Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 10. Фінансові плани державних підприємств і суб’єктів малого підприємництва

План

10.1. Фінансовий план державних підприємств (крім казенних).

10.2. Фінансовий план суб'єктів малого підприємництва

10.1. Фінансовий план державних підприємства (крім казунних)

Державні підприємства (крім казенних) розробляють річний фінансовий план за формою, затвердженою Міністерством еконо­міки та з питань європейської інтеграції України, яка передбачена в додатку до Порядку складання фінансового плану державним підприємством (крім казенного) та контролю за його виконанням (Наказ від 27.05.2003р. №137. Зареєстровано в Міністерстві юс­тиції України 11 червня 2003р. за № 469/7790).

Згідно з цим Порядком державне підприємство, крім казенно­го, складає проект річного фінансового плану з поквартальною роз­бивкою за встановленою формою і подає його на затвердження органу, уповноваженому управляти відповідним державним май­ном, в термін до 1 травня року, що передує плановому.

За встановленою формою фінансовий план складається з двох частин:

І - формування чистого прибутку;

ІІ - джерела формування та надходження коштів і напрями їх використання.

У першій частині відображаються прогнозовані доходи, витра­ти і фінансові результати діяльності та плановий розподіл чистого прибутку.

У другій частині відображаються прогнозовані джерела форму­вання та надходження коштів, деталізується приріст активів підпри­ємства, повернення залучених коштів, витрати щодо обов'язкових платежів до бюджету і в державні цільові фонди, покриття збитків минулих періодів, дається розшифровка операційних витрат за скла­довими елементами та розрахунок податку на додану вартість.

У порівнянні з раніш розглянутими формами фінансового пла­ну у своїй першій частині наближена до розді­лу "План доходів, витрат і прибутку", а в другій частині до балансу грошових ресурсів і балансу капітальних вкладень разом узятих.

Окрім цього, у запропонованій Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України формі фінансового плану більш детально характеризуються доходи, витрати і втрати, врахова­на специфіка роботи державних підприємств. В той же час в ній не передбачено складання прогнозного балансу активів і пасивів, а лише акцентується увага на прирості активів, що дещо ускладнює оцінку очікуваного фінансового стану підприємства на кінець планового періоду.

Урахування всіх окремих надходжень і витрат за розрахунку показників фінансового плану здійснюється відповідно до націо­нальних стандартів бухгалтерського обліку (П(С)БО).

Фінансовий план складається з п'яти розділів:

1) джерела формування і надходження коштів;

2) приріст активів підприємства;

3) повернення залучених коштів;

4) витрати, пов'язані із внесенням обов'язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів;

5) покриття збитків минулих періодів.

У розділі І фінансового плану «Джерела формування та надхо­дження коштів» відображаються суми коштів, які будуть сформо­вані (залучені) підприємством у плановому році, а також суми ко­штів, сформовані (залучені) в попередні періоди, що використову­ватимуться для забезпечення потреб діяльності та розвитку під­приємства, а також виконання зобов'язань у планованому році.

У розділі II фінансового плану «Приріст активів підприємст­ва» відображаються суми витрат у плановому році, пов'язані з придбанням та створенням (збільшенням) активів підприємства і визначені з урахуванням П(С)БО 2 «Баланс».

У розділі III «Повернення залучених коштів» відображається повернення коштів, залучених підприємством з усіх джерел, включаючи кошти, залучені в попередні періоди.

У розділі IV «Витрати, пов'язані з внесенням обов'язкових платежів до бюджету та державних цільових фондів» відобража­ється сума витрат підприємства на виконання зобов'язань перед бюджетом, включаючи погашення недоїмки минулих періодів, відстроченої та реструктуризованої заборгованості зі сплати по­датків та обов'язкових платежів.

У розділі V «Покриття збитків минулих періодів» відображає­ться спрямування коштів на покриття збитків, які виникли в під­приємства в минулі періоди.

Якщо фінансовим планом не передбачене отримання прибутку від звичайної діяльності підприємства в плановому періоді, то до­датково до нього включається розрахунок фінансових результатів.

Розрахунок показників, які характеризують формування фі­нансових результатів діяльності підприємства в плановому році, здійснюється з урахуванням П(С)БО 3 «Звіт про фінансові ре­зультати», крім фінансових результатів від надзвичайної діяльно­сті підприємств.

Обґрунтування фінансового плану ведеться на основі аналізу господарської діяльності підприємства в поточному році, а також показників діяльності та розвитку підприємства в плановому році.

