Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

3. Термінологія оподаткування. Елементи податку.

Термінологія оподаткування відображає соціально-економічну сутність податку, його родові ознаки. Вона використовується у законодавчих актах та нормативних документах держави, які визначають умови оподаткування, його організацію та адміністрування, порядок обчислення і стягування податків.

Термінологія оподаткування функціонує і розвиваються не ізольовано, а в тісному причинно-наслідковому взаємозв'язку, утворюючи єдину цілісну систему; характеризується чіткою ієрархічністю та супідрядністю елементів, що забезпечує її цілісність; її поява, функціонування й еволюція зумовлена розвитком економічної системи держави.

У податковій практиці найбільш поширеною та загальновизнаною в більшості країн світу термінологією оподаткування є насамперед елементи податку, до яких відносяться: суб'єкт та об'єкт оподаткування, одиниця оподаткування, джерело сплати податку, податкова ставка, податкова квота, податкові пільги тощо.

Елементи податку

• суб'єкт - хто сплачує податок?

• об'єкт оподаткування - що оподатковується?

• одиниця оподаткування - як вимірюється об'єкт оподаткування?

• джерело сплати податку - з чого сплачується податок?

• податкова ставка - скільки сплачується з одиниці об'єкта оподаткування?

• податкова квота - яка частка доходу утримується?

• податкові пільги - на яку величину зменшується база оподаткування або податок?

Суб'єкт податку (платник податку) - це юридична чи фізична особа, яка безпосередньо перераховує податок до бюджету, а носій податку є реальним платником податку.

Об'єкт оподаткування - це фізична чи вартісна величина відносно якої нараховується податок (наприклад, доходи (прибуток), майно тощо).

Джерело сплати податку - це доходи юридичних і фізичних осіб, за рахунок яких сплачується податок.

Податкові пільги - це повне або часткове звільнення платника податку від його сплати.

Одиниця оподаткування - це чисельна одиниця виміру (фізичного чи грошового) об'єкта оподаткування відносно якого встановлюються податкові ставки (наприклад, при оподаткуванні доходів фізичних осіб - це грошова одиниця країни, а при оподаткуванні земельних ділянок - це гектар, акр).

6. Види непрямих податків. Переваги та недоліки непрямих податків, їх місце в податковій системі.

Непрямі податки включаються до ціни товарів та послуг як надбавка до них і сплачуються за рахунок такої надбавки, а їхній розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів. Тобто сума податку не зменшує об'єкт оподаткування, а збільшує ціну товару, отже більшу суму непрямих податків сплачують платники, які більше споживають.

Види непрямих податків:

акцизи: універсальні акцизи (ставки єдині, наприклад, ПДВ); специфічні акцизи (ставки диференційовані, наприклад, акцизний збір);

мито: податок на товари та інші предмети, що перетинають митний кордон держави, тобто стягується при здійсненні експортно-імпортних операцій.

Недоліки непрямих податків:

непрямі податки не залежать від розміру доходів, що отримуються;

непрямі податки впливають на ціну товарів;

непрямі податки регресивні відносно до малозабезпечених верств населення;

непрямі податки провокують інфляційні процеси;

Система стягнення прямих податків коштує дешевше, ніж система стягнення непрямих;

При непрямому оподаткуванні сплата податку не така помітна, тому платники інертні щодо податкової політики держави;

Непрямі податки сприяють спаду ділової активності.

непрямі податки не пов'язані безпосередньо з ефективністю праці та капіталу і певною мірою, навіть, протистоять їй.

Переваги непрямих податків:

непрямим податкам властиве швидке їх надходження і перерахування до бюджету, що здійснюється відразу після реалізації продукції;

Непрямі ж податки менш помітні для споживачів, оскільки вони сплачуються невеликими частками, шляхом включення їх до ціни товарів, що купуються. Перевага цих податків полягає ще й в тому, що їх стягнення не пов'язане з неприємним для платника втручанням податкових органів у його приватне життя;

платники непрямого податку можуть цілком легально ухилитися від сплати цього податку, особливо, коли це товар не першої необхідності;