Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

54. Фіксований сільськогосподарський податок, його специфіка як форми спрощення оподаткування сільгоспвиробників. Платники податку, об’єкт оподаткування, ставки. Порядок нарахування та сплати.

Втіленням спрощеного режиму оподаткування для виробників сільськогосподарської продукції є справляння фіксованого сільськогосподарського податку Основною метою його впровадження було створення умов для накопичення фінансових ресурсів з метою розвитку аграрного сектору економіки його суб'єктами.

Платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції та в яких сума, одержана від реалізації' сільськогосподарської продукції власного вироб­ництва s продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75% загальної суми валового доходу підприємства. Платниками цього податку також є суб'єкти господарювання, утворені в результаті реорганізації альськогосподарського підпри­ємства - платника фіксованого сільськогосподарського податку (незалежно вщ терміну реорганізації), які також займаються виробництвом (впрошуванням), переробкою та збутом сільськогослодарської продукції. Новостворені суб'єкти господарювання,основним видом діяльності яких є виробництво (вирощування), переробка та збут сільськбгосподарської продукції, у рік створення є платниками фіксованого с/г податку. Підприємства, що займаються іншими видами діяльності, крім сільськогосподарської, з метою оподаткування ведуть окремий облік фінансових результатів від інших видів господарської діяльності відповідно до пункту 7.20 статті 7 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", що підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Об'єкт оподаткування - Площа сільськогоспо­дарських угідь, пере­даних сільськогосподарському товарови­робнику у власність або наданих йому в користування, у тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які викорис­товуються рибниць­кими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, виро­щування та вилову; риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водо­сховищах). При зміні у звітному періоді площі сільськогоспо­дарських угідь, у права землевласника або землекористувача відповідно земле­власник чи земле­користувач зобов'я­заний здійснити уточнення сум податкових платежів на період до закінчення подат­кового року і протягом місяця надати розрахунки до органів державної податкової служби за місцем розташування земель­ної ділянки та до органу державної податкової служби за місцем знаходження платника податку.

Ставка фіксованого сільськогосподар­ського податку з одного гектара с/г угідь встанов­люється у відсотках до їх грошової оцінки, проведеної за станом на 01.07.95 р. у таких розмірах: для ріллі, сіножаті та пасовищ-0,15; для багаторічних насаджень - 0,09; для земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вилову риби у внутрішніх водоймах, - 0,45% грошової оцінки одиниці площі ріллі по областях. Грошова оцінка сільськогосподар­ських угідь у разі необхідності може уточнюватися згідно із законодавством. Визначену суму податку на поточний рік у порядку і розмірах, перед­бачених цим Законом, платники зазначать у розрахунку, який подають до ДПІ за своїм місцезнаходженням до 1 лютого поточного року. Заміна порядку сплати податків і зборів (обов'яз-кових платежів) протягом звгпного (податкового) року не допускається.

Щомісячно протягом 30 календарних днів, нас­тупних за останнім календарним днем базового звітного (податкового) місяця, сплачується у розмірі третини суми, визначеної на кожен квартал від річної суми податку в таких розмірах: у І кварталі -10%; у II кварталі 10%; у III кварталі -50%; у IV кварталі -30%. Платники податку мають право сплати фіксованого сільськогоспо­дарського податку тільки в грошовій формі.