Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 5. Ринок фінансових послуг

149

  1. - виписка отримувачу коштів про їх зарахування на поточ­ний рахунок у банку;

  2. — поставка товарів та послуг.

У межах договірних відносин між покупцями та продавцями товарів та послуг без нанесення їм фінансових збитків можуть діяти відстрочені платежі.

  1. — укладення угоди між продавцем товарів, послуг та по­купцем;

  2. — відвантаження товарів, прийом виконаних робіт, нада­них послуг;

  3. — передача в банк платіжного доручення про списання коштів з рахунку платника на рахунок отримувача платежу;

  4. — виписка з поточного рахунку платника про списання коштів;

  5. — перерахунок коштів в банк отримувача платежу та зараху­вання їх на поточний рахунок постачальника товарів та послуг;

  6. — виписка з поточного рахунка отримувача платежу про зарахування коштів.

Платіжним дорученням проводять розрахунок при отриманні товарів та послуг; при наявності згоди сторін або при попередній оплаті з різними кредиторами; перерахуванні платежів до бюд­жету та органів соціального страхування та за іншими нетоварни­ми операціями. Цей документ приймається банком лише при наяв-

150

С. О. Маслова, О. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

ності коштів на рахунку платника. Доручення приймаються про­тягом 10 календарних днів.

Розрахунки платіжними дорученнями прості, зручні, забез­печують швидке здійснення платежу. Однак ця форма не гаран­тує платіж продавцю товарів та послуг, тому використовують ак­цепт платіжного доручення. При цьому він має вигоду для поста­чальника, але ставить у скрутне фінансове становище платника.

Відносно новим видом розрахункового документа для Украї­ни є платіжна вимога-доручення — це вимога постачальника то­варів та послуг до покупця оплатити, на підставі направлених пла­тіжних документів про відвантаження товарів, вартість товарів та послуг відповідно до умов договору. Цей розрахунковий документ використовується при розрахунках за поставлені продукцію, то­вари, надані послуги, а після відвантаження разом з комерційними документами надсилається покупцеві (рис. 5.6).

1

Рис. 5.6. Схема розрахунку платіжною вимогою-дорученням

1 - поставка товарів, виконання робіт та надання послуг; Iа - передача платіжної вимоги-доручення в банк, клієнтом

якого є покупець товарів, споживач послуг;

  1. - передача банком розрахункових документів покупцю для акцептування;

  2. - повернення в банк покупця розрахункових документів, які акцептовані покупцем, з метою списання коштів з його рахунка;

  3. — перерахування коштів в банк постачальника та зараху­вання їх на рахунок постачальника;

  4. — надання інформації постачальнику товарів та послуг -отримувачу коштів про зарахування грошей на його банківсь­кий рахунок.

Тема 5. Ринок фінансових послуг

151

Термін, протягом якого платник повинен надіслати в банк акцептовані платіжні вимоги-доручення, визначається у договорі між платником і отримувачем коштів, та банком не контролюєть­ся. Слід мати на увазі, що цей документ використовується лише при умові наявності коштів на рахунку платника.

Одним з популярних видів розрахункових документів є чек. Роз­рахунки чеками використовуються як в розрахунках за товарними операціями, так і в нетоварних платежах. Чек— це письмове дору­чення чекодавця банку, який його обслуговує, про перерахування певної суми грошей з його рахунку на рахунок отримувача коштів.

Рис. 5.7. Схема розрахунку чеком

  1. — покупець товарів, послуг направляє у банк заяву на предмет видачі чекової книжки;

  2. — видача банком чекової книжки або разового чека;

3 — відвантаження товарів, надання послуг, виконання робіт; 3а — розрахунок за товари, послуги чеком;

4 — постачальник пред'являє чек, а банк перераховує кошти з рахунку покупця (платника) на рахунок постачальника (отриму­ вача коштів).

Видача лімітованих чекових книжок здійснюється банком за заявою, яку надає в банк чекодавець-покупець товарів та послуг. У заяві вказується, за рахунок яких коштів буде здійснюватись платіж. При розрахунках власними коштами, необхідно їх депо­нування на окремому рахунку, для цього використовується пла­тіжне доручення. Видача клієнту чекової книжки супроводжується визначенням ліміту. Ліміт, який дорівнює сумі заброньованих кош­тів або банківській гарантії, встановлює банк, про що робиться