Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

50. Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку з доходів фізичних осіб до бюджету.

Законом №889 передбачено також певний порядок нарахування, утримання та сплати податку з доходів фізичних осіб, а саме:

- якщо дохід нараховується та виплачується, податок з доходів фізичних осіб підлягає сплаті до бюджету під час виплати доходу;

- якщо дохід нараховується, але не виплачується, податок підлягає сплаті до бюджету у строки, установлені законом для місячного податкового періоду (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому було нараховано дохід);

- якщо нарахований дохід виплачується в негрошовій формі чи готівкою з каси - податок сплачується до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

51. Оподаткування доходів громадян від підприємницької діяльності.

Оподаткування доходів від підприємницької діяльності має свої особливості залежно від організаційно-правової форми її здійснення та сфери діяльності. Об'єктом оподаткування доходів приватних підприємців є чистий дохід, який визначається як різниця між сумою валового доходу звітного періоду та сумою валових витрат, пов'язаних з отриманням цього доходу. Визначена категорія платників сплачує податок у вигляді авансових внесків, що нараховуються безпосередньо податковими органами на підставі декларації, де вказується очікуваний дохід на поточний рік.

Слід зазначити, що для суб'єктів малого бізнесу з метою сприяння їх розвитку чинною системою оподаткування передбачена можливість застосування альтернативних варіантів оподаткування.

Отже, на сучасному етапі розвитку економіки України з метою створення умов для легалізації та активізації діяльності суб'єктів малого бізнесу їм надається можливість здійснювати добровільний вибір способу сплати податків, а саме: сплата податків у загальноприйнятому порядку; сплата єдиного податку (спрощена система оподаткування), сплата фіксованого податку за допомогою придбання патенту; сплата фіксованого сільськогосподарського податку.

Традиційна система оподаткування передбачає сплату податків і зборів (обов'язкових платежів) у загальноприйнятому порядку. Використовувати її може будь-який суб'єкт підприємницької діяльності (юридична та фізична особа).

Основною перевагою цієї системи оподаткування є залежність необхідності сплати податків від результатів фінансово-господарської діяльності платника податку. Якщо підприємець за звітний період не отримав доходу від підприємницької діяльності, то відповідні податки він сплачувати не буде, а за обов'язковими платежами, що сплачені авансом за підсумками року або у випадку припинення діяльності, буде здійснено перерахунок.

До недоліків цієї системи можна віднести обов'язкову сплату підприємцем усіх податків і платежів, передбачених чинною системою оподаткування України і стосовно підприємця, що, у свою чергу, посилює податкове навантаження на таких суб'єктів господарювання.

Використання наступного способу оподаткування доходів від. підприємницької діяльності - сплати фіксованого податку (шляхом придбання патенту) - пов'язане з такими умовами: у трудових відносинах із підприємцем - фізичною особою перебуває не більше 5 осіб; валовий дохід підприємця не повинен перевищувати 7 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян протягом 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту; суб'єкт підприємницької діяльності може здійснювати торгівлю товарами та надавати відповідні послуги і сплачувати ринковий збір.