Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

16. Основи та організація податкової роботи, її основні елементи.

Податкова робота - це діяльність платників і органів державної податкової служби щодо внесення податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджету і контролю за платежами.

Державна податкова служба України у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України „Про державну податкову службу в Україні", Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами"(№ 2181), іншими законами України, Указами Президента України, Декретами та Постановами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами ДПА України з питань оподаткування.

Кодекс професійної етики працівника органу Державної податкової служби України визначає правила (норми) етичної поведінки. Вимоги Кодексу спрямовані на забезпечення справляння законодавчо встановлених податків за умови сприяння громадянам у добровільному дотриманні ними податкового законодавства. посилення справедливості та ефективності діяльності органів ДПС.

Працівник, якого призначили вперше на посаду державного податкового службовця згідно зі cт. 17 Закону України „Про державну службу в Україні" складає Присягу державних службовців.

Працівник податкової служби не має права займатися підприємницькою діяльністю безпосередньо, через посередників або підставних осіб, бути повіреним третіх осіб під час вирішення справ в органах державної податкової служби, а також виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької та творчої діяльності). Державний службовець зобов'язаний дотримуватися комерційної та службової таємниці.

Кодексом професійної етики відповідно до чинного законодавства передбачені гарантії захисту прав працівника податкової служби:

- належні, безпечні і здорові умови праці;

- своєчасне одержання винагороди за працю;

- захист від незаконного звільнення;

- соціальний захист;

- захист від необ'єктивного оцінювання результатів роботи працівника;

- захист від незаконного тиску з метою прийняття рішень, які суперечать нормам чинного законодавства України

Запобігання проявам неетичної поведінки працівників податкової служби України здійснюється шляхом громадського контролю (подання та розгляд звернень громадян, громадських організацій про порушення норм Кодексу) та внутрішнього контролю за дотриманням вимог цього Кодексу (керівники зобов'язані запобігати проявам неетичної поведінки підлеглих шляхом організації системної роботи з розвитку професійної етики персоналу, а саме: навчання, інформаційно-просвітницької підтримки та контролю за дотриманням працівниками норм Кодексу та ін.

17. Правове регламентування встановлення податків.

Законодавче регламентування встановлення і справляння податків є основою податкової роботи та податкового менеджменту як платників, так і податкової служби. Податкові відносини в суспільстві можуть існувати й розвиватися тільки на базі прийняття і повного дотримання відповідних законів. Без наявності таких законів або в умовах їх нечіткої визначеності податкова робота втрачає орієнтири. Функцію прийняття законодавчих актів у податковій сфері, як і інших законів, в Україні здійснює вищий орган державної влади – Верховна Рада. Підготовка проектів відповідних законів покладена на Кабінет Міністрів і безпосередньо на Державну податкову адміністрацію України. Проекти можуть також вноситися окремими народними депутатами. Оскільки оподаткування – досить специфічна сфера, то до підготовки проектів законів широко залучаються фахівці. Проект розглядається профільним комітетом Верховної Ради, за висновками якого рекомендується до розгляду сесії. Правове регламентування у сфері оподаткування починається зі встановлення складу податкової системи. На сьогодні це регулюється законом “Про систему оподаткування”. Він визначає принципи системи оподаткування, види податків, зборів та обов’язкових платежів, напрями їх зарахування, об’єкти оподаткування, права платників податків та відповідальність за порушення податкового законодавства. Визначивши принципи побудови і склад податкової системи, необхідно законодавчо відрегулювати справляння податків шляхом прийняття окремих законів за кожним із них. Ця робота теж покладається на Верховну Раду. В умовах розширених повноважень уряду в 1992 – 1993 рр. законодавче регламентування за окремими податками здійснювалося шляхом прийняття відповідних декретів Кабінету Міністрів України. Питання оподаткування, не врегульовані на законодавчому рівні, можуть регламентуватися указами Президента (до прийняття відповідних законів). Для кращої організації податкової роботи планується зведення всіх законів з питань оподаткування в єдиний кодекс. Закони та інші законодавчі акти є відправною точкою, але ще не достатньою умовою організації податкової роботи. Вони встановлюють головні принципи та об’єкти оподаткування, платників податків, ставки, пільги, порядок і форми розрахунків тільки в узагальненому вигляді, тоді як для чіткої організації податкової роботи потрібні документи, що детально визначають порядок справляння податків (за винятком законів прямої дії). Роль таких документів у правовому регламентуванні податкової роботи відіграють інструкції, методичні рекомендації та листи Державної податкової адміністрації. Вони повинні конкретизувати законодавчий акт. Але обов’язковими для виконання платником вони є лише за умови реєстрації Міністерством юстиції України.