Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

44. Загальні правила виплати пенсій.

Стадія виплати пенсії (як і стадія звернення за пенсією і призначення її) є са­мостійною стадією реалізації суб'єктивного права на пенсію. Стадія виплати пенсії - це стадія безпосереднього здійснення права на пенсію. Однак, вона якось стоїть відокремлено від процедури її призначення, хоча безумовно, дуже з нею пов'язана.

Відповідно до постанови КМУ від 11.04.2002 року № 497 "Про забезпечення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсійного фонду" затверджений Порядок передачі функцій з призначення і виплати пенсій органами праці та соціального захисту населення органам Пенсійного фонду у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Запорізькій. Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та м. Севастополі.

Органи Пенсійного фонду крім призначення і виплати пенсій відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ», та інших осіб «Про прокуратуру» здійснюють:

а) призначення і виплату пенсій, надбавок, підвищень та доплат відповідно до ЗУ «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про реабілітацію жертв полі­тичних репресій на Україні», «Про державну службу», «Про статус народного де­путата України», «Про статус суддів», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус ветера­нів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про ветеринарну медицину», «Про судову експертизу», «Про зайнятість населення», «Про донорство крові та її ком­понентів», «Про службу в органах місцевого самоврядування». «Про статус гір­ських населених пунктів в Україні», «Про дипломатичну службу», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про Національний банк України», «Про біженців», «Про внесення змін до деяких зако­нів України у зв'язку із закриттям Чорнобильської атомної електростанції», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також відповідно до Митного кодексу і Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 р. № 379/95-ВР;

б) призначення і виплату щомісячної компенсації сім'ям у разі втрати годувальника, передбаченої статтею 52 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

в) індексацію грошових доходів відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

Після призначення і виплати пенсій органи Пенсійного фонду: - видають пенсійні посвідчення;

- дотримуються раніше встановленого в органах пращ та соціального захисту населення режиму роботи, в тому числі приймальних днів для громадян;

- відшкодовують інформаційно-обчислювальному центру Міністерства праці та соціальної політики видатки, пов'язані з розробленням програмного забезпечення на базі єдиних уніфікованих програм автоматизованої системи обробки документів з призначення і виплати пенсій, його доопрацюванням відповідно до змін у законодавстві та супроводженням.

Поняття виплати пенсій містить в собі два важливих аспекти:

1) правовий режим виплати пенсії;

2) способи виплати пенсії.

Правовий режим виплати пенсії означає об'єм виплати пенсі Відповідно до ст. 47 пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку) за місцем фактичного проживання пенсіонер; незалежно від прописки і не пізніше 25 числа кожного місяця. Це означає що виплата пенсії провадиться незалежно від того, чи працює даний працівник, чи залишив роботу. Пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

Способи виплати пенсії означають, яким шляхом призначена пенсі буде одержана пенсіонером. Існує два способи виплати пенсій за місцем проживання пенсіонерів: а) через підприємства поштового зв'язку, згідно з ЗУ "Про зв'язок", б) ощадні банки.

Підприємствами поштового зв'язку виплата пенсій здійснюється:

1) за відомостями за формою В 1-М;

2) разовими дорученнями за формою В2-М;

3) поштовими переказами.

У разі переїзду одержувача у зв'язку зі зміною місця проживання в межах України, органи Пенсійного фонду мають право оформити виплату пенсії заздалегідь - за 2 місяці наперед.

Виключення складають тільки особи, які були звільненні за півтора року до до­сягнення пенсійного віку за скороченням штатів, у зв'язку з реорганізацією чи ліквіда­цією підприємства, пенсії яким призначені відповідно до ст. 26 ЗУ "Про зайнятість на­селення". Такі пенсії будуть виплачуватись тільки непрацюючим пенсіонерам. Після досягнення ними пенсійного віку пенсії будуть виплачуватись на загальних підставах.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які від­повідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюватиметься згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні, фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, що діяв до набрання чинності Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійною фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих. що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, рули та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат та виплату і доставку них пенсій до набуття права па пенсію за віком відповідно до Закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених па пільгових умовах, визначено в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків па загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.200.1 №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663. Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду. Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій, призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "1 Іро пенсійне забезпечення", так і для пенсій, призначених відповідно до пункту "б" зазначеної статті, та інших видів пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надси­лається раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом І0 днів з новопризначених пенсій. Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа.

Різниця між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) пра­цівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих нав­чальних закладів 3-4 рівнів акредитації згідно із ЗУ "Про наукову і науково-тех­нічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, па яку мають право зазначені особи, фінансується за рахунок коштів, спря­мованих із джерел, визначених ЗУ «Про наукову і науково-технічну діяльність".

Порядок фінансування зазначеної різниці визначено постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року №372.

Пеня та штрафні санкції, передбачені п. 2 ч. 0 ст. 106 Закону, застосовуються за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків. Оскільки плата, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій та пенсій. призначених науковим (науково-педагогічним) працівникам, не є страховими внесками в розумінні Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", положення статті 106 Закону щодо нарахування штрафних санкцій та нені за невнесення вищевказаної плати не застосовуються. Стягнення своєчасно не сплачених сум здійснюється у судовому порядку.