Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 5. Ринок фінансових послуг 169

тежі та передачу цінних паперів. Здійснюють цю діяльність про­фесійні учасники ринку цінних паперів з урахуванням інтересів усіх учасників ринку відповідно до законодавства певної країни.

Контрольні запитання

  1. Розкрийте суть поняття "торгівець цінними паперами".

  2. Хто може біти віднесений до торгівця цінними паперами?

  1. Що таке емісія цінних паперів та з якою метою вона здійснюється?

  1. Назвіть основні етапи емісії цінних паперів.

  2. Що таке проспект емісії?

  1. Дайте характеристику емітенту, інвестору, торгівцю цінними паперами. Яка їх роль на фінансовому ринку?

  1. Назвіть функції андерайтера.

  1. Назвіть способи розміщення цінних паперів та дайте їх характеристику.

9. Назвіть відмінності між комісійною та комерційною діяльністю з цінними паперами.

10. Що таке депозитарій та які функції він виконує?

5.8. Загальна характеристика послуг у сфері страхування

Страхування — це відносини із захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб при настанні певних подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, які формуються зі страхових внесків (страхової премії). Страхування можна розглядати як особливий вид економічноїдіяльності, пов'язаний з перерозподілом ризику серед учасників страхування (страхувальників) і спеціа­лізованими організаціями (страховиками), що забезпечують акуму­ляцію страхових внесків, створення страхових резервів і здійснення страхових виплат при завданні збитку застрахованим майновим інтересам. Страхування є одним з найважливіших елементів системи ринкових відносин, являючи собою фінансові відносини, пов'язані

170 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

з виконанням специфічних функцій в економіці. Особливість стра­хової діяльності як виду підприємництва полягає в тому, що їй влас­тивий підприємницький ризик, обумовлений зобов'язанням стра­ховика компенсувати збиток.

Передумовою виникнення страхових відносин є страховий ри­зик, при настанні якого може бути завдано збиток майновим ін­тересам страхувальника. Страхові відносини можуть виникати на основі добровільного волевиявлення сторін або згідно з законом, який передбачає обов'язки страхувальника укласти договір стра­хування майна, відповідальності чи інших майнових інтересів.

Роль страхування полягає в забезпеченні безперервності, без­перебійності та збалансованості суспільного відтворення. Кінце­вим результатом страхування є: 1) забезпечення соціальної та еко­номічної стабільності в суспільстві за рахунок повного та своє­часного відшкодування збитку; 2) залучення тимчасово вільних коштів страхового фонду до інвестиційної діяльності страхових організацій. Роль страхування в системі суспільного відтворення передбачає наявність сфери страхових послуг, яка відповідає типу економічного розвитку держави.

Страхуванню властиві певні специфічні ознаки, які харак­теризують його як економічну категорію:

  • наявність страхового ризику як ймовірності і можливості нас­тання страхового випадку, здатного завдати матеріальний збиток;

  • перерозподіл збитку в часі та просторі;

—задоволення об'єктивної потреби фізичних та юридичних осіб у покритті можливого збитку;

— повернення страхових платежів, мобілізованих до страхо­ вого фонду, у формі страхових відшкодувань.

Економічній сутності страхування відповідають його функції, які виражають суспільне призначення даної категорії. Страхуванню властиві такі функції, як ризикова, попереджувальна, заошад-жувальна та контрольна. Головна з них — ризикова функція, ос­кільки наявність ризику є передумовою страхування. Саме в межах здійснення ризикової функції відбувається перерозподіл коштів се­ред учасників страхування у зв'язку з наслідками випадкових стра­хових подій. Різноманіття форм та видів ризику й призводить до виникнення різних сфер, галузей і видів страхування.

і Тема 5. Ринок фінансових послуг

171

Попереджувальна функція реалізується шляхом фінансування (за рахунок частини засобів страхового фонду) локальних заходів з виключення або зменшення ступеня страхового ризику, а відповідно, і збитку від даного ризику. Такі заходи в страхуванні називають превентивними.

Заощаджувальна функція — це зберігання грошових сум за допомогою такого виду особистого страхування, як страхування на дожиття. Воно пов'язане з потребою громадян в страховому захисті досягнутого ними соціального становища і рівня доходу.

Контрольна функція страхування полягає в забезпеченні суво­рого цільового формування та використання засобів страхового фонду на основі законодавчих вимог, які регулюють страхову діяль­ність. Здійснення контрольної функції реалізується через фінан­совий контроль за законністю веденням страхових операцій страхо­виками.

Взаємодія сторін, що зацікавлені в укладанні страхового дого­вору та досягненні результативності страхових операцій, відбу­вається на страховому ринку.


1 — пряме страхування без участі страхового посередника;


Страховий ринок — це сфера грошових відносин, де об'єктом купівлі-продажу є специфічний товар - страхова послуга. На рис. 5.10 наведена схема організації страхового ринку.