Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

34. Поняття пенсії за віком у солідарній системі, механізм призначення пенсій за віком у солідарній системі.

Пенсії за віком на сьогодні - це основний вид матеріального забезпечення працездатних громадян, що стосується життєво-важливих інтересів мільйонів пенсіонерів. У загальній чисельності пенсіонерів нашої країни (а їх близько 15 млн. осіб) 10 млн. (70 %) - це пенсіонери за віком.

З початку зародження пенсійного, забезпечення проводилося страхування не < прості, а інвалідності, оскільки через важкі умови праці й побуту більшість найманих працівників, які доживали до 65 років, фактично ставали непрацездатними. Але вже на початку XX ст. чимало країн Європи почали запроваджувати соціальне страхування за старістю. В СРСР такий страховий випадок, як настання старості аж до 1929 року не входив до сфери соціального страхування. Лише з 1932 р. досягнення певного віку стало самостійною підставою пенсійного забезпечення робітників усіх галузей народного господарства. Ухвалена 5 грудня 1936 р. Конституція СРСР проголосила право усіх громадян на матеріальне забезпечення в старості. Збереження пенсійного віку на цьому рівні та визнання його конституційною нормою і тепер є своєрідною традицією соціального захисту громадян похилого віку.

Але для призначення трудової пенсії за віком, крім досягнення певного віку, що є для цього основною підставою, необхідна ще й наявність трудового (страхового) стажу, характер та тривалість якого якісно впливає на вид. та розмір пенсії за віком. Отже пенсія за_віком-— це така пенсія, яка призначається з досягненням особою псиного віку та водночас набуттям нею необхідного трудового (страхового) стажу.

Пенсійний вік та тривалість стажу, які необхідні для призначення пенсії, встановлюється законом. Для кожної категорії осіб вони різні.

Пенсій за віком призначається довічно. Вона не залежить від фактичного стану працездатності. І саме цим цей вид пенсії відрізняється від пенсії по інвалідності. Пенсія за віком суттєво відрізняється і від пенсії за вислугу років, яка також не залежить від фактичного стану працездатності особи. При призначенні пенсії за віком до уваги насамперед береться пенсійний вік і як додаткова підстава - наявність трудового (страхового) стажу. З призначенням цього виду пенсії працівник може продовжувати працювати на тій же роботі чи посаді, де він працював до призначення пенсії. А для призначення пенсії за вислугу років вік, зазвичай, до уваги не береться, та враховується лише наявність спеціального стажу - вислуги років і працівник полишити роботу, яка дає право на цей вид пенсії.

Пенсії за віком можна диференціювати за окремими підвидами залежно від характеру і місту та умов праці, тривалості такої праці, категорії осіб, спеціальних (додаткових) юридичних підстав для призначення пенсії тощо. В залежності від категорій громадян, які мають право на пенсію, пенсії можуть призначатися на загальних підставах і на пільгових умовах.

Пенсії на пільгових умовах в свою чергу диференціюються в залежності від юридичних підстав надання пільг. Це пільги, які пов'язані з умовами, характером та тривалістю роботи, тобто наявністю і тривалістю спеціального трудового стажу та пільг пов’язаних з правовим статусом громадян.

Загальними правовими умовами пенсійного забезпечення за віком є пенсійний вік і загальний трудовий (страховий) стаж установленої тривалості для загального кола громадян. Пенсійне забезпечення за віком загального кола громадян. Пенсійне забезпечення за віком загального кола громадян здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Під пільговим пенсіонуванням розуміється можливість вийти на пенсію за віком в молодшому, порівняно із загальним колом громадян, віці, за загальної незмінної тривалості трудового (страхового) стажу, або за одночасним зниженням вимог як до віку так і до тривалості трудового стажу.

Пільгове пенсіонування в окремих випадках означає можливість отримувати пенсію в більшому розмірі.

Як уже зазначалося, що для призначення пенсії за віком необхідні дві умови - досягнення пенсійного віку і наявність певного трудового (страхового) стажу. Не зважаючи на те, що в сфері соціального забезпечення жінки, зазвичай, мають однакові права з чоловіками, щодо умов призначення пенсій, з урахуванням фізичних властивостей жіночого організму, а також різноманітних навантажень сімейного характеру, вони мають певні переваги. Це знаходить конкретне вираження у встановленні для них нижчого пенсійного віку і зниження стажу роботи, необхідного для призначення пенсій за віком, в тому числі і на пільгових умовах.

