Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА нормальная книга.doc
Скачиваний:
449
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
28.89 Mб
Скачать

Контрольні запитання до першого розділу

  1. Перерахуйте назви видів виробів в машинобудуванні і дайте їм визначення. 2. Яке призначення осей і валів? Назвіть їх різновиди та зробіть розрахунок. 3. Розкажіть про призначення і різновиди підшипників. Зробіть їх розрахунок. 4. Наведіть схеми основних видів муфт, поясніть їх будову та галузь застосування. 5. Охарактеризуйте види гальмівних пристроїв, які застосовуються у будівельних машинах, наведіть схеми. 6. Перерахуйте основні різновиди розємних зєднань, наведіть їх схеми і розрахунки. 7. Дайте характеристику механічним передачам і наведіть формули для визначення основних їх параметрів. 8. Поясніть призначення, класифікацію та основні силові і кінематичні залежності в редукторах і коробках передач. 9. Наведіть схему канатної передачі і охарактеризуйте окремі її вузли. 10. Дайте характеристику гідростатичним та гідродинамічним передачам, поясніть будову і принцип дії основних агрегатів та вузлів. 11. Поясніть будову, принцип роботи та галузь застосування пневматичних передач.

Розділ другий.

БУДІВЕЛЬНА ТЕХНІКА .

Глава 2 загальні відомості про будівельну техніку.

2.1.Форми впровадження машин у будівельне виробництво

Будівельна техніка- машини, засоби малої механізації та автотранспорт- все це значною мірою стає основним знаряддям праці в будівництві. У сільському будівництві широко використовують малогабаритні машини для роботи в тісних умовах, а також засоби малої механізації. Все більшого поширення набуває забезпечення бригад провідних професій нормокомплектами. Нормокомплект- це засоби малої механізації та пристрої, які забезпечують виконання певного виду робіт відповідно до встановленої технології при високій продуктивності праці.

Розрізняють такі форми впровадження машин у будівельне виробництво: часткова механізація, комплексна механізація, автоматизація і роботизація.

При частковій механізації машини заміняють ручну працю на одній або частині операцій виробничого циклу.

При комплексній механізації всі основні і допоміжні операції та процеси виконуються машинами, взаємоповязаними за продуктивністю, робочими параметрами та такими, що відповідають передовому рівню розвитку техніки. При цьому забезпечується загальний темп всього будівельного процесу й досягаються найвищі в даних умовах техніко-економічні показники. При комплексній механізації комплект включає одну чи декілька ведучих машин, за допомогою яких виконуються основні процеси і операції. За показниками ведучої машини визначаються продуктивність комплекту, його склад і організація процесу в цілому. В ряді випадків комплексна механізація може здійснюватися універсальною машиною (наприклад, скрепером на земляних роботах).

При підборі комплекту машин які забезпечують комплексну механізацію, для досягнення ведучою машиною найбільшої продуктивності необхідно, щоб будь-яка машина з комплекту порівняно з ведучою на кожному допоміжному процесі мала продуктивність на 5-10 відсотків більше. Так при комплексній механізації земельних робіт відповідно до розрахункової їх інтенсивності та місцевими умовами спершу підбирають (при екскаваторному варіанті) тип ведучої машини-екскаватора, а згодом уже встановлюють комплект машин для допоміжних процесів: автосамосвали для транспортування грунту, бульдозери для розрівнювання, а якщо треба, то й котки для ущільнення грунту. Для досягнення розрахункової продуктивності екскаватора кількість самосвалів, бульдозерів і котків повинна бути такою, щоб загальна продуктивність їх на 5-10 % перевищувала продуктивність екскаватора.

Передбачається перехід від комплексної механізації виконання окремих видів робіт до комплексної механізації зведення всього обєкта. Ступінь упровадження механізації робіт у будівництві оцінюється декількома показниками: рівнями механізації Рм та комплексної механізації Рк.м., механоозброєністю Мб, енергоозброєністю Е.

Рівень механізації характеризується відсотковим відношенням обсягу будівельно-монтажних робіт у натуральному вимірі Vм, виконаних механізованим способом, до загального обсягу будівельно-монтажних робіт V:

Рм=100% (3.1)

Рівень комплексної механізації характеризується відсотковим відношенням обсягу будівельних робіт в натуральному вимірі Vк.м, виконаних комплексно-механізованим способом, до загального обсягу будівельномонтажних робіт V:

Рк.м=100% (3.2)

Механоозброєність будівництва - визначене у відсотках відношення вартості машинного парку Бм будівельної організації до вартості будівельно-монтажних робіт Бр, виконаних протягом року:

Мб=100% (3.3)

Енергоозброєність будівництва - це відношення потужності двигунів Р машинного парку до середньоспискової кількості робітників Nр, які зайняті на даному будівельному обєкті:

Е

Автоматизація робіт - найвищій ступінь розвитку механізації будівництва. При автоматичному процесі ручна праця повністю заміняється автоматичними приладами, які забезпечують відповідно до заданої програми необхідний рівень продуктивності праці та високу якість роботи. Розрізняють часткову та комплексну автоматизацію. При першій автоматизовані лише операції контролю, регулювання та керування, при другій - всі основні процеси та операції керування виконуються автоматичними приладами, а роль людини зводиться лише до спостереження за їх роботою.

Автоматизація будівництва здійснюється за такими основними напрямами: впровадження автоматизованих систем керування будівництвом (АСКБ) та підприємствами будівельної індустрії; часткова автоматизація роботи окремих технологічних ліній і контролю за якістю продукції; часткова автоматизація будівельних машин. Останній напрям, який має безпосереднє відношення до продуктивності робіт на будівельному майданчику, в основному заключається у впровадженні будівельних машин із автоматизованим управлінням робочими органами (крани з дистанційним управлінням, бульдозери з автоматичним регулюванням товщини шарів зрізування грунту і ін.)

Автоматизація керування робочими органами будівельних машин дає суттєвий економічний і якісний ефект. Так, скрепер з автоматичним робочим органом за два-три проходи планує поверхню з точністю до 10 мм. Застосування автоматизованих автогрейдерів дозволяє за рахунок точності обробітку економити на 1 км. дороги до 200 м3 щебню. Дистанційне радіоуправління баштових кранів дає можливість приблизно на 30 % прискорити монтаж багатоповерхових споруд. Автоматизація процесу приготування бетонної суміші й розчину дозволяє без значних капіталовкладень на 20-25 % збільшити потужність бетонорозчинних заводів.

Подальше витіснення ручної праці в будівництві може бути досягнуте за рахунок роботизації, тобто застосування промислових робіт при виконанні ряду технологічних процесів: очистка і фарбування металоконструкцій, зварювальних і малярних роботах, монтажі збірних конструкцій, цегляна кладка, вантажувально-розвантажувальних і підйомнотранспортних роботах і т.д.