Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 3. Зміст фінансового планування на підприємстві

План

3.1. Фінансовий план як програма управління фінансами підприємства.

3.2. Форма і зміст фінансового плану.

3.3. Процес фінансового планування.

3.1. Фінансовий план як програма управління фінансами підприємства

Ефективне управління фінансами можливе при плануванні всіх грошових потоків, пов'язаних з кругооборотом виробничих фондів, формуванням і використанням грошових доходів і власного капі­талу підприємства.

Управлінські рішення втілюються в розробку та виконання фінансових планів. Їм передує:

• науковий аналіз тенденцій розвитку;

• варіативне передбачення майбутнього розвитку;

• оцінка можливих наслідків прийнятих рішень. Розробка фінансового плану здійснюється на підставі аналізу фінансово-господарської діяльності господарюючого суб'єкта за останні 3-5 років, прогнозованих бізнес-планом обсягів операцій­ної та інвестиційної діяльності, чинного законодавства з питань ціноутворення, податкових і неподаткових платежів бюджету і по­забюджетним цільовим фондам держави, національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, діючих норм, тарифів та інших і юрмативних актів, з дотриманням вимог забезпечення фінансової стійкості, рентабельності, платоспроможності і кредитоспромож­ності та ліквідності боргових зобов'язань. Ресурсне збалансуван­ня бізнес-плану проводиться на пізнаній і економічно обгрунто­ваній основі, з врахуванням фінансового стану підприємства на початок планового періоду та реальних можливостей забезпечен­ня фінансової стабільності протягом планового періоду.

Економічно обґрунтований фінансовий план є програмою уп­равління капіталом підприємства. За змістом фінансове планування охоплює управління грошо­вими потоками, дебіторською і кредиторською заборгованістю, кредитними ресурсами, дивідендною політикою, інвестиційною діяльністю, емісійною діяльністю, регулюванням структури ак­тивів і структури капіталу.

Фінансовий план слід розглядати як бюджет підприємства, в якому в балансовій ув'язці відображені прогнозовані доходи, витра­ти і очікувані фінансові результати. Виконання бюджету для су­б'єкта господарювання є обов'язковим.

Ступінь економічного обґрунтування показників фінансового плану залежить від компетентності фінансових менеджерів та сту­пеня обгрунтова-ності планів з виробництва і реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та величини прогнозованих виробничих фондів для їх виконання, оскільки саме ці показники є вихідною базою для розробки фінансового плану, визначення величини фінан­сових ресурсів за джерелами формування і напрямами використан­ня, необхідних для забезпечення виконання бізнес-плану в цілому.

Використання інструментарію фінансового менеджменту в про­цесі розробки фінансового плану дає можливість врахувати зов­нішні і внутрішні чинники впливу на якісні показники, визначити їх оптимальну величину та критичну межу фінансових ризиків.

Фінансове планування сприяє виявленню внутрішніх резервів підвищення ефективності використання капіталу, оскільки вихо­дить із необхідності:

  • раціонального використання виробничих потужностей;

  • впровадження нових технологій виробництва і підвищення якості випускаємої продукції;

  • дотримання норм витрат матеріальних ресурсів, прогнозова­ної продуктивності праці і оптимізації фінансових вкладень;

  • забезпечення дохідності (прибутковості) всіх видів діяльнос­ті (операційної, інвестиційної, фінансової).

Таким чином, економічно обґрунтований фінансовий план є програмою управління процесами формування, розміщення і ви­користання сукупного капіталу і водночас програмою збереження і примноження власного капіталу підприємства. Завдання підприєм­ства: забезпечити виконання прогнозованих фінансових показників, ефективно використовувати авансований у господарську діяльність власний і залучений капітал, налагодити постійний контроль за платоспроможністю, кредитоспроможністю та ліквідністю боргових зобов'язань, постійно дбати про фінансову стабільність і конку­рентоспроможність підприємства.