Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

29. Акцизний збір як форма специфічних акцизів. Особливості акцизного оподаткування в Україні.

Акцизний збір - це різновид непрямих податків, що має низку специфічних рис. Як і інші акцизи, він включається до ціни товару та сплачується в кінцевому підсумку покупцем, а не виробником.

Як специфічний акциз він є податком на окремі види і групи товарів, який справляється за індивідуальними, тобто специфічними за кожним найменуванням товарів, ставками.

Специфічні акцизи використовуються у податкових системах практично всіх держав і відіграють помітну роль у формуванні фінансових ресурсів держави. їх фіскальне значення визначається тим, що об'єктами акцизного оподаткування є, як правило, високорентабельні товари, які не є предметом першої необхідності, але користуються масовим попитом. Насамперед алкогольні, тютюнові та інші вироби.

Акцизний збір - це непрямий податок на окремі товари (продукцію), визначені законом як підакцизні, що включається до ціни цих товарів (продукції).

Акцизний збір (як форма специфічних акцизів) та податок на додану вартість (як форма універсальних акцизів) мають ряд відмінностей.

Перелік підакцизних товарів і ставки акцизного збору встановлюються Верховною Радою. На початку 90-х років до числа підакцизних відносилась значна кількість найменувань товарів: шоколад, кава, хутряні та ювелірні вироби, ікра, аудіотехніка тощо. Це було пов'язано насамперед з фіскальною спрямованістю податкової політики цього етапу розвитку держави. Суттєве скорочення переліку підакцизних товарів відбулося з 1999 року. Нині до нього включені наведені нижче групи товарів:

  • нафтопродукти;

  • Спирт та алкогольні напої;

  • Транспортні засоби;

  • Тютюнові вироби;

  • Пиво.

28. Строки сплати податку на додану вартість. Декларації з податку на додану вартість. Строки подання декларацій.

Для платників податку, в яких обсяг оподатковуваних і операцій з поставки товарів (робіт, послуг) за минулі дванадцять і місячних періодів перевищує 300 тис. гривень, податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю,

У разі, якщо особа зареєстрована платником податку з дня іншого, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, що розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

У разі, якщо податкова реєстрація особи анулюється у день інший, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, що розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

Платник податку, обсяг оподатковуваних операцій якого за минулі дванадцять місячних звітних (податкових) періодів не перевищував 300 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), може вибрати квартальний звітний (податковий) період.

При виборі квартального звітного (податкового) періоду платник податку, разом із декларацією за останній звітний (податковий) період календарного року подає до податкової інспекції (адміністрації) заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду. Форму заяви наведено в додатку 1 до цього Порядку.

При цьому квартальний звітний (податковий) період починає застосовуватися з першого звітного (податкового) періоду наступного календарного року.

Якщо протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального звітного (податкового) періоду обсяг оподатковуваних операцій платника податку перевищує 300 000 гривень, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний звітний (податковий) період.

Про перехід із квартального на місячний звітний (податковий) період платник податку зобов'язаний зазначити у відповідній податковій декларації за наслідками місяця, в якому здійснено такий перехід.

Платники податку, які мають обсяг оподатковуваних операцій з поставки менший, ніж зазначений вище, можуть застосовувати за своїм вибором податковий період, що дорівнює календарному місяцю або кварталу.

Загальні терміни подання податкової звітності та сплати податків до бюджету згідно з Законом 2181 було розглянуто вище. Виходячи з цього, якщо податковий період з ПДВ дорівнює місяцю, строк подання податкової звітності - 20 календарних днів, наступних за звітним місяцем, якщо кварталу - 40 календарних днів. Строки сплати - 10 календарних днів, наступних за граничним терміном подання податкової звітності.