Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
449
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

Контрольні запитання до глави 5

  1. Вкажіть основні характеристики грунту, різновиди машин для виконання земляних робіт і наведіть формулу для визначення сили опору копанню. 2. Вкажіть різновиди і галузь застосування машин для підготовчих робіт, наведіть схеми їх будову. 3. Вкажіть різновиди землерийно-транспортних машин, накресліть їх схеми, опишіть будову та робочий процес, наведіть формули для визначення технічної продуктивності. 4. Наведіть схему індексації одноківшових екскаваторів, опишіть їх будову, робочий процес, галузь застосування, наведіть формулу для визначення їх продуктивності. 5. Наведіть систему індексації траншейних екскаваторів, їх схеми, опишіть будову та робочий процес, наведіть формули технічної продуктивності. 6. Вкажіть призначення машини для бурильних робіт, способи буріння, нарисуйте схему бурильно-кранової машини, опишіть її будову і робочий процес. 7. Вкажіть галузь застосування гідромеханізації, нарисуйте схеми гідромотора, землесоса, землеснаряда, опишіть їх будову і робочий процес. 8. Перерахуйте способи ущільнення грунтів та типи машин для цієї мети, наведіть їх схеми, опишіть будову та галузь застосування. 9. Поясніть специфіку автоматизації землерийних машин, наведіть схеми систем автоматизації бульдозерів, скреперів, автогрейдерів, одноківшових екскаваторів, опишіть їх будову та принцип роботи.

Глава 6 машини для палевих робіт

6.1.Загальні відомості.

При спорудженні приміщень використовують палеві фундаменти. Порівняно з іншими типами фундаментів вони дозволяють у 2...3 рази зменшити обсяги земельних робіт, скоротити в 1,5...2,0 рази затрати бетону, зменшити на 20 % трудомісткість робіт нульового циклу, скоротити терміни будівництва.

Існує декілька способів улаштування палевих фундаментів. Найбільше поширення одержав спосіб, при якому в грунт занурюють виготовлену палю за допомогою забивки, вібрації, вдавлювання і їх комбінації. Частіше всього залізобетонні палі квадратного перерізу, рідше - металеві і деревяні. Застосовують також палі круглого перерізу і палі-оболочки. Круглі палі іноді загвинчують.

Влаштовують також фундаменти з буронабивними палями та палеві фундаменти у витрамбуваних котлованах. У першому випадку бурять свердловину, розширяють її нижню частину, згодом свердловину заповнюють бетоном, при цьому закладають необхідну арматуру. У другому випадку свердловину роблять шляхом ущільнення трамбуванням, тобто ущільненням грунту. В міру одержання свердловини її заповнюють щебенем або бетонною сумішшю, які також ущільнюють трамбуванням. Ці способи дозволяють зменшити вартість палевих фундаментів.

Для палевих робіт використовують копрове устаткування та палеві занурювачі. Перші застосовують також при спорудженні в грунті шпунтових стін, які влаштовують зануренням у грунт впритул один до одного металевих стержнів спеціального профілю-шпунтів. Шпунтові стіни необхідні при водозниженні та в деяких інших випадках. Після завершення роботи шпунти витягують.

  1. КОПРОВЕ УСТАТКУВАННЯ

Копрове устаткування виготовляють як навісне обладнання на тракторах, автомобілях, екскаваторах і як спеціальні машини на рейковому русі.

Рейкові копри використовують на будівництві великих промислових і гідротехнічних обєктів із великими обсягами палевих робіт для занурення важких палей довжиною понад 12...16 м. Ці копри часто дозволяють занурювати нахилені палі, їх комплектують пароповітряними та дизельними молотами.

Найбільше поширення здобули навісні копри, які мають енергетичну автономність, мобільність і маневровість, високу механізацію допоміжних операцій. За конструктивним виконанням їх поділяють на універсальні, напівуніверсальні та прості. Перші забезпечують під час роботи повний оберт платформи, на якій установлена копрова стріла, зміну вильоту та робочий нахил копрової стріли (необхідно для занурення нахилених палей); другі - або лише поворот платформи, або лише робочий нахил копрової стріли для занурення вертикальних палей.

Будь-яка копрова установка має двигун, трансмісію, систему керування, ходове обладнання, вантажопідйомне обладнання і комплектується палевим занурювачем (молотом).

Рис. 6.1. Схеми копрової установки (а) та гідрополіспастів (б):

1- кронштейн; 2- поворотна рама; 3- стріла; 4- дизель-молот; 5- щогла 6- гідроциліндр повороту стріли; 7- гідроциліндри нахилу поворотної рама; 8- гідроциліндри поліспастів; 9- базовий трактор

Схема копрової установки на базі трактора показана на рис. 6.1. На базовому тракторі 9 встановлено щоглу 5 з напрямляючими, у яких може переміщуватися дизель-молот 4. Щогла 5 закріплена на поворотній рамі 2, здатній нахилятися до 5 вперед і назад за допомогою двох гідроциліндрів 7 відносно шарнірів на кронштейні 1. Гідроциліндри 7 служать також для переведення щогли в транспортне (горизонтальне) положення. Крім того, копрова щогла за допомогою гідроциліндрів може переміщуватися вздовж повздовжньої осі машини. Це дозволяє швидко і точно встановити палю в потрібній точці і під потрібним кутом.

Молот і палю підіймають окремо за допомогою двох канатних гідрополіспастів, рухомі обойми яких зєднані зі штоками гідроциліндрів 8. Під молот палю встановлюють за допомогою стріли 3, що висувається вперед гідроциліндром 6 і яку прибирають з-поміж напрямляючих при забиванні палі.