Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЗІОЛОГІЯ ЦНС ТА ВНД.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
935.94 Кб
Скачать

073 УНІВЕРСИТЕТ СУЧАСНИХ ЗНАНЬ

Кафедра соціально-гуманітарних наук і психології

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ДИСЦИПЛІНИ

Для студентів напряму підготовки “Психологія”

Освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

(денна, заочна)

Київ 2008

Підготовлено д.м.н., проф. Філіпповим М.М., ст. викладачем кафедри соціально-гуманітарних наук і психології Тарасенко Л.Г.

Затверджено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних наук і психології.

Протокол № 5 від 02 квітня 2008 року

Схвалено Вченою радою Університету сучасних знань

Філіппов М.М., Тарасенко Л.Г. Навчальна програма з дисципліни “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” (для бакалаврів). К.: УСЗ, 2008 - 17 с.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності”, питання для самоконтролю, теми контрольних робіт та вказівки до виконання контрольних робіт, а також список рекомендованої літератури.

Університет сучасних знань (УСЗ),2008

Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” характеризується тісними міждисциплінарними зв’язками із загальною психологією, еволюцією і анатомією нервової системи, психофізіологією та багатьма іншими галузями психологічних та медичних знань. Вивчення курсу “Фізіологія нервової системи і вищої нервової діяльності” сприяє поглибленому розумінню структури і закономірностей функціонування різних відділів нервової системи, механізмів формування пам'яті, навчання, поведінки тощо. Вивчення дисципліни сприяє розумінню фізіологічних процесів при освоєнні дисципліни “Психофізіологія”.

Метою вивчення дисципліни є підготовка студентів психологів до практичної роботи з людьми, використання отриманих знань для розуміння фізіологічних механізмів регулювання функцій організму.

В результаті вивчення курсу студенти повинні оволодіти методологічними і практичними принципами визначення закономірностей формування функціональних напружень організму, участі різних відділів центральної нервової системи в регуляції як фізіологічних процесів так і вищої нервової діяльності. Програмою передбачено ознайомлення та набуття необхідних вмінь студентів у застосовуванні отриманих знань з фізіології нервової системи на практиці: підібрати адекватні експериментальні методики визначення типів вищої нервової діяльності; сформулювати мету і задачі дослідження рухомості нервових процесів і їх урівноваженості; вивчити сучасні уявлення про механізми формування поведінкового акту; дослідити стан фізіологічних функції, процесів і станів людини; провести аналіз отриманих результатів дослідження; сформулювати висновки та скласти відповідний протокол.

Програма розроблена на основі сучасних уявлень про Болонський принцип отримання вищої освіти. Наведені у програмі контрольні питання до заліку покликані зорієнтувати студентів на вивчення закономірностей функціонування центральної нервової системи, методів дослідження фізіології, які визначають регуляцію систем і організму в цілому. Позначені програмні питання закладені в основу іспитових білетів з курсу “Фізіологія центральної нервової системи і вищої нервової діяльності”.

Послідовність і зміст розділів, визначених навчальною програмою, забезпечують цілісність і повноцінність лекційного і практичного засвоєння матеріалу.

Вивчення дисципліни передбачає систематичну самостійну роботу студентів для закріплення знань.

Для контролю засвоєння дисципліни навчальним планом передбачений екзамен.

Тематичний план дисципліни

ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ І ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ”

П/П

НАЗВА ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ ТА ТЕМИ

Змістовий модуль 1. Основи фізіології нервової системи (НС) і вищої нервової діяльності (ВНД).

Тема 1

Предмет, завдання та методи фізіології ЦНС і ВНД .

Тема 2

Історичний розвиток фізіології НС і ВНД.

Тема 3

Зв'язок фізіології ВНД з іншими науками. Значення фізіології ВНД для майбутнього психолога.

Змістовий модуль 2. Загальна і окрема фізіологія НС

Тема 4

Функціональні властивості нейрона і нервових центрів. Фізіологічні властивості НС.

Тема 5

Спиний і довгастий мозок. Мозочок. Середній і проміжний мозок. Ретикулярна формація. Кора великих півкуль головного мозка.

Тема 6

Соматична і вегетативна нервова система.

Змістовий модуль 3. Фізіологія аналізаторних систем і довільних рухів.

Тема 7

Функціональна спільність аналізаторів. Рецептори і механізм збудження. Зоровий, слуховий, вестибулярний аналізатори. Тактильна, cмакова, нюхова чутливість. Хеморецепція. Сприйняття болю.

Тема 8

Організація довільних рухів, сенсорна корекція рухових актів. Рухові навички. Постава, її регуляція.

Змістовий модуль 4. Умовно-рефлекторна діяльність.

Тема 9

Механізми утворення умовних рефлексів (УР). Класифікація УР. Динаміка умовно-рефлекторної діяльності. Функціональна система формування поведінкового акту за П.К.Анохіним

Тема 10

Перша і друга сигнальні системи. Механізми утворення мови. Абстрактне мислення.

Змістовий модуль 5. Вища нервова діяльність і пам'ять, типологічні властивості НС. Інстинкти і механізми організації інстинктивної поведінки.

Тема 11

Види і форми пам'яті. Механізми пам'яті. Можливості управління пам'яттю.

Тема 12

Характеристика основних типів ВНД. Властивості нервової системи: сила , врівноваженість, рухливість.

Тема 13

Значення інстинктів для забезпечення життєво необхідних функцій.

Разом годин: 108