Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
448
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

2.8. Основні напрямки розвитку і використання будівельної техніки

Сучасна будівельна технологія нерозривно повязана з машинною технікою: вимоги технології мають вирішальний вплив на формування парків машин та на заходи, повязані з модернізацією існуючих та створенню нових машин. Механізація - один із провідних факторів у вирішенні завдань підвищення продуктивності праці та загальної ефективності будівельного виробництва.

До основних напрямків, які визначають перспективний розвиток, будівельних машин, відносяться: розширення технологічних можливостей будівельних машин за рахунок збільшення номенклатури робочого обладнання існуючих машин та створення універсальних машин багатоцільового призначення, які оснащені широкою номенклатурою змінного робочого обладнання; збільшення в структурі машин частки машин великої одиничної потужності, розвиток спеціальних машин та спеціального робочого обладнання, призначеного для виконання окремих, часто повторюваних технологічних процесів; створення нових типів машин, які забезпечують механізацію процесів, що виконуються вручну; створення принципово нових типів машин на базі досягнень у області фундаментальних і прикладних наук (використання енергії вибуху, ультразвуку, електрогідравлічного ефекту, лазерних променів і т. д.); розвиток гідрофікації приводів будівельних машин та підвищення мобільності машин, в першу чергу за рахунок застосування пневмоколісного ходу; інтенсифікація робочих циклів машин шляхом збільшення швидкостей виконавчих механізмів, автоматизація виконання окремих елементів циклу; вдосконалення системи керування машинами, застосування напівавтоматичних систем управління; підвищення надійності та довговічності машин, поліпшення їх пристосованості до технічного обслуговування та ремонту; вдосконалення приладів і апаратури для підвищення безпеки ведення робіт та керування машинами, створення приладів і апаратури для автоматичного обліку роботи будівельних машин і створення комфорту для машиністів (операторів) при роботі в будь-яких кліматичних умовах; розробка й удосконалення машин, призначених для експлуатації в особливих умовах ( північні і південні райони, гірська місцевість).

Один із основних напрямів розвитку сучасного будівельного машинобудування - широке застосування методів агрегатування з уніфікованих і стандартизованих збірних одиниць та деталей.

Стандартизація - система забезпечення випуску однорідної продукції шляхом введення обовязкових норм - стандартів. Вона дозволяє зменшити трудоємкість конструювання збірних одиниць і деталей, їх вартість, полегшити і спростити ремонт та експлуатацію машин.

Стандарти в машинобудуванні охоплюють основні параметри машин і механізмів, матеріали, параметри передач, конструктивно-технологічні елементи деталей, типові деталі та частини машин загального машинобудування, норми забезпечення точності і взаємозамінності, умовні позначення та системи оформлення креслень.

Уніфікація - раціональне скорочення різноманіття типів, видів, форм і розмірів виробів однакового функціонального призначення.

Агрегатування - метод створення машин і обладнання шляхом компоновки їх із уніфікованих збірних одиниць та деталей. Відрізняючою ознакою метода агрегатування - створення сімейства машин, які мають общність за своїм функційним призначенням у різних галузях народного господарства. Його застосування дозволяє не лише підвищити якість та зменшити вартість машини, але й підвищити їх ремонтоздатність, що дуже важливо при експлуатації машин.

До основних заходів поліпшення використання будівельних машин належить: зміцнення матеріально-експлуатаційної бази, застосування централізованого ремонту та технічного обслуговування, оснащення будівельних організацій експлуатаційною та ремонтною документацією, приведення у відповідність структури парку будівельної техніки та технології будівельно-монтажних робіт, підвищення рівня механізації і автоматизації управлінських робіт (оперативне керування виробництвом, планування, диспетчеризація, облік то ін.).