Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

14.5. Підсистеми фінансового планування в

корпоративних інтегрованих системах

Порівняно тривалий час у нашій країні і за рубежем не спадає інтерес до новітніх інформаційних технологій, заснованим на використанні комп'ютерної техніки для прийняття управлінських рішень у виробничо-фінансовій сфері.

Корпоративні інтегровані системи (Enterprise Application Suite, EAS) являють собою інтегровані системи комплексного нормативного обліку, внутрішнього контролю і бюджетування, засновані на стандартних програмних продуктах.

Кожний із програмних продуктів, представлених на українському ринку, наділений функціональними особливостями, має досвід роботи на вітчизняному ринку й адаптований до нього, простий при впровадженні, володіє апробованими галузевими рішеннями. У єдиному інформаційному просторі кожної системи підтримується повний управлінський цикл: планування, оперативний контроль, облік, аналіз господарської діяльності на підприємствах з корпоративною структурою.

В основі більшості корпоративних інтегрованих систем лежить методологія ERP (Enterprise Resource Planning) – система управління ресурсами підприємства, що включає в себе управління закупівлями, виробництвом, збутом, складськими запасами і трудовими ресурсами.

ERP-системи являють собою набір інтегрованих додатків, що комплексно, у єдиному інформаційному просторі підтримують всі основні аспекти управлінської діяльності підприємств: планування ресурсів (фінансових, трудових, матеріальних) для виробництва товарів (послуг), оперативне керування виконанням планів (включаючи постачання, збут, ведення договорів), усі види обліку, аналіз результатів господарської діяльності. Серед вимог, пропонованих до ERP-систем: централізація даних у єдиній базі, близький до реального часу peжим роботи, збереження загальної моделі управління для підприємств будь-яких галузей, підтримка територіально розподілених структур, робота на широкому колі апаратно-програмних платформ і систем управління базами даних (СУБД). Як правило, у всіх систем схожі задачі:

  • взаємоув’язати різні функціональні області (постачання, склад, збут, інвестиції, бюджет центрів відповідальності) для досягнення позитивних фінансових показників бізнес-структури;

  • представити вищому керівництву підприємства зведену оперативну й об'єктивну інформацію про динаміку розвитку ситуації в різних структурних підрозділах для прийняття обґрунтованого управлінського рішення.

Не випадково в будь-який системі одне з центральних місць займає модуль, що забезпечує підтримку управління фінансовими потоками і що дозволяє вирішувати вищевказані задачі.

Упровадження подібних систем вимагає упорядкування плану рахунків, складання загального довідника постачальників і споживачів, настроювання на облікову політику підприємства і т.д. Це дуже трумістка робота, але вона викликана тим, що інформаційна роз'єднаність фахівців часто приводить до відчутних фінансових помилок. Такі системи досить дорогі і використовуються на великих підприємствах, що мають складну організаційно-виробничу структуру. До підприємств такого типу можна віднести, наприклад, промислові і фінансово-промислові групи промислові підприємства з розгалуженою цеховою структурою виробництва, підприємства енергопостачання і зв'язку, торгові, оптово-закупівельні підприємства.

До числа корпоративних інтегрованих систем можна віднести: BAAN R/3 (SAP, Німеччина); Platinum SQL (Epicor Software Corporation); «Scala» (Scala Business Solutions N.V., Швеція)- MAX (MAX International); SyteLine (Symix); Concorde XAL (Damgaard, Данія); «Галактика» («Галактика», Росія-Білорусія)- «БЭСТ-ПРО» («Сервіс^-Інтелект-сервіс», Росія); NS-2000 («Никос-Софт», Росія)-БОС («АйТи», Росія) і ін.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Розкрийте значення інформаційних технологій у системі фінансового планування і управління?

2. Основні види інформаційних технологій, що застосовуються у фінансовому плануванні?

3. Які пакети загального призначення застосовуються у фінансовому плануванні?

4. Чи існують програми, орієнтовані на вирішення задач фінансового планування і бюджетування?

5. Розкрий те загальний зміст програм, орієнтованих на вирішення задач фінансового планування і бюджетування.

6. У чому сіть процесу фінансового планування при застосуванні інформаційних технологій?

7. Основні методи контролю за збереженням конфіденційної інформації за умови застосування інформаційних технологій?

8. Чи існують пакети для оцінки і управління інвестиційними проектами?

9. Які відмінності між інформаційними системами малих, середніх і крупних підприємств?

10. Які особливості підсистем фінансового планування в корпоративних інтегрованих системах?

ТЕСТИ

1. Вкажіть класи програмних засобів, що використовуються як інструментарій підтримки фінансовых рішень:

1) пакети загального призначення;

2) пакети дня вирішення задач фундаментального аналізу;

3) програми, орієнтовані на рішення конкретних задач;

4) пакети для оцінки і управління інвестиційними проектами;

5) пакети для аналізу фінансового стану підприємства;

6) інтегровані системи управління підприємствами;

7) пакети для вирішення задач технічного аналізу;

8) статистичні і математичні пакети програм;

9) системи штучного інтелекту.

10) усі вище наведені.