Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

182 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

був навмисно введений в оману страхувальником). Якщо стра­хова сума, зазначена в договорі страхування, перевищує стра­хову вартість майна, він є недійсним у тій частині страхової суми, що перевищує реальну вартість майна на момент укладання договору.

Співвідношення між страховою сумою та фактичним збит­ком обумовлює систему страхової відповідальності. Страхова відповідальність — сукупність прав та обов'язків страховика по охороні та захисту майнових або інших інтересів страхувальника, передбачених договором страхування. Виникає з моменту вступу в дію договору страхування й поширюється на весь його період. У практиці страхування використовуються наступні системи страхової відповідальності: система дійсної вартості, система про­порційної відповідальності, система першого ризику, система дро­бової частини, система відбудовної вартості, система граничної відповідальності.

При страхуванні за дійсною вартістю майна сума страхового відшкодування визначається як фактична вартість майна на день укладання договору страхування. Страхування по системі пропорційної відповідальності означає неповне страхування вартості об'єкта. Величина страхового відшкодування в цьому випадку визначається за формулою:

В = СхУ/Ц,

де В — величина страхового відшкодування;

С — страхова сума за договором;

У— фактична сума збитку;

Ц — вартісна оцінка об'єкта страхування.

Страхування по системі першого ризику передбачає випла­ту страхового відшкодування в розмірі збитку, але в межах стра­хової суми. При страхуванні по системі дробової частини вста­новлюються дві страхові суми: страхова сума й показана вар­тість. По показаній вартості страхувальник звичайно одержує покриття ризику, виражене натуральним дробом або у відсотках. Відповідальність страховика обмежена розмірами дробової частини. Страхування за відбудовною вартістю означає, що стра­хове відшкодування за об'єкт дорівнює ціні нового майна відпо­відного виду. Знос майна не враховується. Страхування по систе-

Тема 5. Ринок фінансових послуг

183

мі граничної відповідальності означає наявність визначеної межі суми страхового відшкодування.

Таким чином, сума страхового відшкодування визначається умовами та у певному порядку, передбаченому у договорі. Як вже відзначалось, страхова сума встановлюється, виходячи з стра­хового внеску та страхової виплати.

Страховий внесок — плата за страхування, яку страхувальник зобов'язаний внести страховикові відповідно до договору стра­хування або законом. Це ціна страхової послуги, тобто грошова сума, при сплаті якої страховик приймає ризик на страхування. Розмір страхового внеску за договором страхування залежить від об'єкта страхування, страхової суми, обсягу страхової відпо­відальності, ступеня ризику, терміну страхування й інших факторів, що впливають на визначення розміру грошових зобов'язань стра­ховика за договором страхування. У міжнародному страхуванні страховий внесок називається страховою премією.

Страховий внесок за характером ризику підрозділяється на натуральний і постійний. Натуральний внесок являє собою внесок, призначений для покриття ризику за визначений період і з часом може збільшуватися або зменшуватися залежно від характеру ризику. У договорах страхування життя внаслідок їхнього тривалого терміну натуральний внесокзчасом збільшується. Постійний внесок являє собою страховий внесок, що не змінюється в період дії дого­вору страхування. Ця сталість викликана незмінністю в часі ризику, що відбиває страховий внесок. Постійні внески використовуються в більшості договорів майнового страхування, які укладаються, як правило, терміном на один рік.

За формою сплати страховий внесок поділяється на однора­зовий, поточний, річний й розстрочений. Одноразовий внесок являє собою внесок, який страхувальник сплачує страховикові відразу за весь період страхування, його сума визначається до моменту укладання договору страхування. Поточний внесок — це частина загальних зобов'язань страхувальника стосовно страховика. Сума поточних внесків заданим видом страхування завжди буде переви­щувати розмір одноразового внеску. Річний внесок являє собою одноразовий внесок терміном на один рік. В особистому страхуванні виділяють термінові (сплачуються протягом визначеного періоду)