Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

36. Справляння мита та порядок його перерахування в бюджет.

Митне оформлення товарів та їх пропуск на митну територію України можуть здійснюватися лише після сплати належних сум митних платежів або за умови надання митним органом в установленому порядку відстрочення чи розстрочення їх сплати. Нарахування платежів проводиться декларантами у відповідній графі вантажної митної декларації за дієвими на момент оформлення ставками.

При сплаті сума платежів перераховується в національну валюту України за офіційним курсом НБУ, установленим на день подання декларації до митного оформлення. Оплата платежів проводиться до або на момент митного оформлення шляхом їх перерахування за безготівковим розрахунком на рахунок митної установи або внесення готівкою до каси митниці. Під час митного оформлення вантажної митної декларації співробітники митних органів перевіряють правильність визначення декларантом:

- митної вартості (кількісних показників) продукції;

- умов поставки;

- коду згідно з УКТЗЕД;

- країни походження товару;

- правомірності надання пільг.

При проведенні митних процедур суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, окрім мита, сплачують митні збори, які є платою за послуги митних органів і не є складовою чинної податкової системи України. Проте митні збори впливають на суму податкових зобовязань платників ПДВ, оскільки враховуються під час визначення бази оподаткування при подальшому використанні на території України ввезених товарів та інших предметів господарської діяльності.

37. Прибуткове оподаткування в системі податків з підприємств та організацій.

Важливе місце в системі оподаткування юридичних осіб майже в усіх країнах світу займає прибутковий податок із підприємств і організацій. Цей податок - продукт цілої епохи економічного і політичного розвитку суспільства, фіскальний інститут, який властивий високій культурі державності з витонченим механізмом функціонування, який вимагає від платників усвідомленого відношення до своїх прав та обов'язків, усвідомлення того, що цей податок є платою з боку виробництва за сприятливі умови господарювання. Тобто, вилучаючи частину доходів юридичних осіб, держава гарантує їх більш ефективне використання.

„Теоретичний образ" прибуткового податку з підприємств і організацій в Україні має значну зовнішню схожість із податком на прибуток корпорацій зарубіжних країн, який застосовують у тій чи іншій формі всі розвинуті країни світу. У цих країнах прямі податкові важелі мають досить суттєве значення не тільки як база формування бюджетів усіх рівнів, але й як елементи державного переважно антициклічного) регулювання.

Податок на прибуток підприємств, що стягується в Україні, має значне фіскальне значення, чим відрізняється від аналогічних податків в економічно розвинутих країнах. Це обумовлено насамперед пропорціями в розподілі ВВП, що склалися історично: у централізовано-плановій економіці основну масу доходів бюджету становили надходження від державних підприємств і досить незначну - податки з населення, оскільки штучно стримувався фонд споживання і збільшувався фонд нагромадження. За нинішніх умов ймовірним є поступове вирівнювання між фондом споживання і фондом нагромадження, наслідком чого стане збільшення бюджетного значення податку з доходів громадян і зменшення — податку на прибуток підприємств.

Податок на прибуток підприємств, окрім значного фіскального значення, має й широкі можливості для регулювання і стимулювання підприємницької діяльності. Цей вплив може здійснюватись як завдяки диференціації ставок оподаткування за різними видами діяльності, так і завдяки наданню пільг у виробництві пріоритетних товарів. Але в нашій країні можливості щодо використання податку на прибуток як регулюючого фактора дещо обмежено його великим бюджетним значенням.

В Україні цей податок сплачується за результатами фінансового року відповідно до поданої декларації і поширюється на прибуток усіх суб'єктів господарювання, визначених як платники податку, незалежно від того, мають вони корпоративний статус чи ні. Таке широке використання прибуткового податку, на нашу думку, не є безпідставним. Виявляється, що юридичні особи є досить зручним суб'єктом оподаткування з багатьох об'єктивних обставин: по-перше, в кількісному відношенні їх набагато менше, ніж фізичних осіб; по-друге, їх легко ідентифікувати, оскільки для отримання статусу юридичної особи державою встановлюється спеціальна процедура реєстрації; по-третє, найбільшу частину доходів та прибутків, яку отримують розвинуті країни, концентрують і нарощують саме великі корпорації.