Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

15. Права й відповідальність працівників державних податкових адміністрацій (інспекцій).

Податківець є представником держави. Він має бути гідним звання державного службовця. Його професійний рівень, вчинки, інтелект та зовнішній вигляд формують уявлення громадян про Державну податкову службу, тому в повсякденній роботі, наряду із Законом України „Про державну податкову службу в Україні”, податківці повинні дотримуватися Кодексу честі та Кодексу професійної етики.

Працівник, якого призначили вперше на посаду державного податкового службовця, згідно із ст. 17 Закону України „Про державну службу в Україні” складає Присягу державних службовців.

Працівник податкової служби не має права займатися підприємницькою діяльністю безпосередньо, через посередників або підставних осіб, бути повіреним третіх осіб при вирішенні справ у органах державної податкової служби, а також виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності), зобов'язаний дотримуватися комерційної та службової таємниці.

Кодексом професійної етики відповідно до чинного законодавства передбачені гарантії захисту прав:

належні, безпечні і здорові умови праці;

своєчасне одержання винагороди за працю;

захист від незаконного звільнення;

соціальний захист;

захист від необ’єктивного оцінювання результатів його роботи;

захист від незаконного тиску з метою прийняття рішень, які суперечать нормам чинного законодавства України.

Запобігання проявам неетичної поведінки працівників податкової служби України здійснюється шляхом громадського контролю (подання та розгляд звернень громадян, громадських організацій про порушення норм Кодексу) та внутрішнього контролю за дотриманням вимог цього Кодексу (керівники зобов’язані запобігати проявам неетичної поведінки підлеглих працівників шляхом організації системної роботи з розвитку професійної етики персоналу, насамперед навчання, інформаційно-просвітницької підтримки та контролю за дотриманням працівниками норм Кодексу).

7. Податкова система. Поняття податкової системи і вимоги до неї. Структурна побудова податкової системи.

Проявом на практиці податкової політики, яка про­водиться в тій чи іншій державі й формується відпо­відними державами структурами, виступає податкова система країни.

При визначенні податкової системи важливо розмежу­вати два підходи до її розуміння. По-перше, податкова система — це сукупність податків і податкових плате­жів, які законодавчо закріпленні в державі. По-друге, податкова система включає в себе механізми нарахуван­ня, сплати податків та організації контролю й відпові­дальності за порушення податкового законодавства.

Таким чином, податкова система це сукупність податків, зборів та інших платежів до бюджету і дер­жавних цільових фондів; принципів, форм і методів їх установлення, зміни чи відміни; дій, які забезпечують їх сплату, контроль і відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відомий американський економіст Р. Масгрейв сфор­мулював такі основні вимоги до податкової системи:

1) розподіл податкового тиску повинен бути рівномірним;

2) мінімальний тиск на економічні рішення; любе дер­жавне втручання, пов'язане з "надмірним оподатку­ванням", слід зменшити;

3) якщо перед податковою політикою поставлені інші цілі, наприклад стимулювання інвестицій, звести до мінімуму можливе порушення рівноваги між соціальною справед­ливістю і економічною ефективністю;

4) сприяти стабілізації економіки і економічному росту;

5) оподаткування повинно бути зрозумілим для платника податків, а управління ним — справедливим і таким, що ґрунтується;

6) затрати на управління податковою системою повинні бути мінімальними.

Сучасні податкові системи мають досить складну структуру, яка включає в себе різні види податків. Різновидність форм податків пов'язана з бажанням врахувати розбіжності в платоспроможності податкоплат-ників, зробити оподаткування в цілому психологічно легшим, відобразити різноманітність форм доходів, вплинути на споживання і нагромадження.

Найчастіше в податкових системах різних країн використовуються наступні податки:

— подоходний податок з фізичних осіб;

— відрахування на соціальне страхування;

— податок на прибуток підприємств (корпорацій);

— податок на майно (землю, нерухоме майно);

— податок, що утримується при передачі майнових прав однієї особи іншій;

— податок на споживання, що встановлюється як надбавка до цін на товари, роботи і послуги (на додану вартість, з покупок і продажі, мито, акцизний збір).

Науковий підхід до побудови раціональної системи оподаткування передбачає, по-перше, системність, по- справляння податків необхідно витрачати якомога меншу суму податкових надходжень.