Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

12.2. Види і структура зведеного (консолідованого) бюджету підприємства

Бюджетування включає вибір видів і структури бюджету.

Консолідований (зведений) бюджет складається з інтегрова­них індивідуальних бюджетів, що характеризують прогнозовані обсяги продажу, витрат, інших фінансових операцій у наступно­му періоді.

Отже, консолідований бюджет — це скоординований за всіма підрозділами і функціями план діяльності підприємства в цілому, що об'єднує блоки окремих бюджетів і створює потоки інформації, необхідні для прийняття і контролю управлінських рішень у сфері фінансового планування.

Зведений (консолідований) бюджет поділяється на дві частини:

  • операційний бюджет;

  • фінансовий бюджет.

Взаємозв'язок фінансового й операційного бюджетів показано на рис. 12.2.

Рис. 12.2. Структура зведеного (консолідованого) бюджету підприємства

Операційний (поточний, періодичний, оперативний) бюджетце система бюджетів, що характеризує доходи і витрати за опе­раціями або окремими функціями підприємства. Операційний бюджет включає:

  • бюджет продажу;

  • бюджет виробництва;

  • бюджет витрат (за видами витрат: трудових, загальновиробничих, адміністративних, витрат на збут тощо);

  • прогноз прибутків і збитків (фінансових результатів).

Фінансовий бюджет це план, в якому відображаються об­сяг і структура грошових коштів та їх використання. Він включає:

• бюджет грошових коштів;

• бюджет капітальних інвестицій;

• плановий бухгалтерський баланс.

Фінансовий бюджет складається на базі інформації бюджету прибутків і збитків.

Бюджет не має стандартизованих форм. Найширше викорис­товується структура зведеного (консолідованого) бюджету, що передбачає виділення оперативного і фінансового бюджетів.

12.3. Характеристика операційного бюджету.

Складання зведе­ного (консолідованого) бюджету починається зі складання опе­раційного бюджету. В операційному бюджеті звичайна діяльність підприємства відображається через систему спеціальних техніко-економічних показників, що характеризують окремі напрями і стадії операційної та інших видів діяльності.

У процесі його підготовки прогнозовані обсяги продажу і ви­робництва трансформуються в кількісні оцінки доходів і витрат для кожного з підрозділів підприємства.

Кінцевою метою операційного бюджету є складання плану прибутків і збитків (пронозу фінансових результатів).

Від величини і вартості реалізації (продажу) залежать обсяг ви­робництва, собівартість, прибуток тощо. Відправним етапом проце­су бюджетування є бюджет продажу. Прогнозуються обсяги про­дажу, що в разі реальності прогнозу трансформуються в бюджет продажу. Розроблення бюджету продажу є складним процесом. Об­сяг реалізації визначається не тільки виробничою потужністю під­приємства, а й факторами кон'юнктури: діяльністю конкурентів; становищем на національному і світовому ринках; невизначеністю і непередбаченістю цих ринків (особливо це стосується підприємств з великою часткою продажу на світовому ринку, де невизначеність посилюється іноземною конкуренцією, коливанням курсів валют та іншими факторами); політикою ціноутворення; коливаннями попи­ту і пропозиції; результативністю реклами; якістю продукції.

  • Бюджет продажу — це найважливіший розрахунок, який є основою бюджетування, ураховуючи конкурентну позицію під­приємства та напрями її поліпшення.

Бюджет продажу і його товарна структура визначають рі­вень і загальний характер усієї діяльності підприємства, впли­вають на низку інших бюджетів, побудованих на інформації, що міститься в бюджеті продажу.

Бюджет продажу операційний бюджет, який містить ін­формацію про заплановані об'єми продажів, ціни та очікувані доходи від реалізації кожного виду продукції. У спрощеному ви­гляді цей бюджет можна представити так: