Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКИ-Шпори.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать

70. Склад місцевих податків та зборів і порядок їх встановлення.

До місцевих податків та зборів відноситься два по­датки та 12 зборів.

Комунальний податок. Цей податок встановлений з метою залучення додаткових грошових коштів на розвиток соціально-культурної сфери міст. Його сплачують юридичні особи — підприємства, організації та установи, їх філії — незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості, в тому числі і підприємства з іноземними інвестиція­ми, їх філії, які розташовані на території міст.

Ставка комунального податку становить 10 % річного фонду оплати праці пра­цівників підприємства (організації, установи), яка обчислюється, виходячи з вста­новленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Кількість працюючих визначається як середньоспискова чисельність штатних працівників спискового складу. Тобто розрахунок проводиться за такою методикою:

Визначається фонд оплати праці, виходячи з 17 грн неоподатковуваного міні­муму доходів громадян.

ПОДАТОК З РЕКЛАМИ. Суб'єктом сплати цього податку є підприємства, організації та установи неза­лежно від форм власності, підпорядкованості, в тому числі підприємства з інозе­мними інвестиціями, різні філії та інші підрозділи, іноземні юридичні особи, гро­мадяни України, які займаються підприємницькою діяльністю без утворення юридичної особи, але зареєстровані як підприємці згідно з чинним законодавст­вом та які рекламують свою продукцію, мають окремий баланс і розрахунковий рахунок.

Об'єктом оподаткування є вартість робіт та послуг по виготовленню та розпо­всюдженню реклами власної продукції (робіт, послуг). Якщо рекламодавець вико­нує рекламні роботи самостійно (тобто виробляє рекламну продукцію своїми сила­ми), то вартість таких робіт для оподаткування визначається виходячи з вартості фактичних витрат для виробництва цих засобів розповсюдження реклами.

Податок з реклами сплачується платником податку з усіх видів оголошень і повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою за­собів масової інформації, преси, телебачення, радіомовлення, афіш, плакатів, рек­ламних щитів, транспарантів, інших технічних засобів, майна та одягу, які виста­вляються на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях.

Збір за паркування автотранспорту. Суб'єктами сплати цього податку є юридичні та фізичні особи, які паркують ав­томобілі в спеціально обладнаних або відведених для цього місцях.

Ставка податку встановлюється за паркування автомобілів з розрахунку за одну годину в розмірі не вище ніж три відсотки неоподатковуваного мінімуму доходів громадян в спеціально обладнаних місцях та один відсоток — у відве­дених місцях.

РИНКОВИЙ ЗБІР. За своїм змістом це плата за торгові місця на ринках, у павільйонах, на критих та відкритих столах, спеціальних майданчиках (в тому числі і орендованих) для то­ргівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків. Цей податок сплачують як юридичні особи усіх форм власності, їх філії, відділення, представництва та інші різні відділення, так і фізичні особи, які реалізують сільськогосподарську та проми­слову продукцію або інші товари.

На цей збір встановлюється ставка в розмірі не вище 20 % мінімальної заробіт­ної плати для громадян та трьох мінімальних заробітних плат для юридичних осіб за один день торгівлі за одне торговельне або торговельно-посередницьке місце, яке обмежується наметом, прилавком та іншими видами торгових точок.