Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
448
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

11.3. Організація робіт із технічного обслуговування та ремонту будівельних машин.

Відповідно до системи ППР машини зупиняють для технічного обслуговування і ремонту за заздалегідь розробленим планом після відпрацювання встановленої кількості машино-годин.

При плануванні складають річний і місячні плани-графіки ТО і Р. При цьому ТО виконують у примусовому порядку, а ремонти – за потребою, тобто тоді, коли фактичний стан машини дійсно потребує запланованого ремонту. Для вирішення питання про необхідність проведення ремонту створюється компетентна комісія, яка в призначені планом терміни перевіряє фактичний стан машини, її окремих збірних одиниць і деталей. Результати перевірки фіксують актом. У ньому дають висновок про можливість відкладення ремонту на певний час або необхідності його проведення згідно плану-графіка.

Організацію технічного обслуговування і ремонту будівельних машин здійснюють експлуатаційні організації (управління механізації), до складу яких входять стаціонарні і пересувні майстерні. Вибір того чи іншого місця проведення робіт залежить від складу парку машин. Так, для мобільних будівельних машин основний об’єм робіт з технічного обслуговування і ремонту доцільно виконувати в стаціонарних майстернях, які оснащені всім необхідним обладнанням для якісного і високопродуктивного виконання робіт. Для машин малої мобільності (екскаватори, бульдозери, баштові крани та ін.), розосереджених на значній відстані один від одного, краще використовувати пересувні майстерні.

Пересувні засоби ТО та ремонту машин можна розділити на дві основні групи – універсальні і спеціальні. Перші характеризуються значною різноманітністю (агрегат технічного обслуговування - АТО, станції і майстерні технічного обслуговування – СТО та МТО, пересувні механічні майстерні ПММ та ін.) і, як правило монтуються у закритому утепленому кузові, встановленому на шасі вантажного автомобіля чи автопричепа.

Спеціальні пересувні майстерні призначені для технічного обслуговування одного типу машин (баштових кранів, екскаваторів і т.п.) або виконання одного виду робіт (паливомаслозаправники, діагностичні та ін.).

Обладнання всіх майстерень ідентичне і включає в себе підйомно-оглядове обладнання, мастильні, контрольно-регулюючи засоби, а також невеликі зварні агрегати та настільні станки.

Діагностичні майстерні забезпечують комплектом приладів і інструментів, які дозволяють здійснювати діагностування машин із визначенням 60…130 параметрів.

Капітальний ремонт будівельних машин здійснюють ремонтні заводи. Застосовують два методи ремонту машин: індивідуальний і агрегатно-вузловий. При першому відремонтовані збірні одиниці встановлюють на ту ж машину, з якої були зняті. Другий – більш прогресивний. У цьому випадку збірні одиниці, які потребують ремонту, знімають із машини, заміняють відремонтованими або новими, що значно скорочує час перебування машин у ремонті, поліпшує якість ремонту. Для виконання другого методу ремонтні організації повинні мати зворотній фонд збірних одиниць.

Розрізняють три форми організації робіт ТО і ПР будівельних машин: централізована, частково централізована і децентралізована.

При першій формі всі технологічні операції ТО і ПР виконують бригади робочих високої кваліфікації без участі машиніста машини.

При другій формі щозмінне обслуговування виконують машиністи, а ТО і ПР – спеціалізовані бригади робочих.

Третя форма характеризується тим, що всі види робіт виконують машиністи машин. Спеціалізовані бригади проводять лише поточний ремонт.

Із перелічених вище форм організації робіт з ТО і ПР найбільш прогресивна централізована, при якій використовується спеціалізація ланок по виду ТО (ТО-1, ТО-2, ТО-3), а всередині ланок – спеціалізація робочих за видом робіт. У будівельних організаціях, які мають змішаний парк машин, ланки доцільно спеціалізувати на обслуговування окремих видів машин (землерийні, стрілові крани та ін.).

Застосування централізованої форми організації робіт з ТО і ПР дозволяє підвищити продуктивність праці при обслуговуванні окремих операцій ТО; скоротити термін простоювання машин при ТО і ПР; поліпшити якість обслуговування завдяки високій кваліфікації та спеціалізації робочих.