Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін. план. конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

14.2. Програми, орієнтовані на вирішення задач фінансового планування і бюджетування

Незважаючи на те, що складання фінансових планів (бюджетів) існує вже більше 70 років, «бюджетне» програмне забезпечення з'явилося порівняно недавно. Багато компаній, що розробляють бухгалтерські програми, вбудовували у свої програмні продукти різні засоби, що полегшували процес складання бюджетів, однак подібні системи все-таки не можна назвати системами бюджетного планування.

В даний час на вітчизняному ринку представлене досить обмежене число спеціалізованих продуктів, орієнтованих на вирішення задач планування і бюджетирования.

За допомогою таких моделей вирішується задача формування й оптимізації бюджетів (фінансових планів) комерційних підприємств. Такі моделі описують і надають інформацію для оптимізації ряду напрямів діяльності комерційного підприємства:

  • виробництво продукції (робіт, послуг);

  • відвантаження продукції (робіт, послуг), контроль складу;

  • керування поточними витратами;

  • інвестування засобів (інвестиційна програма);

  • фінансова політика комерційної організації (програма кредитування, емісії, розрахунків з бюджетом).

За допомогою таких програм, увівши вихідні дані з балансу і звіту про фінансові результати, можна сформувати бюджет руху коштів, а також провести аналіз майбутнього фінансового стану підприємства. Основними підсумковими характеристиками прогнозованого фінансового стану підприємства є модель розрахункового рахунка підприємства, прогнозний звіт про фінансові результати, показники беззбитковості діяльності.

При формуванні й оптимізації фінансових планів (бюджетів) у програмах враховані особливості роботи вітчизняних підприємств:

  • система оподатковування;

  • бартерні операції і взаємозаліки;

  • різні варіанти розподілу накладних витрат

Такі програми дозволяють вирішити ряд задач:

  • визначити обсяг реалізації і ціни кожного виду продукції, при яких забезпечується необхідний рівень прибутковості (беззбитковість) підприємства;

  • оптимізувати потреби підприємства в оборотних засобах;

  • розрахувати суму необхідного кредитування і побудувати графік залучення і повернення засобів (у тому числі по раніше залученим кредитам);

  • проводити контроль і оптимізувати структуру надходжень і платежів. При виявленні негативного залишку вільних коштів моделюються управлінські рішення по ліквідації дефіциту бюджету;

  • сформувати й обґрунтувати план виходу підприємства з кризи (у тому числі при можливій процедурі банкрутства);

  • виробити фінансову стратегію головної компанії відносно своїх структурних підрозділів;

  • розробити найбільш раціональні управлінські рішення, спрямовані на підвищення рентабельності і ліквідності підприємства.

Використовуючи готові модулі і можливості програмної оболонки Microsoft Excel, можна досить детально надбудовувати окремі компоненти програми на специфіку конкретного підприємства, чи виробництва товару. Тривалість інтервалу планування кожна (розроблювачами рекомендується 90 днів). Передбачено автоматичну зміну кількості інтервалів планування (від 4 до 250), автоматично розширюється кількість видів продукції (від 1 до 1000). Надбудований на визначену ділову ситуацію, програми дозволяють оперативно розраховувати фінансові показники діяльності підприємств. Результати, подаються як у табличному, так і графічному виді, дають можливість фахівцям аналізувати наслідки прийнятих рішень і з розглянутої безлічі варіантів вибирати найбільш ефективні. В деяких з них вся інформація може бути подана як українською так і англійською мовою.