Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

47. Ставки податку з доходів фізичних осіб.

Ставка податку на доходи фізичної особи з 1 січня 2004 р. до 31 грудня 2006 р. встановлена в розмірі 13 %, а з 1 січня 2007 р. — 15 %. Сплата цього податку відбу­вається методом «у джерела», тобто працедавець відраховує цей податок від доходу фізичної особи в момент розрахунку йому заробітної плати згідно з встановленими ставками. Якщо платник податку отримує доходи, які не підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні, або виплати, які платник податку зобов'язаний самостійно вклю­чити до складу річного оподатковуваного доходу, то він зобов'язаний подати річну декларацію з цього податку (додаток 13). Якщо оподатковуваний дохід виплачується у не грошовій формі чи готівкою з каси резидента, то податок сплачується (перера­ховується) до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

Законом встановлені особливості при продажу об'єктів нерухомого майна, яке перебувало у власності платника податку. Дохід, отриманий від продажу не часті­ше одного разу протягом податкового року будинку, квартири чи кімнати, включа­ючи землю або присадибну ділянку, оподатковується за ставкою 1 % від вартості такого майна, якщо загальна площа такого будинку, квартири або кімнати не пере­вищує 100 квадратних метрів. У разі перевищення цієї норми дохід оподатковуєть­ся по ставці 5 % від об'єкта оподаткування.

Дохід від продажу об'єкта нерухомого майна визначається, виходячи з ціни, яка зазначена у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого не­рухомого майна, яка розрахована державним органом, який уповноважений здійс­нювати таку оцінку відповідно до законодавства.

При обміні одного об'єкта нерухомості на інший кожна сторона договору міни сплачує 50 % від суми податку, розрахованого згідно з положенням підпунктів 11.1.1 чи 11.1.2 Закону.

З метою оподаткування об'єкти спадщини поділяються на різні види згідно з підпунктами а. б. в. г. д. пункту 13.1 статті 13 Закону, і згідно з цим розподілом ви­значається відповідна ставка оподаткування. Крім того, визначається ступінь спо­рідненості нащадків спадщини.

68. Податок на нерухоме майно.

Законопроект "Про податок на нерухомість" передба­чає справляння:

— податку на будівлі;

— податку на споруди.

Податок на будівлі будуть сплачувати всі фізичні особи, у приватній власності яких знаходяться привати­зовані квартири, будинки, вілли, гаражі, дачні будинки.

Об'єктом оподаткування є ринкова вартість майна. Ставка податку від 1 до 3%. На малозабезпечені верстви населення податок на будівлі чинитись не буде. Діятиме система пільг:

а) в населених пунктах, де чисельність населення більше 10 тисяч, не оподатковується 21 м2 на кожного члена сім'ї плюс 10 м2 на сім'ю як родину;

б) в населених пунктах до 10 тисяч населення, не оподат­ковується 31 м2 на кожного члена сім'ї плюс 10 м2 на сім'ю як родину.

Не справляється податок на:

— господарські будівлі, гаражі та допоміжні будівлі;

— будівлі, які ще не введено в експлуатацію;

— квартири державної та комунальної власності;

— відомчі квартири.

Всі суб'єкти підприємницької діяльності, які вико­ристовують господарські споруди, повинні платити з чистого прибутку податок на споруди.

Об'єктом оподаткування буде виступати ринкова або балансова вартість господарської споруди.

Ставка податку від 1 до 3%. Сплата 1 раз в рік.

Не буде стягуватись податок на споруди:

— державної власності;

— незавершеного будівництва;

— тими платниками, які виконують державне замовлення.

Проблемним питанням сьогодні є взаємоузгодженість податку на споруди і податку з прибутку.