Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

31. Методика обчислення сум акцизного збору, що підлягають сплаті до бюджету.

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці виміру товару, обчислюється наступним чином:

1) при застосуванні ставки акцизного збору у гривнях за формулою:

А=С*К,

де А сума акцизного збору; С ставка акцизного збору; К кількість товару, визначена в фізичних одиницях виміру.

2) при застосуванні ставки акцизного збору в євро за формулою:

А=С*Є*К,

де Є курс гривні до євро станом на перший день відповідного кварталу.

Основною особливістю методики розрахунку акциз­ного збору за твердими ставками є те, що на розмір податку абсолютно не впливає вартість товару (митна вартість у випадку імпорту).

3) сума акцизного збору, якщо ставка встановлена у від­сотках, обчислюється за формулою:

а) для вітчизняних товарів:

А=С*В, де В вартість;

б) для імпортних товарів:

А = Вм*С, де Вм митна вартість.

До того ж при імпорті товарів акцизний збір нарахо­вується на суму митної вартості з урахуванням фактично сплаченої суми мита.

А = (МВ + ВМ)*С,

де А сума акцизного збору; MB митна вартість; ВМ ввізне мито;

С ставка акцизного збору.

При цьому важливо з'ясувати зміст поняття митна вартість. Згідно з Законом України "Про Єдиний митний тариф" №2097-ХП від 05.02.1992 р. митна вартість — це ціна товару, яка фактично сплачена або підлягає сплаті на момент перетину митного кордону України. При ви­значенні митної вартості до неї включається ціна товару, зазначена в рахунку — фактурі, а також такі фактичні витрати, якщо їх не включено до рахунку-фактури.

4) Якщо формується ціна з плановою нормою прибутку:

Де Ск – собівартість;

П – прибуток.

33. Строки сплати акцизного збору та подання податкової звітності.

Платники акцизного збору складають щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, до орга­нів ДПС за місцем реєстрації Розрахунок акцизного збору. Дані, наведені в Розрахунку, повинні підтверджу­ватись первинними документами, даними бухгалтерсь­кого обліку.

Сплата акцизного збору суб'єктами підприємницької діяльності, громадянами України, іноземними грома­дянами та особами без громадянства які ввозять (пере­силають) предмети (товари) на митну територію України, здійснюється одночасно зі сплатою інших митних плате­жів, тобто до або під час подання митної декларації (проведення митних процедур). Платники, які імпорту­ють підакцизні товари, в обов'язковому порядку при перетині митного кордону їх декларують і подають орга­нам митного контролю декларацію в двох примірниках, один з яких цими органами надсилається до податкових адміністрацій за місцем розміщення суб'єктів підприєм­ницької діяльності для справляння акцизного збору. Ця норма зі сплати акцизного збору не поширюється на алкогольні напої та тютюнові вироби, сплата акцизного збору за якими здійснюється безпосередньо до Держав­ного бюджету України при придбанні акцизних марок у їх продавця.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства набули статуту податкового агента і ввезли (імпортували) на митну територію України під­акцизні товари (продукцію) без сплати акцизного збору, перераховують до бюджету акцизний збір протягом 7 календарних днів, наступних за датою продажу (відчу­ження) підакцизного товару (продукції), та не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, подають до органів державної податкової служби щомісячний звіт за встановленою формою.

Терміни сплати акцизного збору

п/п

Платники податку

Терміни сплати

1.

Підприємства-виробники алкогольних напоїв

На третій робочий день після здійснення обороту

2.

Суб'єкти підприємницької діяль­ності, які отримують спирт ети­ловий для переробки на іншу підакцизну продукцію, що під­лягає маркуванню марками акцизного збору

Протягом не більше 90 ка­лендарних днів від дня отри­мання спирту етилового

3.

Підприємства вторинного вироб­ництва

При придбанні акцизних марок

4.

Підприємства-виробники тютюнових виробів

У терміни, визначені зако­ном для місячного звітного періоду

5.

Власники (замовники) тютюно­вих виробів та виноматеріалів, виготовлених в Україні з вико­ристанням давальницької сиро­вини

Не пізніше дня одержання готової продукції

6.

Імпортери товарів на митну територію України

Одночасно зі сплатою митних платежів, тобто до або під час подання митної декларації

7.

Всі інші платники, крім за­значених у п.1-6

Протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем подачі Розрахунку