Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

5. Поняття форм права соціального забезпечення та їхня класифікація

Форми права соціального забезпечення – це способи (прийоми, засоби) внутрішньої організації та зовнішнього вираження норм права, які регулюють суспільні відносини у сфері соціального забезпечення населення. Розрізняються дві форми закріплення норм права соціального забезпечення: нормативно-правовий акт та нормативно-правовий договір. Останній у праві соціального забезпечення відіграє незначну роль.

Нормативно-правовий акт – це виданий компетентними державними органами правовий акт, що наділений державно-владним характером, має офіційно-документальну форму, містить обов’язкові правила поведінки і гарантований примусовою силою держави.

До форм права соціального забезпечення належать такі нормативно-правові акти:

1. Закони України.

2. Укази Президента України.

3. Постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України.

4. Накази міністерств і відомств та центральних органів із спеціальним статусом.

5. Рішення місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Крім нормативно-правових актів, формою права соціального забезпечення є нормативно-правовий договір. Під договором розуміють угоду між сторонами про встановлення, зміну чи припинення взаємних юридичних прав і обов’язків у сфері соціального забезпечення. Він, як правило, приймається на підставі типового договору, у підготовці якого брали участь компетентні органи і який містить норми права загального характеру. Типові договори виступають формою права соціального забезпечення. Так, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, територіальним органом Пенсійного фонду укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування відповідно до типового договору, що затверджується правлінням Пенсійного фонду.

Форми права соціального забезпечення можна класифікувати за різними критеріями:

  • за національною належністю;

  • за юридичною силою;

  • за способами закріплення норм права;

  • залежно від органу, що видає нормативно-правові акти;

  • за дією в просторі;

  • за дією в часі;

  • за дією по колу осіб;

  • залежно від фінансових джерел;

  • за видами суспільних відносин;

  • за змістом.

6. Право на соціальне забезпечення в системі соціальних прав людини

Сучасне міжнародне співтовариство визнає всезагальність, невідчуженість, гарантованість, непорушність прав і свобод людині. Загальна декларація прав людини (1948), Міжнародний пакт про громадянські та політичні права (1966), Міжнародний пакт про економічні соціальні та культурні права (1966), Європейська соціальна хартія (1961), ряд інших міжнародних правових актів визначили універсальний набір основних прав і свобод, покликаних забезпечити нормальну життєдіяльність індивіда Вони потребують закріплення в національних законодавствах, щоб набуті значення прав громадянина даної держави і послідовного забезпечення можливостей їх використання кожною особою.

Поняття соціального права трактується в широкому і вузькому значеннях. В широкому значенні соціальні права трактуються як цілісна система прав людини в суспільстві. В вузькому розумінні - визначають основні умови життєдіяльності індивіда. Ключовим принципом формування системи соціальних прав людини стало положення п.1ст.25 Загальної декларації прав людини, за яким кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування, який необхідний для підтримання здоров'я і добробуту її самої та її сім'ї, і на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності, вдівства, старості чи іншого випадку втрати засобів до існування через незалежні від неї обставини. Згодом цей принцип був розвинений у Пакті про економічні, соціальні та культурні права (п.1 ст.11) та Європейській соціальній хартії.

За сучасними міжнародними стандартами систему соціальних прав складають права: на працю, на справедливу винагороду, на справедливі, безпечні та здорові умови праці, на охорону сім'ї, материнства, дитинства, на відпочинок, на охорону здоров'я, на соціальне забезпечення.