Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

41. Порядок обчислення та сплати податку на прибуток. Строки й порядок розрахунків з податку.

Суми податку до сплати визначають платники самостійно згідно з ставками, які визначаються Законом. Сплата цього податку відбувається на підставі заповненої та зданої до податкової інспекції податкової декларації. Згідно з Законом період звіту та кінцевого строку сплати податку на прибуток підприємств визначений як квартальний. Податок нараховується до бюджетів згідно з Бюджетним кодексом України.

Відповідальність за правильність нарахування та дотримання строків сплати та подання податкової декларації несе безпосередньо платник податку. При виявленні фактів приховування розміру сум сплачених податків на прибуток або при ухилен­ні від сплати цих податків до порушників застосовуються різні штрафні санкції та адміністративна і карна відповідальність.

З податку на прибуток установлено такі податкові періоди: календарний квартал, півріччя, 3 квартали, рік; для сільгоспвиробників - тільки рік. Платники податку на прибуток повинні подавати декларацію за звітний період.

Граничний термін подання декларації за звітний період - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду (кварталу).

Для платників з річним податковим періодом строк подання декларації - 60 днів після закінчення року.

Граничний термін сплати податку - протягом 10 календарних днів, наступних за граничним терміном, установленим для подання податкової декларації.

Сплату авансового внеску при виплаті дивідендів передбачено під час або до їх виплати; податок на доходи нерезидентів утримується при їх сплаті.

42. Особливості прибуткового оподаткування окремих категорій платників податків та операцій.

Законом (стаття 7) визначаються особливості оподаткування окремих видів дія­льності. Вони полягають в наступному.

При здійсненні товарообмінних (бартерних) операцій валові доходи та витрати визначаються, виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижчої за звичайну.

При здійсненні оподаткування страхової діяльності особливість полягає у ви­значенні валового доходу. До нього відноситься сума страхових платежів, страхо­вих внесків, страхових премій, які одержані страховиками-резидентами протягом звітного періоду за договорами страхування і перестрахування ризиків на території України. Оподаткування здійснюється за ставкою 0 % при отриманні доходу вна­слідок виконання договорів з довгострокового страхування життя та пенсійного трахування у межах недержавного пенсійного забезпечення, та за ставкою 3 % при отриманні доходу від виконання всіх інших видів страхування. Якщо страховик одержує доходи з інших джерел, то вони оподатковуються за звичайною ставкою оподаткування прибутку (за станом на 01.01.2005 р. — 25 %).

Доходи, які отримані в іноземній валюті як результат здійснення операцій з продажею товарів, виконанням робіт або наданням послуг, перераховуються в гри­вні по офіційному курсу Національного банку України, який діяв на дату отриман­ня доходу.

Якщо платник податку продає (або в будь-якій іншій формі відчужує) свої осно­вні фонди, то отриманий дохід включається в прибуток такого платника податку.

Оподаткування спільної діяльності здійснюється на підставі відповідного дого­вору і виплати частини прибутку, яка отримана учасниками спільної діяльності і оподатковується за звичайною ставкою.

Оподаткування дивідендів здійснюється на підставі прийнятого рішення емітен­том корпоративних прав про таку виплату своїм акціонерам і при цьому нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток, який є частиною загального податку на прибуток в розмірі звичайної ставки оподаткування прибут­ку.

При оподаткуванні операцій з борговими вимогами до валового доходу не включаються і не підлягають оподаткуванню доходи, які отримані у вигляді фінан­сових кредитів, або повернення основної суми фінансових кредитів, які надані пла­тником податку іншим особам-кредиторам, залучені платником податку кошти або майно в довірче управління та інше.

Особливий порядок оподаткування неприбуткових установ і організацій визна­чається пунктом 7.11 Закону.

Існують особливості при оподаткуванні підприємств та організацій громадських організацій інвалідів. Такі організації взагалі звільняються від сплати податку на прибуток, якщо майно є їх власністю і прибуток отриманий від продажу товарів (робіт та послуг). При цьому такі підприємства повинні бути зареєстровані у відпо­відному органі податкової служби.

Від сплати податку на прибуток звільняються підприємства, які виробляють на митній території України продукти дитячого харчування, якщо це спрямовано на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін на такі продукти та інші види діяльності та підприємств.