Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
448
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

4.3. Козлові, мостові та кабельні крани.

Козлові, мостові та кабельні крани належать до кранів прогінного типу. Вони характеризуються постійною вантажопідйомністю та більшою стійкостю, ніж баштові та стрілові.

Козлові крани. Вони широко застосовуються при навантажувально-розвантажувальних роботах на складах, як технологічний транспорт на полігонах залізобетонних виробів. Значно рідше їх застосовують при монтажі споруд та приміщень. Відповідно розрізняють козлові крани загального призначення та монтажні. Перші мають вантажопідйомність до 32 т, прогон до 32 м, висоту підйому до 10 м, другі - вантажопідйомність до 100 т, прогон - 80 м, висоту підйому - до 80 м.

Козлові крани поділяються на безконсольні, одно- та двоконсольні. Довжина консолі може досягати 25...30 відсотків прогону.

Носійний елемент безконсольного козлового крану (рис. 4.9, а) - міст 4, який піднятий над рейками на двох опорах 2 та 6. Одна з них (2) частіше всього кріпиться до мосту міцно, а друга (6) або кріпиться до мосту шарнірно, або виготовляється гнучкою (тобто зниженою міцністю), що дозволяє компенсувати температурні деформації мосту та дефекти монтажу кранових шляхів.

У нижній частині опор закріплені ходові візки 1. Кожна з них переміщується у кранів загального призначення однорейковим, а в монтажних - дворейковим шляхом. По мосту може рухатися вантажний візок 5. Схеми запасовки канатів підйому вантажу та переміщення вантажного візка показані на рис. 4.9,б і в. Застосовують також крани з самохідним вантажним візком, на якому закріплений механізм підйому вантажу. При вантажопідйомності до 5 т в якості вантажного візка може бути використаний тельфер. Вантажний візок може рухатися по верху мосту і нижньому поясові двотаврової балки, прикріпленої до мосту. У консольних козлових кранів, щоб пройти між опорами, візок повинен проходити по нижньому поясові двутаврової балки.

Рис. 4.9. Безконсольний козловий кран (а) та схеми запасовки канатів підйому вантажу (б) та переміщення візка (в):

1- ходові візки; 2- жорстка опора; 3- кабіна керування; 4- міст; 5- вантажний візок; 6- гнучка нога; 7- поперечини; б- схема запасовки каната підйому вантажу; в- схема запасовки каната переміщення візка

У важких монтажних козлових кранів іноді виготовляють два візки. Основний вантажний візок рухається верхнім, а допоміжний (меншої вантажопідйомності) - нижнім поясом мосту. При монтажі новобудова знаходиться в прогоні між опорами. Монтажні козлові крани використовуються лише для зведення довгих споруд із важкими елементами (корпусів теплових і атомних електростанцій), монтажу обладнання доменних та цементних обпалювальних печей. Кабіна керування 3 частіше всього закріплюється на жорсткій опорі.

Більшість козлових кранів - самомонтовані. Стріловим краном укладають на шпальні клітки міст крану, встановлюють на рейки ходові візки, з’єднують шарнірно стійки опор з візками і мостом, стягують за допомогою лебідок праві і ліві стійки та встановлюють кран у робоче положення. У нижній частині стійки опор з’єднуються міцними поперечинами 7. Козлові крани обладнують обмежувачами висоти підйому вантажу, переміщення візка й самого крана.

Перевернутися козловий кран може лише у одному випадку, якщо кран ураганним вітром зірве з гальм і прокотить до тупикових упорів. У зв’язку з цим великі козлові крани оснащують автоматичним протиугонним пристосуванням. При швидкості вітру, недозволеної для роботи кранів, спрацьовує анемометр, який вмикає двигун протиугонних захватів.

Мостові крани. Вони широко застосовуються як технологічний транспорт на заводах залізобетонних виробів, у цехах машинобудівних заводів і т.п. Вони пересуваються по рейкам, піднятих на будівельних конструкціях, у верхній частині приміщення. Мостовий кран складається з мосту, оснащеного на кінцях ходовими візками з механізмом переміщення, та самохідного візка, що пересувається по мосту, з механізмом підйому вантажу. Для монтажу будівельних конструкцій мостові крани, як правило, не використовуються.

Кабельні крани. Їх застосовують при будівництві мостів, шлюзів, гребель та інших споруд, для транспортування матеріалів через водяні перепони та в інших випадках.