Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

52. Порядок надання податкової декларації по податку з доходів фізичних осіб, забезпечення виконання податкових зобов’язань та відповідальність за їх порушення.

Законом № 889 передбачено обов'язок платників податку з доходів фізичних осіб подавати до податкового органу річну декларацію про майновий стан і доходи. Але подає її в обов'язковому порядку обмежена кількість громадян. Декларацію можуть не подавати громадяни, які одержували доходи винятково від податкових агентів, зобов'язаних звітувати по податку з доходів фізичних осіб в установленому порядку. Тобто громадяни, які одержують доходи тільки у вигляді заробітної плати, декларацію можуть не подавати взагалі. Причому незалежно від розміру заробітної плати, отриманої за сумісництвом.

Проте ті платники, які хочуть скористатися правом на податковий кредит, повинні подати декларацію, як зазначалося раніше. Інакше про податковий кредит доведеться забути - на наступний рік він не переноситься. До декларації повинні бути додані документи, які підтверджують факт понесення витрат, що надають право на податковий кредит.

Декларацію також зобов'язані подавати ті фізичні особи (резиденти), які виїжджають за кордон на постійне місце проживання (за 60 календарних днів до виїзду) та, які одержували свої доходи не тільки від податкових агентів, що звітують по податку з доходів фізичних осіб. Це, зокрема, громадяни, які одержують доходи від надання своєї нерухомості в оренду іншим фізичним особам.

Термін подання податкової декларації фізичними особами з податку на доходи фізичних осіб установлено до 1 квітня року, що настає за звітним. Декларація може бути заповнена як самим платником особисто, так і уповноваженою особою з дотриманням вимог, установлених Законом № 889. Надати допомогу платнику щодо заповнення декларації може й податковий орган. Для цього платникові потрібно не пізніше ніж за місяць до граничного терміну подання декларації (тобто до 1 березня) звернутися з запитом у відповідний податковий орган, який, у свою чергу, зобов'язаний надати безоплатну допомогу. Відмовлення посадової особи податкового органу надати допомогу звільняє платника податку від будь-якої відповідальності за неповне або неправильне заповнення декларації.

Крім того, у Законі № 889 передбачено, що штрафні (фінансові) санкції повинні застосовуватися на основі Закону №2181, та встановлено відповідальність держави в особі органів податкової служби і Держказначейства:

• за порушення термінів подання розрахунку суми зайво сплаченого податку, у тому числі в результаті застосування права на податковий кредит (відповідальність несе відповідний податковий орган);

• за порушення термінів повернення суми зайво сплаченого податку або заниження його розміру (відповідальність несе відповідний орган Держказначейства).

За неповне або несвоєчасне повернення суми зайво сплаченого податку, у тому числі в результаті застосування права на податковий кредит, на користь платника податку сплачуються такі штрафи:

• при затримці до 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного терміну повернення суми зайво сплаченого податку, - у розмірі 10% такої суми;

• при затримці від 31 до 90 календарних днів - у розмірі 50%;

• при затримці від 91 календарного дня - у розмірі 100%. Причому, якщо посадові особи державних органів, на яких

покладена відповідальність за розрахунок і повернення сум зайво сплаченого податку, відмовляються здійснити таке відшкодування, то платник має право оскаржити такі дії або бездіяльність у Господарському суді без попередньої сплати держмита.