Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

6.3. Розрахунок нормативу власних оборотних коштів

Джерелами формування оборотних коштів є:

• власні кошти (фінансові ресурси підприємства);

• залучені кошти (кошти кредиторів з товарних і нетоварних операцій);

• позичені кошти (короткострокові кредити банків та інших кредитних установ).

Власні оборотні кошти є одним із основних джерел формування оборотних коштів підприємства. За рахунок власних оборотних коштів формується робочий капітал, уміле використання якого генерує прибуток. Частка власних коштів у формуванні оборотних активів повинна бути вагомою, забезпечувати підприємству фінан­сову стійкість, а робочий капітал, сформований за рахунок влас­них коштів, - високоліквідним, забезпечувати підприємству висо­ку платоспроможність і ліквідність поточних зобов'язань.

Для забезпечення підприємству фінансової стабільності вели­чина і частка власних коштів в обороті повинна бути регульова­ною, підлягати нормуванню.

Норматив власних оборотних коштів встановлюється з метою забезпечення підприємству фінансової стійкості, платоспроможності і кредитоспроможності з урахуванням його фінансових можливос­тей. Встановлення нормативу зобов'язує підприємство дбати про фактичну наявність власних коштів в обороті в розмірі не менше нормативу та їх примноження.

Норматив власних оборотних коштів в обороті доцільно вста­новлювати у розмірі фактичної їх наявності за даними балансу на початок планового періоду, але не менше мінімальної потреби в них.

Фактична наявність власних коштів в обороті визначається за даними балансу на останню звітну дату за формулою:

ВОК + ВК + ЗНВ + ДЗ + ДМП – НА – ВМП, (6.7)

де ВОК – власні оборотні кошти;

ВК – власний капітал (І розділ пасиву балансу);

ЗНВ – забезпечення наступних виплат і платежів (ІІ розділ пасиву);

ДЗ – довгострокові зобов’язання (ІІІ розділ пасиву);

ДМП – доходи майбутніх періодів (V розділ пасиву);

НА – необоротні активи (І розділ активу балансу);

ВМП – витрати майбутніх періодів (ІІІ розділ активу балансу).

Більш простим методом фактичну наявність власних оборот­них коштів можна визначити методом розрахунку робочого капіта­лу за формулою:

РК = ОА – ПЗ, (6.8)

де РК – робочий капітал;

ОА – оборотний капітал (ІІ розділ активу балансу);

ПЗ - поточні зобов’язання (ІV розділ пасиву).

Зауважимо, що робочий капітал це оборотні засоби, сформо­вані за рахунок власного капіталу. Тому за своєю вартісною величи­ною РК=ВОК.

Мінімальну потребу у власних оборотних коштах доцільно вста­новлювати у розмірі, достатньому для забезпечення підприємству фінансової стійкості, платоспроможності та кредитоспроможності. Для цього необхідно не менше 50 відсотків планової потреби в обо­ротних засобах формувати за рахунок власного капіталу. Тоді підприємство забезпечить ліквідність поточних зобов'язань за рахунок оборотних активів на рівні 150-200 відсотків, залежно від стану ісбіторської і кредиторської заборгованості. Такий показник поточ-і юї ліквідності при умілому управлінні оборотними активами за­безпечить своєчасність розрахунків за зобов'язаннями, створить підприємству імідж надійного партнера по бізнесу.

У випадках, коли на початок планового періоду власні оборотні кошти становлять менше мінімальної потреби або відсутні, то нор­матив власних оборотних коштів доцільно встановлювати в розмірі реально можливого поповнення власного капіталу, але не менше 10 відсотків прогнозованої потреби в оборотних коштах. При їх наявності коефіцієнт поточної ліквідності зможе скласти > 1, що для кредиторів є ще обнадійливим. Одночасно підприємство повинно вжити заходів щодо збільшення величини і частки власних коштів в обороті до необхідного мінімуму.

Якщо підприємство не може забезпечити участі власного капі­талу у формуванні планових оборотних засобів на рівні 10 відсотків, то треба вирішувати питання про зменшення обсягів діяльності, реалізацію незадіяного у виробництві майна або реорганізацію підприємства.

При наявності власних оборотних коштів понад мінімальну по­гребу в них норматив доцільно встановлювати в розмірі фактичної їх наявності, але не більше потреби в коштах для формування мате­ріальних оборотних активів. Їх наявність забезпечить підприємству достатню фінансову незалежність у формуванні планових оборот­них засобів. Решта власних коштів може бути вилучена з обороту на капітальні і фінансові інвестиції, або використана на соціальні потреби.

Зі встановленням нормативу власних оборотних коштів підприємство повинно подбати про реальну їх участь в обороті та можливість залучення коштів із зовнішніх джерел для повного по­криття потреби в оборотних коштах.