Орган управління розглядає проект фінансового плану під­приємства, протягом місяця, приймаючи рішення про його за­твердження чи відхилення. У разі відхилення проекту фінансово­го плану підприємство має протягом 15 днів врахувати зауважен­ня органу управління і повторно подати план на затвердження.

Фінансовий план має бути стабільним фінансовим докумен­том. Внесення змін до затвердженого фінансового плану держав­ного підприємства протягом року можливе не більше двох разів з дозволу органу управління, який затвердив план. Він же і конт­ролює виконання фінансового плану.

Підприємство самостійно вибирає метод складання фінансо­вого плану з урахуванням реалізації заходів, спрямованих на активізацію збутової діяльності, пошук нових каналів збуту, моди­фікацію номенклатури продукції, що виготовляється,

З методів фінансового планування найширше використовую­ться аналітичний метод та метод прямих розрахунків.

Основним критерієм оцінювання фінансового плану органом управління державним майном та прийняття ним рішення про за­твердження цього плану є поліпшення показників фінансово-гос­подарської діяльності підприємства проти поточного періоду. Підприємство мусить забезпечити зростання прибутковості своєї діяльності та спрямувати кошти, залучені і сформовані за раху­нок усіх джерел, включаючи амортизацію, кредити банків, цільо­ве фінансування з бюджету на потреби, що відповідають ін­тересам держави як власника.

У разі подання фінансового плану, що не передбачає поліп­шення показників діяльності підприємства в плановому році, йо­го повертають для самостійного доопрацювання підприємству (або для доопрацювання спільно з органом управління держав­ним майном) та розробки заходів, спрямованих на підвищення ефективності його діяльності. Безпосередньо втручатися в госпо­дарську діяльність підприємства орган управління не має права, але він має право затвердити чи не затвердити річний фінансовий план та вимагати від підприємства відповідних пояснень до по­даного на затвердження фінансового плану.

До річного фінансового плану державного підприємства згідно з установленою формою включаються основні показни­ки, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства в плановому році: фінансовий результат діяль­ності підприємства, основні джерела формування та надхо­дження коштів з метою забезпечення потреб діяльності та розвитку підприємства, виконання його зобов'язань, передо­всім зобов'язань зі сплати податків та обов'язкових плате­жів, тощо.

Підприємство, яке планує отримання збитків, обов'язково до фінансового плану включає «Розрахунок формування фінансових результатів діяльності підприємства в плановому році». Орган управління державним майном аналізує статті доходів і витрат підприємства, які впливають на форму­вання фінансового результату діяльності останнього. У поясненні до фінансового плану підприємство має зазначити заходи, ужиті для збільшення доходів та скорочення витрат.

Отже, у разі збитковості особлива увага приділяється аналізу фінансового плану та діяльності підприємства, оскільки збитко­вість свідчить про нераціональність господарської діяльності, пов'язаної із неефективним використанням матеріальних та фі­нансових ресурсів. Діяльність збиткового підприємства припиня­ється або проводиться його реструктуризація чи санація (крім збитків, спричинених проведенням заходів у сфері оборони й екологічної безпеки або в галузі соціальної діяльності).

Затверджена форма фінансового плану є розрахунковим доку­ментом, де визначено основні показники, що підлягають контролю в процесі управління підприємством. До таких показників належать:

  • прибутковість діяльності підприємства;

  • спрямування коштів на його виробничий розвиток;

  • зростання власного капіталу;

  • обсяг надходжень податків та обов 'язкових платежів;

  • погашення заборгованості минулих періодів перед бюджетом.

За виконання цих показників відповідає керівник підприємст­ва відповідно до укладеного з ним контракту.

Розробка фінансового плану державного підприємства грунтує­ться на інформації з управлінського обліку, яка міститься в таких таблицях: ставки податків; інвестиційний план; обсяг і умови про­дажу; загальні витрати; план персоналу; прямі витрати (матеріали і комплектувальні деталі); прямі витрати (відрядна заробітна плата).

Складений проект фінансового плану разом з пояснювальною запискою і економічним обґрунтуванням показників плану підпри­ємство до 01.05 року, що передує плановому, подає на затверджен­ня органу управління, який у місячний термін повинен розглянути його і прийняти рішення щодо його затвердження або відхилення.

У разі відхилення проекту фінансового плану підприємство у 15-ти денний термін доопрацьовує його та повторно подає на за­твердження.

Підприємство може вносити зміни до затвердженого фінансо­вого плану з дозволу органу управління, що затвердив фінансовий план, але не більше двох разів протягом планового року.

Підприємства інших форм власності, за бажанням, можуть ско­ристатися наведеною формою фінансового плану.