Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

12.5. Контролінг

Важливе місце в бюджетуванні належить контролю. Ієрар­хічна система бюджетів підприємства дає змогу встановити ефек­тивний контроль за надходженням і витрачанням коштів, створити реальні умови для реалізації ефективної фінансової стратегії.

З бюджетом порівнюють досягнуті результати. У бюджеті за­кладено оцінку ефекту всіх змінних, які прогнозувалися в процесі його розроблення.

До впровадження бюджетування поточні результати порівню­валися з результатами за минулий місяць чи аналогічний період попереднього року. Істотними недоліками такого способу була неможливість урахувати зміни в напрямках діяльності підприєм­ства та в планових програмах на поточний рік.

Бюджет — основа для внутріфірмового контролю: у міру реа­лізації закладених у бюджеті планів контролюються фактичні ре­зультати діяльності підприємства. Бюджетний контроль здійсню­ється простим порівнюванням фактичних показників з планови­ми. Це один з найпоширеніших способів перевірки виконання бюджетів підприємством.

Аналіз відхилень фактичних показників діяльності структур­ного підрозділу від бюджетних та з'ясування причин цих відхи­лень є постійним процесом. Ці відхилення можуть бути як пози­тивними, так і негативними. За позитивних відхилень фактичний дохід є більшим від запланованого, а фактичні витрати нижчі за бюджетні. За негативних відхилень навпаки: фактичний дохід менший, а фактичні витрати — більші.

Виявляння відхилень фактичних фінансових показників дія­льності структурних підрозділів від планових (бюджетних) та їх аналіз здійснюються щомісяця. Така інформація є базою для роз­роблення заходів, спрямованих на зміну способу виконання бю­джетів та перевірку обгрунтованості вихідних положень.

Особливому контролю підлягає рух грошових коштів. Конт­роль руху грошових коштів включає перевірку:

  • правильності заповнення бюджетних форм;

  • відповідності сум витрат затвердженим плановим лімітам;

  • виконання бюджетного регламенту.

Перевірка правильності заповнення бюджетних форм фінан­совою службою здійснюється за додаткового залучення:

  • аналітичних матеріалів зі складання бюджетів;

  • розшифровки окремих сум;

  • інших матеріалів, пов'язаних із формуванням та виконанням бюджетів.

Відповідність сум витрат грошових коштів затвердженим пла­новим лімітам фінансова служба з'ясовує з метою підтвердження права на витрати в межах затверджених планових лімітів, але тільки за умови виконання дохідної частини бюджету. В іншому разі фінансова служба з рішення фінансового директора має пра­во зменшити підрозділові витратну частину бюджету.

Наднормативні витрати (із урахуванням їхньої доцільності і наявності вільних грошових коштів) здійснюються за рахунок прибутку і тільки з рішення фінансового директора в кожному конкретному випадку.

Фінансова служба здійснює також контроль і за плануванням руху грошових коштів за центрами фінансового обліку та за ви­конанням бюджетного регламенту. У разі незадовільного вико­нання бюджету фінансова служба має право застосувати санкції та вжити необхідних заходів, спрямованих на поліпшення діяль­ності відповідного підрозділу підприємства.

Аналіз відхилень фактичних результатів діяльності підрозділу і даних бюджету уможливлює:

  • ідентифікацію проблемних областей, що потребують пер­шочергової уваги;

  • пошуки нових можливостей, не передбачених у процесі роз­робки бюджету;

  • міру реальності планового бюджету.

Реальність бюджету визначається величиною відхилень фак­тичних значень від запланованих. Що ближчі фактичні й бю­джетні значення показників, то вищою є реальність бюджету.

Реальність бюджету можна оцінити з таких співвідношень:

  • обсяг продажу - фактична виручка > виручці за бюджетом;

  • сума витрат - фактичні витрати < витратам за бюджетом;

  • сума прибутку - фактичний прибуток > прибутку за бю­джетом.

Велика різниця між бюджетними і фактичними значеннями основних показників свідчитиме про недосконале планування та неефективне використання ресурсів.

Контрольна роль бюджетів зберігається і за умов перегляду й коригування. За невідповідності бюджету вимогам реальності він перестає бути інструментом управління і його необхідно скоригувати (змінити). Бюджет коригується, коли відбуваються суттєві зміни в послідовності виконання робіт, у витратах або в підприємства з'являються нові конкуренти. Бюджети на рік уточнюються що­квартально. Що не стабільніші умови діяльності підрозділу підпри­ємства, то частіше коригуються бюджети. Завданням контролю є зменшення витрат, що досягається поліпшенням методів і техноло­гій виробництва, підвищенням відповідальності працівників за якість товарів (послуг). Зміна всіх бюджетів відбувається, коли прогнозо­ваний обсяг продажу значною мірою відрізняється від» фактичного.

У процесі контролю визначається, коли і за яких умов почина­ється віддача від вкладених коштів, тобто проводяться розрахун­ки точки беззбитковості як елемента самоокупності. Продаж за межею точки беззбитковості є елементом самофінансування. На базі оцінки бюджету, контролю за його виконанням, аналізу точки беззбитковості виявляється можливість удосконалення фінан­сової роботи підприємства, напрямки поліпшення його 4'>інансово-го становища, бюджетування і фінансового планування в цілому.

Відхилення від гнучкого бюджету можуть спричинятися та­кож змінами ціни і продуктивності праці.

