Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Основна частина

Тема 1. Основи фінансового планування і прогнозування

План

1.1. Сутність фінансового планування і прогнозування комерційної організації.

1.2. Мета, завдання й ознаки фінансового планування.

1.3. Місце фінансового планування в ринковій економіці.

1.1. Сутність фінансового планування і прогнозування комерційної організації

Планування – це процес розробки і прийняття цільових установок кількісного і якісного характеру і визначення шляхів найефективнішого їх досягнення.

В умовах поглиблення ринкових процесів в економіці України виникає нагальна потреба ефективної організації фінансово-господарської діяльності підприємств спрямованої на забезпечення конкурентоспроможного розвитку. Сучасна система управління фінансами підприємства базується на прогнозуванні та плануванні всіх фінансових потоків, які опосередковують операційну і фінансову діяльність.

Фінансове планування слід розглядати як інструмент ринкового механізму цілеспрямованої дії на господарську діяльність в цілому, на окремі ланки і суб’єкти господарювання з метою обґрунтування ефективності прийнятих економічних та соціальних рішень з урахуванням їх забезпеченості джерелами фінансування, оптимізації намічених витрат і позитивних кінцевих результатів.

Засадами фінансового планування мають бути знання об’єктивних закономірностей суспільного розвитку, тенденцій руху фінансових ресурсів, вивчення вихідної бази (умов), результативності раніше проведених заходів та фінансових операцій, використання сучасних методів планування, оцінювання рішень та багатоваріантність розрахунків.

Обгрунтування фінансових показників фінансових операцій, як і результативність багатьох господарських рішень, досягається у про­цесі фінансового планування та прогнозування. Ці два дуже близь­ких поняття в економічній літературі й на практиці часто ототожню­ються. Фактично фінансове прогнозування має передувати плану­ванню і здійснювати оцінку численних варіантів (відповідно визначати можливості управління рухом фінансових ресурсів на макро-і мікро-рівнях). За допомогою фінансового планування конкретизуються про­гнози, визначаютьсяконкретні шляхи, показники, взаємоув'язані зав­дання, послідовність їх реалізації, а також методи, що сприяють до­сягненню обраної мети.

Фінансове планування — це науковий процес обгрунтування на певний період руху фінансових ресурсів підприємства і відповідних фінансових відносин. При цьому об'єктом планування виступає фінансова діяльність підприємства. Для формуванням використання різноманітних фондів грошових коштів визначається рух ресурсів, фінансові відносини, які опосередковують їх, і нові вартісні пропорції.

В умовах адміністративно-командної економіки на підприємствах також здійснювалось планування. Але воно було пов'язане з визна­ченням завдань галузевих міністерств, було громіздким, його важко було застосувати на практиці. У ринковій економіці планування на підприємстві носить внутріганьофірмовий характер, тобто відсутні елементи директивності.

Необхідність складання фінансових планів визначається багатьма причинами, наприклад, В Ковальов виділяє три найважливіших (рис. 1.1).