Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Тема 9. Плановий баланс активів і пасивів підприємства

План

9.1. Необхідність, мета й завдання складання планового балансу активів і пасивів підприємства.

9.2. Інформаційна база та етапи складання планового балансу активів і пасивів.

9.3. Форма, зміст і розрахунок очікуваної величини статей активу і пасиву балансу.

9.4. Ув'язування статей активу і пасиву планового балансу

9.1. Необхідність, мета й завдання складання планового балансу

активів і пасивів підприємства

Завершальним етапом поточного фінансового планування є складання прогнозного балансу активів і пасивів підприємства на кінець планового періоду.

Необхідність складання прогнозного балансу зумовлена потре­бою передбачити фінансовий стан підприємства на кінець планово­го періоду з врахуванням змін в активах і пасивах, які відбудуються під впливом виконання показників попередніх розділів фінансового плану.

Мета складання планового балансу - визначити структурні зміни в активі і пасиві балансу на кінець планового періоду за умов виконання передбачуваних показників фінансового плану, оцінити їх вплив на фінансовий стан підприємства та запобігти його по­гіршенню.

Завдання складання планового балансу:

• узагальнити очікувані зміни в активі та пасиві балансу внас­лідок виконання бізнес-плану;

• оцінити ймовірний фінансовий стан підприємства на кінець планового періоду;

• вжити заходів щодо забезпечення підприємству передумов фінансової стабільності (фінансової стійкості, платоспромож­ності, кредитоспроможності та ліквідності боргових зобов'­язань).

Складанню планового балансу підприємства повинна при­ділятися особлива увага, оскільки саме за умов забезпечення фінан­сової стабільності стає можливим ритмічний кругооборот вироб­ничих фондів, виконання прогнозованих обсягів операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, отримання прибутку для економічного і соціального розвитку підприємства. Фінансова стабільність формує імідж підприємству, створює сприятливі пе­редумови для ділових відносин з партнерами, що в ринкових умо­вах є суттєвим у справі бізнесу.

Плановий баланс активів і пасивів підприємства складаєть­ся в розрізі укрупнених статей балансу (за розділами балансу з виді­ленням найбільш важливих для оцінки фінансового стану підприєм­ства статей). В ньому повинні проглядатися склад, величина і структура активів і пасивів на початок і кінець планового періоду.

Величина укрупнених статей активу і пасиву планового ба­лансу за своїм складом повинна дати можливість:

• обчислити основні показники оцінки фінансового стану підприємства в динаміці;

• співставити темпи росту валюти балансу з темпами росту прогнозованих обсягів діяльності і прибутку та оцінити ефек­тивність використання капіталу.

Структура статей активу і пасиву плановогобалансу дасть можливість оцінити у процентному відношенні зміни, які відбудуться в джерелах формування і напрямах розміщення капіталу, проаналізувати їх вплив на показники ефективності використання необоротних і оборотних активів, власного і сукупного капіталу.

Таким чином, на основі прогнозного балансу активів і пасивів підприємство зможе оцінити:

• ймовірний фінансовий стан на кінець планового періоду;

• раціональність розміщення власного капіталу;

• ефективність використання власного і сукупного капіталу.

В разі очікуваного незадовільного фінансового стану або по­треби більш інтенсивного його зміцнення підприємство веде по­шуки шляхів і резервів підвищення ділової активності щодо збільшен­ня обсягів діяльності і прибутку, оптимізації структури активів і пасивів балансу і вносить відповідні корективи у попередні розділи фінансового плану.