим матерям та батькам впоратися з проблемами та пережити складний період, ставати здатними самостійно піклуватися про себе та свою дитину [18, c. 14].

Батьки і матері перебувають у Центрі за умови, якщо вони продовжують навчання і водночас мають нагоду доглядати за своєю дитиною.

На час відсутності батьків (уроки в школі, виконання домашніх завдань, відвідування професійних курсів) професійний персонал Центру допомагатиме їй доглядати за дитиною. В той самий час обов'язками батьків буде самообслуговування: прибирання, готування їжі і догляд за іншими дітьми. Це дасть змогу здобути їм навички, що необхідні для дорослого незалежного життя.

Соціальний працівник працюватиме з сім'єю неповнолітньої матері, і також з біологічним батьком дитини з метою повернення матері в домашнє середовище.

Проблема юного материнства певною мірою досліджується і вирішується на рівні соціальної політики держави. Розробка і впровадження спеціальних соціальних програм для юних матерів здійснюється на локальному рівні з урахуванням економічних, етнічних, соціокультурних особливостей.

Якщо дівчина завагітніла, вона може звернутися до Центру, де працює команда спеціалістів і їй нададуть необхідну інформаційну, медичну та соціальну допомогу:

Інформаційна допомога полягає у наданні різної інформації, зокрема про пренатальні особливості, характерні для неповнолітніх матерів; специфіку перебігу вагітності у підлітковому віці; рекомендації щодо дотримування здорового способу життя; можливі форми допомоги, які можуть отримати юні матері; перелік громадських організацій, що допомагають юним матерям; навчальні програми для матерів-підлітків тощо [3, c. 174].

Медична допомога полягає у здійсненні обстеження матері юного віку та переадресації випадку до спеціалізованої клініки.

Соціальна допомога для юних матерів здійснюється через консультування, аби дівчина-підліток, котра опинилася у проблемній життєвій ситуації, могла свідомо прийняти правильне рішення щодо подальшої власної долі та долі дитини. Звісно, відшукуються необхідні ресурси для здійснення різних видів допомоги.

Передбачено консультування з особливостей виховання дитини після її народження; залучення допоміжних спеціалістів до надання допомоги; здійснюються заходи з профілактики насильства в сім’ї; дівчину спонукають до відвідування спеціалізованих курсів для юних батьків тощо.

Технологія влаштування юної мами до Чернігівського обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом» складається з наступних етапів:

1. Інформування про діяльність закладів різного типу. Розміщення інформації у клініках планування сім’ї, громадських організаціях.

2. Вивчення індивідуального випадку юної матері, що як окремий етап здійснюється міждисциплінарною командою фахівців, до якої входять соціальний працівник, психолог, юрист.

3. Прийняття рішення про необхідність влаштування до закладу підтримки, куди, як правило, влаштовуються юні матері, котрі висловили бажання залишити дитину та не мають відповідної підтримки з боку батьків або партнера.

4. Підготовка до влаштування у спеціалізований заклад. Соціальний працівник проводить низку зустрічей із юною матір’ю та пояснює їй правила влаштування та умови перебування в закладі, права та обов’язки юної матері, можливі інтервенції.

5. Влаштування юної матері з дитиною у заклад відбувається за сприяння соціального працівника, який допомагає в оформленні документів та організації транспортних послуг.

6. Адаптація до умов перебування у закладі відбувається протягом перших 1,5 місяців проживання у ньому за участі психолога та соціального працівника. Як правило, процесом адаптації передбачено участь у групі самодопомоги, що діє на базі закладу.

7. Створення умов для активізації внутрішніх та зовнішніх ресурсів юної матері. Діяльність закладів побудована таким чином, щоб вони самостійно навчалися догляду за дитиною, вели господарство, могли відвідувати навчальні заклади та працювати. Режим дня та діяльність спеціалістів має стимулювати матерів-підлітків до опанування нових соціальних ролей.

8. Розробка плану втручання для підготовки юної матері до самостійного життя.

9. Реалізація плану втручання на базі закладу, що розробляє міждисциплінарна команда, яка визначає термін перебування у закладі, методи та форми роботи з юною матір’ю.

10. Підготовка до виходу із закладу відбувається за участі представників команди, які допомагають у пошуках помешкання та роботи, залучення ресурсів громадських та приватних організацій, забезпечують зв’язок із соціальною службою.

11. Забезпечення соціального патронажу матері та її дитини за місцем проживання, що забезпечує соціальний працівник, який веде випадок, або встановлює зв’язок із соціальною службою та організовує відповідну підтримку протягом перших 3-х місяців проживання юної матері та дитини у центрі [13, c. 78].

Описуючи технології соціальної роботи з юними матерями, не можна залишити поза увагою комп’ютерні технології, що в останні роки широкого використовуються. В системі Інтернет розміщено численні сайти як для юних матерів, так і для підлітків, які цікавляться проблемами юних матерів. Користування мережею Інтернет стало нормою життя для практично усіх верств населення. Інформаційні ресурси для юних мам містять лекції про виховання та організацію догляду за дитиною; інформацію про репродуктивне здоров’я, рекомендації щодо використання контрацептивів; поради психолога; перелік рекомендованої літератури та посилання на ресурси Інтернет. Практично на кожнім сайті створені клуби спілкування для юних мам, де вони можуть поділитися своїм досвідом, переживаннями, познайомитися між собою, обмінятися думками про запропоновані для них програми.

Отже, сайти виконують не тільки інформаційну функцію, а також компенсаторну, надаючи можливість спілкування для досліджуваної нами категорії клієнтів. На веб-сторінках і сайтах для юних матерів є місце для запитань до фахівці – лікарів, психологів, педагогів, соціальних працівників тощо. Звісно, створення комп’ютерних навчальних програм полегшує роботу практиків, оскільки не завжди матері-підлітки можуть відвідувати тренінги та освітні програми.