Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

І.В.Дем’яненко фінансве планування підприємств конспект лекцій

для студентів спеціальностей 8.050104, 7.050104 «Фінанси»,

денної та заочної форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

фінансів як конспект лекцій

Протокол № 5

від 21. 10. 2008 р.

Київ НУХТ 2009

І.В.Дем’яненко Фінансове планування підприємств: Конспект лекцій для студ. спец. 8.050104, 7.050104 «Фінанси» ден. та заочної форм навчання К.: НУХТ, 2009. – 150 с.

Рецензент О.О. Шеремет, канд. екон. наук, доц.

І.В. Дем’яненко, канд. екон. наук. доц.

© І.В.Дем’яненко, 2009

© НУХТ, 2009

Анотація

В умовах поглиблення ринкових перетворень в економіці України значно підвищується роль фінансів у цілому і в окремих галузях зокрема. Складність та різноманітність зовнішніх та внутрішніх відносин суб’єктів господарювання, посилення конкуренції на фінансових та товарних ринках визначають необхідність високоефективного управління фінансами на макрорівні з використанням світового досвіду і врахуванням вітчизняних реалій.

Ефективне управління діяльністю підприємства значною мірою визначається рівнем розвитку фінансового менеджменту. Це питання є особливо актуальним сьогодні, коли відбуваються докорінні зміни в області фінансових відносин і апарат управління фінансами перетворюється на важливу складову системи загального менеджменту господарюючого суб'єкта. Фінансове планування як елемент системи фінансового управління дає змогу збалансувати фінансові ресурси підприємств, спрямувати їх відповідно до обраних пріоритетів діяльності, координувати результати, підвищувати ефективність, формувати високі темпи економічного розвитку, суттєво підвищувати конкурентоспроможність підприємств і забезпечувати їх стабільний розвиток у довгостроковому періоді.

На вимогу часу у вищих навчальних за­кладах України, які готують магістрів та спеціалістів зі спеціальності «Фінанси» за напрямом підготовки «Економіка і підприємництво» запровадже­но навчальну дисципліну «Фінансове планування підприємств», яку орієнтовано на засвоєння сучасних методів планування формування і використання фінансових ресурсів суб'єктів господарської діяльності.

Запропонований конспект лекцій відповідає програмі дисципліни «Фінансове планування підприємств». Він вирішує проблему забезпечен­ня цієї дисципліни навчально-методичними матеріа­лами, комплексно висвітлюючи ме­ханізм фінансового планування підприємств. Для контро­лю та самоконтролю засвоєння навчального матеріалу до кожного розділу подаються тестові завдання.

Матеріал подано з урахуванням найновіших надбань світової науки і практики у відповідній сфері, законодавчих і нормативних документів, національних стандартів бухгалтерського обліку і фінансової звітності, що регулюють фінансові відносини суб'єктів господа­рювання. Подана інформація дає змогу максимально наблизити концептуальні положення фінансового планування підприємст до сучасних реалій. Широко відображені сучасні інструменти управління фінансами, методи, прийоми і важелі, які останнім часом увійшли у вітчизняну практику господарювання, добре зарекомендували себе в умовах української дійсності і є досить перспективними на майбутнє. Більшість методів, інструментів та прийомів, охарактеризованих у курсі лекцій, адаптовані до вітчизняних умов господарювання.

ВСТУП

Дисципліна “Фінансове планування підприємств” належить до професійно-орієнтованих вибіркових дисциплін. Вона вивчається студентами спеціальності 7.050104 “Фінанси” та 8.050104 “Фінанси”.

Програма вивчення дисципліни “Фінансове планування підприємств” складена відповідно до місця та значення дисципліни “Фінансовий менеджмент” за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою спеціаліста та магістра з напряму підготовки 0501 “Економіка підприємств” і охоплює всі змістовні модулі передбачені стандартом.

Система підготовки фахівців економістів освітньо-кваліфікаційного рівня - спеціаліст та магістр повинна забезпечувати оволодіння теорією, методологією і методикою пізнання і вивчення фінансового планування та прогнозування діяльності підприємств. Дисципліна “Фінансове планування підприємств” є практичним продовженням цілого ряду теоретичних і методологічних спеціальних фінансових навчальних курсів. Таких як “Політична економія”, “Мікроекономіка”, “Економіка підприємств”, “Фінанси”, “Фінанси підприємств”, “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”, “Фінансовий аналіз”, “Фінансовий менеджмент”, Основи бізнесу”. Вона вивчає форми прояву економічних законів у сфері фінансового планування діяльності підприємств.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення сутності, задач та принципів фінансового планування та прогнозування на підприємстві, оволодіння методами фінансового планування, набуття навиків складання та фінансових планів підприємства.

Мета дисципліни – формування у майбутніх фахівців системних знань і розуміння концептуальних основ фінансового планування, теорії і практики планування фінансової діяльності підприємства, прогнозування результатів його роботи, планування фінансових потреб і формування фінансових ресурсів, складання фінансових планів; набуття навичок самостійної роботи щодо засвоєння навчального матеріалу стосовно методів управління фінансами в сучасних умовах. Це необхідно майбутньому фахівцю, щоб об’єктивно оцінювати фінансовий стан підприємства і розробляти план дій щодо оптимізації фінансової діяльності підприємства.

У процесі вивчення дисципліни забезпечується формування у студентів різностороннього аналітичного мислення в області фінансового планування на підприємстві, придбання навичок планування діяльності підприємств та його впливу на кінцеві результати.