Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

64. Плата за розробку корисних копалин (мінеральні ресурси),її платники. Ставки плати, порядок обчислення та сплати.

Плата за користування надрами сплачується за мови видобування корисних копалин.

Платники плати за користування надрами:

нафти

природного газу;

кам'яного і бурого вугілля;

залізної руди;

кухонної кам'яної солі;

інших корисних копалин.

Обєкт оподаткування: Обсяг погашених у надрах запасів (обсяг видобутих корисних копалин, обсяг їх фактичних втрат у надрах).

Ставки плати встановлені у гривнях з одиниці виміру обсягу добутої мінеральної сировини (1 т, 1 м3), а в окремих випадках у відсотках до вартості видобутих корисних копалин.

Слід зазначити, що протягом останніх років нормативи плати за користування надрами для видобування корисних копалин щорічно затверджувалися законами про держбюджет на відповідний рік, у 2007 р. платники обчислюватимуть суму плати за користування надрами для видобування корисних копалин за нормативами, затвердженими Законом № 398-V від 30.11.2006р. „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування", які порівняно з 2006 роком щодо більшості корисних копалин не змінилися. Виняток становлять такі корисні копалини, як сировина для облицювальних мітеріалів та камінь будівельний.

Так, у 2007 р. норматив плати за користування надрами для сировини для облицювальних матеріалів становить 3 % до вартості блочної продукції в розрахунку на обсяг погашених запасів, у 2006 р. він становив 30 гри. за 1 м3.

Щодо каменю будівельного, то у 2006 р. норматив становив 2,0 грн. за 1 м3, у 2007 р. об'єкт оподаткування розділено і нормативи встановлено у розмірі:

2,0 грн. - за 1 м3 для каменю будівельного, за винятком каменю будівельного (як сировини) для подальшого подрібнення з метою отримання щебеневої продукції;

1,0 грн. - за 1 м3 для піщано-гравійної сировини, у тому числі за видобування каменю будівельного (як сировини) для подальшого подрібнення для отримання щебеневої продукції.

65. Майнове оподаткування ї його значення в сучасних умовах. Види майнового оподаткування.

З усіх податків, що справляються у світі, найпоши­ренішим є майновий податок. Основною причиною цього є те, що ухилитися від податку на нерухоме майно (зем­ля і нерухомі споруди, наприклад будинки) досить важ­ко. Хоча найпоширеніша база майнових податків — це земля й будинки, в деяких країнах місцева влада включає до податкової бази також рухоме майно, таке як транспортні засоби, товарно-матеріальні запаси компа­нії, обладнання й устаткування.

Податки можуть спиратися на потенційну або продаж­ну вартість землі та споруд, рухомого майна або мате­ріальних капітальних активів.

Законопроект "Про податок на нерухомість" передба­чає справляння:

— податку на будівлі;

— податку на споруди.

Податок на будівлі будуть сплачувати всі фізичні особи, у приватній власності яких знаходяться привати­зовані квартири, будинки, вілли, гаражі, дачні будинки.

Податки з власників деяких наземних і водних транс­портних засобів, самохідних машин та механізмів є джерелом фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних шляхів загального користування і проведення природоохоронних заходів на водоймищах.

Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (транс­портного податку) є юридичні особи (резиденти та не­резиденти), а також фізичні особи (громадяни України, іноземці та особи без громадянства), які мають зареєст­ровані на Україні транспортні засоби.

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується перед реєст­рацією, перереєстрацією або технічним оглядом транс­портних засобів. Сплата податку провадиться за період до наступного технічного огляду.