Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

39. Поняття пенсії по інвалідності та умови призначення пенсії у солідарній системі.

Призначення пенсії по інвалідності в солідарній системі регулюється Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року.

Умови призначення пенсії по інвалідності в солідарній системі вказані у ст.30. Це: 1) настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); 2) наявність страхового стажу залежності від віку від 2 до 5 років

Ст.25 Закону України "Про пенсійне забезпечення" давала право на пенсію по інвалідності внаслідок загального захворювання при наявності такого стажу роботи на час настання інвалідності: до досягнення 23 років 1 рік; від 23 років до досягнення 26 років - 2 роки; від 26 років до досягнення 31 року - 3 роки; від 31 року до досягнення 36 років - 5 років; від 36 років до досягнення 41 року - 7 років; від 41 року до досягнення 46 років - 9 років; від 46 років до досягнення 51 року -11 років; від 51 року до досягнення 56 років - 13 років; від 56 років до досягнення 61 року -14 років; від 61 року і старші -15 років.

Розробники нового Закону підійшли більш гуманно до страхового стажу інвалідів. Згідно ст.32 особи; визнані інвалідами мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності; до досягнення 23 років включно - 2 роки; від 24 років до досягнення особою 26 років включно. - 3 роки; від 27 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки; для осіб 32 років і старших - 5 років.

Відповідно до зазначеної статті (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про загальнообов'язкове дер­жавне пенсійне страхування», що набув чинності 01.01.2006 р.) особи, визнані інвалідами. мають право на пенсію по інвалідності за наявності такого страхового стажу па час настання інвалідності або на дату звернення за пенсією.

Для осіб, які проходили строкову військову службу, зроблено виключення щодо наявності страхового стажу. Якщо інвалідність настала в період проходження такої служби, то страховий стаж не вимагається. До страхового стажу зараховується період від дня визнання застрахованої особи інвалідом до досягнення нею віку, необхідного для призначення пенсії за віком.

Механізм призначення пенсії по інвалідності у солідарній системі.

Механізм призначення пенсії по інвалідності в солідарній системі Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах:

  • інвалідам 1 групи - 100 відсотків пенсії за віком;

- інвалідам II групи - 90 відсотків пенсії за віком;

- інвалідам III групи - 50 відсотків пенсії за віком.

При визначенні пенсії по інвалідності необхідно обчислити пенсію за віком (ст.27,28), а потім береться відповідний відсоток, що вказаний у ст. 33.

Ст.29 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачала пенсії по інвалідності в таких розмірах: 1) інвалідам І групи - 70 процентів заробітку; 2) інвалідам II групи - 60 процентів заробітку; 3) інвалідам III групи - 40 процентів заробітку. Якщо у інвалідів був трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, то пенсія по інвалідності призначалася в розмірі пенсії за віком при відповідному стажі роботи.

Мінімальний розмір пенсії по інвалідності згідно зі статтею 28 цього Закону (зі змінами, що набули чинності з 12.01.2005 р.) мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу встанов­люється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років — чоловікам і 20 років — жінкам пенсія за віком збільшується на 1 % розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більше ніж на 1 % мінімального розміру пенсії за віком.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» прожитко­вий мінімум на 2006 рік для осіб, які втратили працездатність, встановлено в розмірі з 1 жовтня — 366 гри.

Пенсія по Інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалід­ності. Інвалідам - чоловікам старше 60 років і жінкам старше 55 років пенсії по інвалідності призначаються довічно. Повторний огляд цих інвалідів провадиться тільки за їх заявою (ст.34). Група інвалідності встановлюється на строк від 1 до З років чи безстроково.