Для поглибленого аналізу причин, що обумовили несприятли­ві відхилення від статичного бюджету, використовують так зва­ний гнучкий бюджет.

Гнучкий бюджет — це бюджет, який складається не для конкретного рівня ділової активності, а для певного його діапа­зону. Гнучкий бюджет ураховує зміни витрат залежно від зміни рівня реалізації. Інакше кажучи, він є динамічною базою порів­няння результатів із запланованими показниками.

Аналіз фактичних відхилень від гнучкого бюджету можна де­талізувати за місцями виникнення витрат.

Фактичні витрати зіставляються з даними стандартів, розроб­лених підприємством, а саме:

  • витрати матеріалів на одиницю продукції, кг;

  • витрати матеріалів на одиницю продукції, тис. грн;

  • затрати робочого часу на виготовлення одиниці продукції, год;

  • затрати на оплату праці на одиницю продукції, тис. грн / год.

Аналіз відхилень фактичних витрат від бюджетних проводи­ться на різних рівнях. На нульовому рівні фактичні показники зіставляються із даними зведеного бюджету, виявляються сприят­ливі (С) і несприятливі (Н) щодо розвитку бізнесу відхилення.

На першому рівні визначаються загальні причини відхилення фактичного прибутку від запланованого у бюджеті (за рахунок обсягу реалізації чи загальної суми витрат).

У гнучкому бюджеті відображаються доходи і витрати, скориговані на фактичний обсяг реалізації, а в статичному — доходи і витрати, обчислені на базі запланованого обсягу реалізації.

Різниця між гнучким і статичним бюджетами виникає за ра­хунок змін в обсягах реалізації і характеризує якість роботи ме­неджера відділу збуту. Зменшення прибутку за змін реалізації розраховується за формулою:

±ПО=(О г.б – О ст.б) х МД п , (12.1)

де ПО — відхилення прибутку залежно від обсягу реалізації;

О г.б — кількість реалізованої продукції за гнучким бюджетом;

О ст.б — фактичний обсяг реалізації продукції за статичним бюджетом;

МД п — запланована величина маржинального доходу на оди­ницю продукції.

На другому рівні аналізуються відхилення від гнучкого бю­джету за стандартною і фактичною ціною придбання ресурсів. Відхилення в ціні розраховується за формулою:

±ЦП р=(ФЦ р – Ц р ст) х ФОБ р, , (12.2)

де ± ЦП р — відхилення за ціною придбання ресурсів;

ФЦ р — фактична ціна ресурсів;

Ц р ст — стандартна ціна придбання ресурсів;

ФОВ р — фактичний обсяг використаних ресурсів.

На третьому рівні здійснюється аналіз і оцінка відхилення за продуктивністю:

±П =(ФОБ р – ПОВ р ) х Ц р ст, (12.3)

де ± П — відхилення за продуктивністю;

ФОВр — фактичний обсяг використаних ресурсів;

ПОВр — плановий обсяг використаних ресурсів;

Ц р ст — стандартна ціна придбання ресурсів.

Особлива увага на цьому рівні приділяється вартості матеріа­лів та їхній якості, тому що низька якість ресурсів потребуватиме згодом додаткових витрат на виправлення виробничого браку.

У процесі контролю фактичні показники порівнюються з по­казниками статичного і гнучкого бюджетів. Це дає можливість своєчасно прийняти рішення щодо поліпшення якості управління діяльністю підприємства.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Розкрийте суть, значення бюджетування в системі фінансового планування.

2. У чому полягає суть операційного бюджету та його складових?

3. Розкрийте роль фінансового бюджету у системі бюджетів підприємства.

4. Класифікуйте основні види бюджетів, що розробляються на підприємстві в процесі фінансового планування?

5. Яка мета складання консолідованого (зведеного) бюджету підприємства?

6. У чому суть гнучкого бюджету підприємства?

7. Яку роль відіграє контролінг в системі бюджетування?

8. Які види і структура зведеного (консолідованого) бюджету підприємства?

9. Які складові фінансового бюджету Ви знаєте?

10. На які часові інтервали доцільно складати бюджети: рік, квартал, місяць, декада, тиждень, день?

ТЕСТИ

  1. Система бюджетів, що характеризує доходи і витрати за опе­раціями або окремими функціями підприємства:

  1. консолідований;

  2. операційний;

  3. фінансовий;

  4. бюджет продажу.

  1. Бюджет, що складається з інтегрова­них індивідуальних бюджетів, які характеризують прогнозовані обсяги продажу, витрат, інших фінансових операцій у наступно­му періоді:

1) консолідований;

2) операційний;

3) фінансовий;

4) бюджет продажу.

3. Бюджет включає: бюджет грошових коштів, бюджет капітальних інвестицій, прогнозний бухгалтерський баланс:

1) консолідований;

2) операційний;

3) фінансовий;

4) бюджет витрат.

4. Бюджет враховує зміни витрат залежно від зміни рівня реалізації і є динамічною базою порів­няння результатів із запланованими показниками:

1) консолідований;

2) гнучкий;

3) фінансовий;

4) статичний.

5. Деталізований план виробничих витрат, відмінних від прямих, які необхідні для виконання плану виробництва:

1) бюджет продажу;

2) бюджет загальновиробничих витрат;

3) бюджет трудових затрат;

4) бюджет пря­мих витрат на матеріали.