Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
447
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

О.Г. Онищенко В.М. Помазан

Будівельна техніка

ПІДРУЧНИК

КИЇВ,

,,УРОЖАЙ’’

1998

ББК 38. 6я2

С 86

УДК 69. 002. 5(07)

О.Г. Онищенко, в. М. Помазан

Викладені загальні відомості про деталі машин і їх розрахунок, основні принципи будови та роботи будівельної техніки; наведені розрахунки продуктивності; висвітлені питання раціональної виробничої та технічної ії експлуатації.

Для студентів за спеціальностями: промислове і цивільне будівництво; міське будівництво і господарство; технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів; автомобільні дороги і аеродроми.

ПЕРЕДМОВА

Мета підручника - допомогти студентам набути необхідні знання при вивченні конструкцій та галузі використання сучасної будівельної техніки, а також при ознайомленні з основами її технічної експлуатації.

У підручнику наведено схеми найбільш поширених і прогресивних машин, які слів розглядати як приклади, тому що їх конструкції, принцип роботи, ступінь універсальності, рівень автоматизації швидко змінюються. При викладі матеріалу автори виходили з того, що інженер - будівельник повинен розуміти конструкцію та принцип роботи машини, бачити звязок між конструкцією, параметрами та ії технологічними можливостями. У такому разі інженер - будівельник зможе без особливих труднощів освоїти нові види будівельної техніки та ознайомитися з літературою, яка відображає найвищий ії рівень. Підручник доповнює, але ні в якому разі не заміняє аудиторні заняття.

База для вивчення курсу - такі дисципліни: «Будівельні матеріали та вироби», «Теоретична механіка», «Нарисна геометрія», «Опір матеріалів».

У свого чергу знання курсу «Будівельна техніка» дозволяє наблизитися до вивчення таких основоположних для інженерів-будівельників дисциплін, як «Організація і планування будівельного виробництва», «Технологія будівельних процесів» та ін.

Підручник написаний відповідно до програми курсу «Будівельна техніка» для спеціальності «Промислове і цивільне будівництво» та спеціалізації «Сільськогосподарське будівництво», а також може бути використаний студентами спеціальності «Міське будівництво та господарство», «Будівництво й експлуатація автомобільних доріг і аеродромів», «Теплогазопостачання, вентиляція та охорона водних ресурсів» при вивченні відповідних курсів або ж їх розділів.

Підручник складається з двох взаємопов’язаних між собою розділів: деталі будівельної техніки та будівельна техніка. Така структура зумовлена необхідною послідовністю засвоєння матеріалу. Спершу студент знайомиться з призначенням, різновидністю та побудовою окремих деталей і збірних одиниць, які використовуються в будівельній техніці різноманітного призначення, а потім вивчає різновидність, конструкцію, принцип роботи та галузь ії раціонального використання. У другому розділі розглянуто також методи визначення продуктивності будівельної техніки, що необхідно для визначення типорозмірів і кількості машин для виконання технологічних операцій. Закінчується розділ викладом основних положень із технічної експлуатації будівельної техніки - одним із головних організаційно-технічних заходів, спрямованих на утримання техніки в працездатному стані протягом усього періоду її експлуатації.

ВСТУП

Основні завдання в галузі будівництва такі:

подальше підвищення ефективності капіталовкладень, спрямування їх на розвязання першочергових потреб розвитку виробництва, на реконструкцію та технічне переобладнання діючих підприємств, забезпечення будівництва підприємств і обєктів у суворій відповідності з установленими нормами тривалості будівництва й освоєння проектних потужностей;

підвищення ролі й відповідальності всіх ланок будівельного комплексу за прискорення науково-технічного прогресу на основі впровадження в практику проектування та будівництва високоефективних енерго- та ресурсозберігаючих технологій, нової техніки та автоматизації виробничих процесів, широкого застосування робототехнічних комплексів, гнучких автоматизованих ліній, які забезпечують суттєве збільшення продукції, що випускається, та продуктивності праці;

подальше зміцнення і розвиток матеріально-технічної бази будівельних організацій, розширення інтеграції господарчого і підрядного способів будівництва, нарощування потужностей підприємств будіндустрії, підвищення готовності виробів і деталей, що виготовляються, широке використання в будівництві прогресивних конструкцій та місцевих матеріалів, зменшення вартості й значне поліпшення якості проектних рішень і будівельно-монтажних робіт.

Сучасна технологія будівництва вимагає інтенсивного розвитку механізації та автоматизації виробничих процесів. Основні шляхи розвязання цих завданнь такі:

технічне переобладнання машинного парку, включаючи заміну неефективної та застарілої техніки із закінченим строком експлуатації, новими засобами механізації які сприяють значному підвищенню продуктивності праці;

створення нових високопродуктивних машин більшої одиничної потужності та міні-техніки й збільшення їх частки в структурі будівельного і дорожнього машинобудування;

механізації процесів і операцій, що виконуються вручну, а також техніки для робіт в екстремальних умовах;

організація виробництва машин на основі модульної системи з використанням уніфікованих елементів, випуск більшої кількості модифікацій при обмеженій кількості базових моделей;

застосування сучасних систем автоматизації керування робочими процесами машин;

технічне переобладнання експлуатаційних баз та оснащення їх системою засобів для технічного обслуговування та поточного ремонту будівельної техніки і засобів малої механізації;

розробка й постачання в індустріальне будівництво нових типів машин, які призначені для механізації процесів і операцій, що виконуються вручну, а також техніка для робіт в екестремальних умовах;

організація системи фірмового ремонту й забезпечення запчастинами будівельної техніки на міжвідомчій і регіональній основі, перетворення підрозділів механізації у технічні центри обслуговування будівельної техніки.

Автори висловлюють подяку доц. кан. тех. наук В. Л. Гіверцю та М. М. Рябову за надання допомоги при підготовці матеріалів з деяких розділів підручника.

Значний вклад у розвиток теорії робочих процесів будівельноі техніки, методів їх розрахунку та конструювання внесли вітчизняні й зарубіжні вчені Ю. А. Вєтров, Д. П. Волков, М. Г. Домбровський, М. С. Болотський, В. Л. Баладинський,І. І. Назаренко, В. В. Нічке, А. М. Холодов, та ін.