Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

66. Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів, його платники. Ставки податку.

Цей податок справляється на підставі Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів», який був прийня­тий 11 грудня 1991 р. № 1963-ХП (далі — Закон).

Згідно з Законом суб'єктами сплати цього податку є юридичні (підприємства, організації, установи, в тому числі і з іноземними інвестиціями) та фізичні особи, у тому числі і іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством транспортні засоби. Якщо фізична особа передає право на користування іншій особі, то цей податок сплачує власник цього транспортного засобу, або від його імені особа, якій передано право на користуван­ня цим транспортним засобом.

Об'єктами оподаткування є всі транспортні засоби, до яких відносяться: тракто­ри колісні, автомобілі для перевезення пасажирів, автомобілі легкові, вантажні та спеціального призначення, яхти, судна парусні з допоміжним двигуном або без нього, човни моторні, катери, інші човни. Визначаються транспортні засоби, що не є об'єктом оподаткування, до яких відносяться: трактори на гусеничному ходу, мо­тоцикли та мопеди, автомобілі спеціального призначення швидкої допомоги та по­жежні, транспортні засоби вантажні, самохідні, які використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на коротку відстань та інші транспортні засоби.

Ставки оподаткування розраховуються в наступних одиницях:

—для тракторів, автомобілів всіх видів (крім з електродвигуном), виходячи з об'єму циліндрів двигуна або з потужності двигуна;

—для автомобілів з електродвигуном, виходячи з потужності його на один кВт;

—для яхт, суден парусних з допоміжним двигуном або без нього, човнів мотор­них, катерів, морських суден, виходячи з 100 см довжини судна.

67. Порядок сплати податку з власників транспортних засобів підприємствами і громадянами. Звітність підприємств з податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів, перевірка.

Цей податок сплачується за місцем знаходження юридичних або місцем прожи­вання фізичних осіб, власників наземних транспортних засобів на спеціальні раху­нки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету Автономної Рес­публіки Крим, обласних бюджетів та бюджету міста Севастополь. Зібрані кошти використовуються місцевими дорожніми фондами до 85 % на фінансування витрат, які пов'язані з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобіль­них доріг загального користування, в тому числі і сільських доріг, і на 15 % місце­вими органами самоврядування на ремонт і утримання вулиць в населених пунктах, які належать до комунальної власності і суміщаються з автомобільними дорогами загальнодержавного користування. Податок з власників водних транспортних засо­бів спрямовується в повному обсязі місцевим органам самоврядування.

Існує різниця при сплаті цього податку між фізичними та юридичними особами. Фізичні особи сплачують цей податок перед реєстрацією та перереєстрацією транс­портного засобу, а також перед технічним оглядом його раз на два роки, але не піз­ніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд. Для юридичних осіб сплата податку відбувається кожного кварталу в рівних частках до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Фізичні особи повинні перед проведенням технічного огляду транспортного засобу пред'явити органам, які його здійснюють, квитанцію або платіжне доручення про сплату цього податку. Відповідно, юридичні особи пред'являють платіжні доручення з відміткою установи банку про зарахування податку по наземних транспортних засобах до територіальних дорожніх фондів.

Посадові особи, винні в приховуванні (невраховуванні) об'єктів оподаткування, в неподанні, несвоєчасному по­данні або поданні не за встановленої формою розрахун­ків чи інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податку, притягаються до адміністративної відповідальності.

Недоїмки податку, а також суми штрафів та пеня стягуються з платників податку згідно із законодавством.