Пенсійний вік, як правило, є головною умовою для призначення цього виду пенсій. Хоча, як виняток, пенсії за віком окремим працівникам, зайнятих на підземних відкритих гірничих роботах та в металургії можуть призначатися незалежно від віку, за наявності відповідного стажу на вказаних роботах, а жінкам, які пропрацювали в сільськогосподарському виробництві та виховали, п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу. За загальним правилом право на пенсію за віком набувають, чоловіки з досягненням 60, жінки - 55 років. Такий вік встановлений для призначення пенсій тим, хто працював, на роботах із звичайними умовами праці. Законодавче встановлення такого пенсійного віку було здійснене в СРСР протягом 1928-1932рр.3 того часу пенсійний вік для загального кола громадян законодавчо не змінювався, хоча проблема його підвищення і поставала з часом, але не виходила за рамки наукових та парламентських дискусій. Разом з тим законодавство передбачає заходи щодо стимулювання більш пізнього виходу на пенсію.

Другою загальною умовою призначення пенсій за віком є наявність трудового чи страхового стажу. Так, для призначення пенсії за віком для-загального кола громадян в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є необхідним страховий стаж не менше п'яти років. Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється законодавством. Так, відповідно до ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а в жінок 20 років страхового стажу дорівнює 20 % середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за попередній рік. До основного розміру пенсії за віком, у тому числі обчисленої в мінімальному розмірі, можуть встановлюватися надбавки.

Громадянин може звернутися безпосередньо чи через свого роботодавця до відповідного районного (міського) управління Пенсійного фонду за місцем проживання за призначенням пенсії у будь-який час після виникнення права на пенсію.

Механізм призначення пенсій за віком у солідарній системі.

Відповідно до ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам надається право вибору варіанту розрахунку розміру пенсії за віком залежно від того, який» варіант є найбільш вигідним для особи - чи за новою формулою (тобто відповідно до Закону) чи за двоскладовою формулою (частина розміру пенсії визначається за період страхового стажу, набутого до набрання чинності Закону і розраховується відповідно до раніше чинного законодавства, частина - за період страхового стажу, набутого після набрання чинності Закону).

Право вибору формули розрахунку пенсій надасться лише тим особам, трудова діяльність яких припадає на час до і після набрання чинності Закону (01.01.2004 р.) або які на момент набуття чинності Закону вже отримали право на призначення пенсії за віком. Для тих осіб, які розпочинають свою трудову діяльність після набуття "чинності Закону, розрахунок розміру пенсії проводитиметься виключно за новою формулою.

У випадку визначення пенсії за двоскладовою формулою та частка, яка обчислена відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", не може перевищувати максимального розміру пенсії та бути, нижчою від трудової пенсії за віком з урахуванням грошової допомоги. Частина пенсії, обчислена за період стажу до 01.04.2004 року, підлягає індексації відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення, також з 2005 року підвищуватиметься на коефіцієнт, який відповідає не менш ніж 20% від темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком у випадку, якщо за даними Держкомстату в минулому році таке зростання відбулося (ст. 42).

Нова формула обчислення розміру пенсії за віком передбачає скасування обмеження максимального розміру пенсії (ст.27).

Право на призначення пенсії за віком у солідарній системі пенсійного страхування отримують чоловіки після досягнення ними 60-ти річного віку та жінки -55-ти річного віку за наявності страхового стажу не менше п'яти років (ст.26).

Розмір пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначається за наступною формулою:

П = Зп х Кс, де

П - розмір пенсії у гривнях;

Зп - заробітна плата (дохід), з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

Кс - коефіцієнт страхового стажу.

Кс = См х Вс/100% х 12, де

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См - сума місяців страхового стажу;

Кс — величина оцінки одного року страхового стажу (0,8% - 1%).

Проте нагадаємо, що накопичувальна система ще не запроваджена, тому у період по її впровадження коефіцієнт страхового стажу складатиме 1%.

Якщо особи, які набули право на пенсію за віком, виявлять бажання відстрочити тримання пенсії за віком, продовжуючи при цьому працювати і сплачувати страхові внески, пенсія призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії. При цьому пенсія буде призначена з підвищенням основного розміру пенсії за віком, за кожний повний рік страхового стажу, що відпрацьований з моменту виникнення права на призначення пенсії за віком до моменту звернення до органів Пенсійного фонду за її призначенням.

Варіанти вибору в обчисленні пенсії за віком:

1. За новою формулою, передбаченою частиною першою ст. 27 Закону.

2. Пенсія із двох частин (частина друга ст.27):

- частина пенсії, яка припадає на період трудової діяльності до 01.01.2004 р.

- частина пенсії, яка припадає на період трудової діяльності після 01.01.2004 р.