Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 1. Місце Фінансового ринку в ринковій економіці

9

  • кредитний ринок — це механізм, за допомогою якого встановлюються взаємовідносини між підприємствами і громадянами, які мають потребу в фінансових ресурсах, та організаціями і фомадянами, які можуть надати необхідні кошти на певних умовах;

  • валютний ринок — це механізм, за допомогою якого встановлюються правові і економічні взаємовідносини між продавцями і покупцями валют;

-ринок цінних паперів — об'єднує частину кредитного ринку (ринок інструментів позики або боргових зобов'язань) і ринок інструментів власності, тобто цей ринок охоплює операції з випуску й обігу інструментів позики, інструментів власності, а також їх гібридів.

При іншому підході в структурі фінансового ринку виділя­ють (рис. 1.3):

  • ринок готівкових коштів;

  • короткострокових платіжних коштів, які виконують функції, подібні до готівкових фошей (чеки, векселі);

-ринок валюти;

— ринок цінних паперів;

- ринок позикового капіталу, тобто ринок коротко-, середньо- та довгострокових банківських кредитів.

10 СО. Маслова, О. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

Зточки зорутермінівдії фінансових інструментів фінансовий ринок розглядають як сукупність грошового ринку і ринку капі­талів (рис. 1.4).

Рис 1.4. Структура фінансового ринку

Грошовий ринок — це ринок готівкових грошей, короткостро­кових кредитних операцій, валюти. На грошовому ринку обер­таються надійні короткострокові інструменти. їх рух зумовлений різницею в рівнях прибутку та ризику.

Ринок капіталів поділяється на ринок цінних паперів (середньо-та довгострокових) і ри нок середньострокових та довгострокових банківських кредитів. Ринок капіталів є найважливішим джерелом довгострокових інвестиційних ресурсів. Якщо грошо­вий ринок у першу чергу підтримує ліквідність на фінансовому ринку, то ринок капіталів сприяє рентабельному використанню або алокації фінансових коштів. Це означає, що очікувана при­бутковість капіталовкладень повинна з урахуванням відповід­ного ризику, як мінімум, відповідати відсотку на ринку капіталів.

Таким чином, фінансовий ринок забезпечує платоспромож­ність фінансової системи, забезпечує максимально безболісне узгодження загальноекономічних процесів накопичення та ін­вестування як за обсягом, так і в структурному відношенні.

З точки зору джерел залучення коштів фінансовий ринок включає(рис. 1.5):

- боргові ринки, або ринки кредиту. За допомогою фінансових інструментів суб'єкти господарювання беруть гроші в борг і вико­ристовують їх згідно зі своїми намірами. Основними фінансовими інструментами на цих ринках є облігації, закладні та векселі;

Тема 1. Місце Фінансового ринку в ринковій економіці

11

ринки акціонерного капіталу. За допомогою акцій інвесто­ри мають можливість об'єднати гроші, вкласти їх у певний проект, а прибутки розподіляти пропорційно до вкладених коштів.

Рис. 1.5. Структура фінансового ринку

Виділяють також національний і міжнародний фінансові ринки. На міжнародному ринку процеси купівлі-продажу това­рів фінансового ринку регламентуються законами і норматив­ними актами з міжнародної торгівлі. Відповідальність за дотри­мання цих правил несе держава, суб'єкти якої виходять на світо­вий ринок.

Фінансовий ринок можна поділити на первинний і вторинний. Первинний ринок виникає при емісії цінних паперів, і на ньому мобілізуються фінансові ресурси. На вторинному ринку ці ресур­си перерозподіляються, тобто на вторинному ринку вони опиня­ються після того, як були вже продані на первинному.

У свою чергу вторинний ринок поділяється на біржовий і позабіржовий. Біржовий ринок представлений фондовою біржею як особливим інституційно організованим ринком. На ньому обертаються цінні папери високої якості і виконуються операції професійними учасниками. Фондова біржа є торговельним, про­фесійним, нормативним, технологічним ядром ринку цінних паперів та фінансового ринку. На позабіржовому ринку здійс­нюються операції з цінними паперами позафондової торгівлі. У Цьому випадку об'єктом купівлі-продажу стають цінні папери, які не пройшли лістинг, тобто ті, які збудь-яких причин не котиру­ються на біржі.

12 СО. Маслова, О. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

Необхідно мати на увазі, як би не трактувалася структура фінансового ринку, головною метою є розподіл надлишку коштів або заощаджень, їх мобілізація і перерозподіл між сферами і секторами економіки. Головна функція фінансового ринку — трансформація бездіючих грошових коштів у позиковий капітал. Фінансовий ринок робить рівнодоступними грошові фонди для всіх його учасників (держави, підприємств, домашніх госпо­дарств), які переслідують одну мету — збільшення капіталу.

Наведемо коротку характеристику окремих сегментів фінансового ринку.

Кредитний ринок — це специфічна сфера економічних відно­син, де об'єктом операцій є наданий на певних умовах у позику капітал.

Цей ринок виконує такі функції:

  • об'єднання дрібних, розрізнених грошових заощаджень населення, державних підрозділів, приватного бізнесу, іноземних інвесторів і утворення великих грошових фондів;

  • трансформація грошових коштів у позиковий капітал, який забезпечує зовнішні джерела фінансування матеріального виробництва національної економіки;

— надання позик державним органам і населенню для вирішення таких важливих завдань, як покриття дефіциту дер­ жавного бюджету, фінансування різного роду соціальних програм.

Таким чином, кредитний ринокдозволяє здійснювати нако­пичення, рух, розподіл та перерозподіл позикового капіталу між сферами економіки. Кредитний ринок потрібно розглядати як синтез ринків різних платіжних засобів. Він поділяється на ринок грошових ресурсів і ринок боргових зобов'язань.

Валютні ринки - офіційні центри, де здійснюється купівля-продаж валюти на основі попиту і пропозиції. Вони обслуговують міжнародний платіжний оборот, пов'язаний з оплатою грошових зобов'язань юридичних і фізичних осіб різних країн. Валютний ринок може бути розглянутий як механізм встановлення правових та економічних відносин між покупцями і продавцями валют.

Попит на іноземну валюту пов'язаний із залежністю націо­нальної економіки від імпорту й зумовлений конвертованістю